Τι κι αν είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα στο σπίτι μας, κανείς δεν ξέρει τι κρύβει μέσα της μια μπαταρία.
Οκ, ίσως το κάναμε λίγο περισσότερο μελό απ’ όσο αρμόζει στην περίπτωση, ωστόσο είναι γεγονός πως ενώ πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα (και από τα πιο τοξικά) αντικείμενα που μπορεί να βρεις κανείς σε κάθε σπίτι, σχεδόν κανείς δεν ξέρει πώς είναι το εσωτερικό μίας μπαταρίας.
Για να λύσουμε αυτό το μυστήριο, κάναμε την έρευνά μας και καταφέραμε να βρούμε στοιχεία ώστε να αποκρυπτογραφήσουμε τον εσωτερικό κόσμο των οικιακών μπαταριών.
Μια τυπική οικιακή μπαταρία, όπως η γνωστή αλκαλική ΑΑ ή ΑΑΑ, αποτελείται από τρία βασικά μέρη:
-Άνοδος (Anode): Είναι το αρνητικό άκρο της μπαταρίας, συνήθως φτιαγμένο από ψευδάργυρο (zinc).
-Κάθοδος (Cathode): Το θετικό άκρο, που συνήθως περιέχει διοξείδιο του μαγγανίου (manganese dioxide).
-Ηλεκτρολύτης (Electrolyte): Μια χημική πάστα που επιτρέπει τη ροή ιόντων και μετατρέπει τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρική.
Το εξωτερικό περίβλημά της είναι κυρίως από χάλυβα (steel), ο οποίος μπορεί να ανακυκλωθεί επ’ άπειρον. Στην πραγματικότητα, περίπου το 25% του βάρους μιας μπαταρίας είναι χάλυβας. Άλλα μέρη, όπως το χαρτί και το πλαστικό κάλυμμα, αποτελούν περίπου το 15% και συνήθως οδηγούνται σε εγκαταστάσεις ενεργειακής αξιοποίησης.
Τα υλικά της μπαταρίας περιλαμβάνουν μέταλλα όπως ψευδάργυρο και μαγγάνιο, τα οποία μπορούν να ανακτηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, ακόμη και ως μικροθρεπτικά συστατικά στη γεωργία. Ωστόσο, κάποιες ουσίες, αν δεν διαχειριστούν σωστά, μπορεί να είναι τοξικές. Ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορούν να μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα, ενώ οι παλαιότερες μπαταρίες μπορεί να περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο ή υδράργυρο, που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον.
Γι’ αυτό, η σωστή ανακύκλωση είναι απαραίτητη.
ΤιισχύειστηνΚύπρο;
Στην Κύπρο, η Α.Φ.Η.Σ. Κύπρου (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) είναι ο μοναδικός αδειοδοτημένος οργανισμός για τη συλλογή και ανακύκλωση οικιακών μπαταριών ξηρού τύπου έως 2 kg - είτε μιας χρήσης, είτε επαναφορτιζόμενες - από το 2007.
Από τότε, έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην περιβαλλοντική διαχείριση στο νησί, με έμφαση στη μείωση της ρύπανσης και την ανάκτηση πολύτιμων υλικών έχοντας ανακυκλώσει μέχρι και τον Μάιο του 2025 πάνω από 970.000 κιλά.
Το δίκτυο της Α.Φ.Η.Σ. περιλαμβάνει πάνω από 6000 κάδους συλλογής σε όλη την Κύπρο και συνεργάζεται με εγκεκριμένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης του εξωτερικού. Η εταιρεία σημειώνει διαρκή πρόοδο ενισχύοντας το δίκτυο κάδων, αυξάνοντας τις ποσότητες των μπαταριών που συλλέγονται, και ενδυναμώνοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Στόχος είναι να καλυφθούν και να υπερβούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι ανακύκλωσης μέσω συντονισμένων δράσεων.
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη τον διορισμό ερευνώντος λειτουργού για να διερευνήσει τυχόν πειθαρχικές ευθύνες του τέως Διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) Γιάννη Νικολαΐδη, μετά και το πόρισμα για τους αερόσακους Takata, που συνέταξε η Ερευνητική Επιτροπή.