Ζημιωμένο κατά 1,1 περίπου εκατομμύριο λίρες φαίνεται να είναι το κράτος ένεκα λανθασμένων χειρισμών σε ό,τι αφορά την ανέγερση και συντήρηση του κτιρίου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν Βουλευτές μετά τη σημερινή συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.
Η Επιτροπή εξέτασε αυτεπάγγελτα το θέμα μετά από πρόταση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αριστοτέλης Μισός ζητήθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσουν σε διερεύνηση του θέματος.
Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Αριστοτέλης Μισός το πρότυπο που υπήρχε σε ό,τι αφορά τη μέθοδο μελέτης κατασκευής, συντήρησης και χρηματοδότησης, σήμερα κατέρρευσε.
Ο κ. Μισός μίλησε για ένα ποσό της τάξης των 956.874 λιρών + ΦΠΑ, το οποίο κατά την Επιτροπή, αχρεωστήτως κατεβλήθη στον εργολάβο, και για επιπλέον ποσό 150 χιλιάδων λιρών που ήταν οι τόκοι από το ποσό που δανείστηκε το κράτος, το οποίο δόθηκε στον εργολάβο.
«Για εμάς παραμένει ανοικτό το θέμα και περιμένουμε από τον Γενικό Ελεγκτή σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα θα αναμένουμε να εξετάσουν κατά πόσο, πέρα από το διάτρητο τρόπο των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, τα ποσά που καταβλήθηκαν και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα δικαστικά μέτρα για επιστροφή στο κράτος αυτού του ποσού» σημείωσε.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε ποιος ευθύνεται για “το μπάχαλο και την ασυνεννοησία με κόστος εκατομμυρίων για την Κυπριακή Δημοκρατία”.
«Συμβόλαια εξαφανίστηκαν και επανεμφανίστηκαν με διαφοροποιημένους όρους. Άλλα συμβόλαια κρατούσε ο εργολάβος, άλλα συμβόλαια βρίσκονταν στο Υπουργείο και θα πρέπει να πούμε ότι όροι που απουσίαζαν από το αντίτυπο της Δημοκρατίας ήταν ωφέλιμοι για τον εργολάβο και του απέφεραν μέχρι 150.000 λίρες τόκους», είπε και πρόσθεσε ότι το ποσό των χρηματοδοτικών εξόδων, ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών δεν αφαιρέθηκε από τον εργολάβο και πως «σοβαρό λάθος ήταν και η ανάληψη του ρίσκου της συναλλαγματική ισοτιμίας με το γεν, το οποίο αντί στο τέλος να βαρύνει τον εργολάβο το ανέλαβε απλόχερα και γενναιόδωρα η Κυπριακή Δημοκρατία».
Είπε ακόμη η απόλυτη θέση του Γενικού Ελεγκτή είναι ότι το κράτος είναι ζημιωμένο από την όλη υπόθεση. «Ήταν σαφές από τη θέση του ότι ναι υπάρχει κόστος σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε.
«Δυστυχώς πάλι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ότι έργο και να έχει γίνει σίγουρα θα υπάρχουν τρομακτικά προβλήματα και τραγελαφικές καταστάσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου, προσθέτοντας ότι το κράτος υπέστη μια ζημιά της τάξης του 1,1 εκατομμυρίου λιρών.
Ανέφερε επίσης πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το συνολικό κόστος του έργου ήταν της τάξεως των 3 εκατομμυρίων λιρών, εξηγώντας ότι «σε ένα έργο 3 εκατομμυρίων λιρών το κράτος κατέβαλε επιπλέον 1 περίπου εκατομμύριο λίρες το οποίο δεν έπρεπε να καταβληθεί όπως όλοι παραδέχτηκαν».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ επανέλαβε ότι ζητήθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή και από όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στην έρευνα και στις διαδικασίες για να ζητηθούν ευθύνες για το θέμα, το οποίο, όπως σημείωσε, παραμένει ανοικτό.
Ερωτηθείς κατά πόσο η τότε Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είχε ζητήσει όπως, κατά το δημοσιογράφο, «κουκουλωθεί» το θέμα, ο κ. Προκοπίου είπε ότι ο Διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Αντρέας Χασαπόπουλος είπε εντός της συνεδρίας ότι η κ. Γιωρκάτζη είχε δηλώσει «δεν καταλαβαίνω».
Ο Βουλευτής τέλος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι διαδικασίες πρότυπο τις οποίες πολλές φορές επικαλέστηκε στη Βουλή η τέως Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη φαίνεται ότι «έμπαζαν από όλες τις πάντες, από τον τελευταίο όροφο μέχρι το υπόγειο». Φαίνεται, είπε, ότι έγιναν χοντρές παρατυπίες σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή στη διαδικασία της προσφοροδότησης και της αξιολόγησης των προσφορών ενώ στη συνέχεια διαφοροποιήθηκαν οι όροι ώστε το κόστος της χρηματοδότησης να το αναλάβει το κράτος ενώ το πληρώθηκε ο εργολάβος.
Όπως δήλωσε ο κ. Περδίκης περίπου 900 χιλιάδες λίρες πληρώθηκε ο εργολάβος για ρίσκο το οποίο ανέλαβε τελικά η κυβέρνηση και που ευτυχώς δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.
Ανέφερε ακόμη ότι για 10 χρόνια αρνείτο να συντηρήσει το έργο με αποτέλεσμα αυτό να φτάσει σε άθλια κατάσταση και ότι μόνο με την αλλαγή της διοίκησης και την ανάληψη της ελεγκτικής υπηρεσίες από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και μετά από πολύ επίμονες πιέσεις ξεκίνησε ο εργολάβος να συντηρεί το έργο, όπως προνοεί το συμβόλαιο.
«Μιλάμε για σκάνδαλο το ποσό του οποίου μπορεί να μην είναι μεγάλο, το πολύ 1,5 εκ. ευρώ , όμως πρόκειται για έργο που προκοστολογήθηκε στα 3 εκατομμύρια λίρες και το χειρότερο από όλα μιλούμε για το έργο σύμβολο, το έργο πρότυπο, το έργο που θα έπρεπε να αποτελεί το παράδειγμα για το πώς πρέπει να χτίζονται τα κυβερνητικά κτίρια» δήλωσε και πρόσθεσε πως απ` ότι φαίνεται εκ των υστέρων «είχαμε κομπίνα, τραγικά λάθη, και εκμετάλλευση του δημοσίου από τον οποιοδήποτε ιδιώτη».
«Ακούστηκαν στη συνεδρία για πλαστά συμβόλαια, πλαστές υπογραφές, για διαιτησίες. Ιστορίες για αγρίους όλη αυτή η ιστορία, για το έργο πρότυπο της υπηρεσίας πρότυπο» πρόσθεσε καταλήγοντας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις