Ασύλληπτος μισθός: Θα έπρεπε να δουλεύουμε από το… 1740 για να τον φτάσουμε

Ασύλληπτος μισθός: Θα έπρεπε να δουλεύουμε από το… 1740 για να τον φτάσουμε

Ο καφές δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει ανέβει στα ύψη στη Starbucks.

Ο CEO της εταιρείας, Μπράιαν Νίκολ, κέρδισε πέρυσι 6.666 φορές περισσότερα από τον μέσο υπάλληλο της Starbucks, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Executive Paywatch της AFL-CIO. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανώτατου στελέχους και εργαζομένου μεταξύ των 500 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ.

Ο Νίκολ, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Σεπτέμβριο, έλαβε σχεδόν 98 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικές αποδοχές, ενώ η μέση αμοιβή ενός υπαλλήλου της Starbucks ήταν λιγότερη από 15.000 δολάρια, όπως αναφέρεται στην έκθεση που βασίστηκε σε αρχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Η Starbucks αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα του διευρυνόμενου μισθολογικού χάσματος μεταξύ των ηγετών των αμερικανικών επιχειρήσεων και των υπαλλήλων τους – ένα χάσμα που αυξήθηκε περαιτέρω το 2024.

Οι CEOs των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών έλαβαν 18,9 εκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο πέρυσι, δηλαδή 285 φορές περισσότερα από τον μέσο μισθό των Αμερικανών εργαζομένων (49.500 δολάρια). Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 268 προς 1 που ήταν την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την AFL-CIO, την ομοσπονδία 15 εκατομμυρίων εργαζομένων, όπως μεταδίδει το CNN.

Για να φτάσει ο μέσος εργαζόμενος το εισόδημα ενός CEO του 2024, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει να δουλεύει το… 1740, σημειώνει η έκθεση.

Η αμοιβή των CEOs στις εταιρείες του δείκτη S&P 500 αυξήθηκε 7% το 2024 και έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας και τα 18,3 εκατ. δολάρια του 2021, όταν η αναλογία τότε ήταν 324 προς 1. Αντίθετα, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε μόλις κατά 3%, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας.

Πολλοί υπάλληλοι της αλυσίδας έχουν συνταχθεί με το Starbucks Workers United, το οποίο έχει οργανώσει απεργίες ζητώντας αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες.

«Δεν προκαλεί καμία έκπληξη που οι εργαζόμενοι παλεύουν να οργανωθούν και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους», δήλωσε ο Φρεντ Ρέντμοντ της AFL-CIO. «Αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της μισθολογικής ανισότητας».

Μεγάλη φοροαπαλλαγή από το πακέτο Τραμπ

Η φετινή έκθεση της AFL-CIO εστιάζει και στις φορολογικές ελαφρύνσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που υπεγράφη στις 4 Ιουλίου, καθώς – σύμφωνα με τα στοιχεία – ευνοούν υπέρμετρα τους CEOs σε σχέση με τους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, ο μέσος CEO θα ωφεληθεί κατά σχεδόν 490.000 δολάρια από τη μόνιμη διατήρηση των χαμηλών φορολογικών συντελεστών που αρχικά θεσπίστηκαν με τον νόμο του 2017. Ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος θα έχει αντίστοιχα μόλις 765 δολάρια φοροελάφρυνση.

Οι αποδοχές των CEOs δεν βασίζονται κυρίως σε μισθούς, αλλά κατά το ήμισυ σε μετοχές περιορισμένων όρων και κατά 4 εκατ. δολάρια σε μπόνους.

Ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO του S&P 500 ήταν ο Πάτρικ Σμιθ της Axon Enterprise (παραγωγός Taser και άλλων όπλων), με συνολικές απολαβές 165 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Ο εφιάλτης μετά τη φωτιά: Λεηλασίες στα καμένα σπίτια – Ο απολογισμός ...από την πύρινη λαίλαπα

LIVE: Ο εφιάλτης μετά τη φωτιά: Λεηλασίες στα καμένα σπίτια – Ο απολογισμός ...από την πύρινη λαίλαπα

Χωρίς ενεργά μέτωπα φωτιάς ξημέρωσε σήμερα η Λεμεσός, ωστόσο ο φόβος για επικίνδυνες αναζωπυρώσεις παραμένει έντονος. Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων κοινοτήτων πέρασαν ακόμη μία νύχτα χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, την ώρα που καταγράφονται καταγγελίες για πλιάτσικο σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και υποστατικά.

BEST OF TOTHEMAONLINE