Πανικό προκαλεί δημοσίευμα στη εφημερίδα, «Ο Φιλελεύθερος», το Σάββατο, 5/11/2015. Τεράστια ποσότητα ελαστικών σε υπαίθριο χώρο στα σύνορα Ιδαλίου – Γερίου, αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα έξω από την πρωτεύουσα και αλίμονο αν συμβεί οτιδήποτε.
Με τίτλο «Το Μαρί θα ωχριά αν καούν τα ελαστικά», το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Λούκα Πάρπα, στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που παραμονεύει στα σύνορα των δήμων Ιδαλίου και Γερίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχει υπαίθρια, πρόχειρα αποθηκευμένη και χωρίς περίφραξη μια τεράστια ποσότητα παλαιών ελαστικών που καταλαμβάνουν μέρος του λατομείου Λατούρος, αλλά και της γύρω περιοχής.
Η συνολική έκταση που καλύπτεται με ελαστικά, τα οποία είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που το ύψος τους να φτάνει μέχρι και τα τρία μέτρα, ξεπερνά τα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου. Πόσα ακριβώς είναι τα ελαστικά που βρίσκονται τοποθετημένα -ουσιαστικά πεταμένα- εκεί, κανείς δεν ξέρει. Όσοι έχουν δει πώς καίγεται έστω και ένα ελαστικό και ποια περιβαλλοντική καταστροφή συντελείται με τη μαύρη καπνιά του, εύκολα μπορούν να αντιληφθούν τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στα ελαστικά που βρίσκονται εκεί.
Μέσα σε λίγες ώρες, ο μαύρος καπνός θα καλύψει καταρχάς τις γύρω κατοικημένες περιοχές και θα φτάσει μέχρι τη Λευκωσία και ακόμη παραπέρα, ανάλογα με το πώς και πόσο δυνατά θα φυσά ο αέρας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Αντώνη Λατούρου, διευθυντή των λατομείων Λατούρος, τα παλιά ελαστικά που βρίσκονται στην περιοχή έχουν βάρος που ξεπερνά τους 7.000 τόνους και όγκο περίπου 40.000 κυβικών μέτρων.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος ζήτησε να φύγουν από το 2014
Για το πώς βρέθηκαν εκεί τόσα πολλά ελαστικά, εξηγεί: «Τον Μάρτη του 2013 το Τμήμα Περιβάλλοντος ζήτησε από την εταιρεία μας να μεταφερθούν ελαστικά που βρίσκονταν στη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου στο λατομείο για την προσωρινή φύλαξή τους, μέχρι που να μπορέσει το Βασιλικό να τα δεχθεί για καύση. Το καλοκαίρι του 2014 το Βασιλικό άρχισε να δέχεται ελαστικά και αναμέναμε ότι ο όγκος των ελαστικών θα λιγόστευε.
Αντιθέτως, όμως, μεγάλωσε. Ζητήσαμε να απομακρυνθούν μέχρι τέλος του 2014 αλλά βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του 2015 κια ουδέν αποτέλεσμα υπήρξε».
Σύμφωνα με τον Αντώνη Λατούρο, τα ελαστικά δεν ανήκουν σε μια μόνο εταιρεία και η συσσώρευσή τους εκεί οφείλεται σε λάθος στο σύστημα διαχείρισης παλαιών ελαστικών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, όποιος κατέχει άδεια περισυλλογής και διαχείρισης ελαστικών, για κάθε ελαστικό που παραλαμβάνει, λαμβάνει ανάλογο αριθμό κουπονιών, τα οποία εξαργυρώνει, αφού πρώτα τα κόψει και τα παραδώσει στο Βασιλικό για καύση. Όπως φαίνεται, αρκετά από αυτά τα κουπόνια των ελαστικών που βρίσκονται στο λατομείο εξαργυρώθηκαν ήδη και έτσι κανείς δεν προτίθεται πλέον να πληρώσει για να κοπούν και να μεταφερθούν στο Βασιλικό για νόμιμη καύση. Εκτιμάται ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται ποσό μεταξύ 200.000–300.000 ευρώ. Έκτακτη σύσκεψη για λήψη μέτρων
Ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, σχολιάζοντας την ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού ελαστικών κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αναφέρει ότι ήδη δρομολογείται από το τμήμα του λύση του προβλήματος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, έχει προγραμματιστεί υπηρεσιακή συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου 2015. Προηγήθηκαν, όπως αναφέρει, διαβουλεύσεις με τη Νομική Υπηρεσία του κράτους, με στόχο να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του τμήματος στις προσπάθειες για μετακίνηση των ελαστικών.
Διεθ. Τμ. Περιβάλλοντος: Δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό «ωρολογιακή βόμβα»
Ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό της υπάρχουσας κατάστασης «ωρολογιακή βόμβα» διότι, όπως επισημαίνει, από μόνα τους τα ελαστικά δεν αποτελούν κίνδυνο. «Μόνο εάν τεθεί κακόβουλα πυρκαγιά στα ελαστικά, θα δημιουργηθεί πρόβλημα», λέει.
Σύσκεψη στις 14 Δεκεμβρίου
Στη σύσκεψη της 14ης Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος, θα τεθούν χρονικά πλαίσια για τη μετακίνηση των ελαστικών.«Η μετακίνηση σίγουρα δεν θα γίνει μετά από ένα χρόνο, ούτε μετά από έξι μήνες. Θα γίνει πολύ πιο νωρίς», τονίζει.
Ετοιμάζει κινητοποιήσεις το Δάλι
Ο δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ελαστικών στην περιοχή και δηλώνει στην εφημερίδα ότι εάν στη σύσκεψη της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου δεν τεθεί χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των ελαστικών που να ικανοποιεί τον Δήμο Ιδαλίου, τότε θα κινητοποιηθούν δυναμικά οι δημότες του που κινδυνεύουν.
Σε σχετική επιστολή εξάλλου, που απέστειλε στις 7 Οκτωβρίου 2015 προς τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς διαχείριση των ελαστικών που υπάρχουν στην περιοχή δεν γίνεται, παρά μόνο ανεξέλεγκτη τοποθέτηση με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε περίπτωση πυρκαγιάς οι συνέπειες να είναι ανυπολόγιστες.
Χωρίς υπερβολή, αν υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το Μαρί θα ωχριά μπροστά στην τραγωδία που θα υπάρξει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις