Λίπωμα ή σάρκωμα: Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά, σύμφωνα με έναν ογκολόγο

Λίπωμα ή σάρκωμα: Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά, σύμφωνα με έναν ογκολόγο

Κάθε αλλαγή που παρατηρούμε στο δέρμα μας είναι καλό να ελέγχεται και να μην αφήνεται στην τύχη της, συμβουλεύουν οι δερματολόγοι. Εκτός από τους σπίλους, που θα πρέπει να εξετάζονται ετησίως, υπάρχουν και άλλα δερματικά εξογκώματα που, ενώ μπορεί να φαίνονται αθώα, ενδέχεται να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους.

Παρότι ορισμένες από αυτές τις αλλοιώσεις μπορεί στην αρχή να μοιάζουν μεταξύ τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν έχουν την ίδια φύση ή επικινδυνότητα. Ένα εξόγκωμα μπορεί να είναι απλά ένα καλοήθες λίπωμα, ενώ ένα παρόμοιο στην όψη μπορεί να αποδειχθεί σάρκωμα, ένας σπάνιος αλλά επικίνδυνος καρκινικός όγκος. Ο Δρ. Matthew Doepker, χειρουργός ογκολόγος, εξηγεί τις βασικές διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο καταστάσεις, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Τι είναι το λίπωμα;

Τα λιπώματα είναι μη καρκινικοί λιπώδεις όγκοι, που συνήθως εμφανίζονται στον αυχένα, τους ώμους, την πλάτη, την κοιλιά, τα χέρια και τους μηρούς. Αναπτύσσονται ακριβώς κάτω από το δέρμα και είναι μαλακά στην αφή, ευκίνητα και κατά βάση ανώδυνα. «Παρότι δεν είμαστε σίγουροι για τα αίτια που τα προκαλούν, τείνουν να εμφανίζονται από γενιά σε γενιά», διευκρινίζει ο Δρ Doepker. Είναι ιδιαίτερα συχνά σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών και εμφανίζονται εξίσου συχνά σε άνδρες και γυναίκες.

Αν και τα λιπώματα σπάνια είναι επικίνδυνα, μπορείτε να τα αφαιρέσετε. Συνήθως έχουν διάμετρο μικρότερη από 5 εκατοστά, «αλλά μπορούν να μεγαλώσουν αρκετά και μερικές φορές να προκαλέσουν δυσφορία και πόνο», λέει ο Δρ. Doepker. Επίσης, μπορεί να είναι αντιαισθητικά, κάτι που αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για να αποφασίσετε να τα αφαιρέσετε.

Τι είναι το σάρκωμα;

Σε αντίθεση με το λίπωμα, το σάρκωμα είναι ένας κακοήθης όγκος που ξεκινάει στους μυς, το λίπος, τους χόνδρους, τον συνδετικό ιστό, τα αιμοφόρα αγγεία ή τα οστά, λέει ο Δρ. Doepker. «Συνήθως εμφανίζονται στα χέρια, τα πόδια ή τον κορμό του σώματος. Αλλά μερικές φορές ένα σάρκωμα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στην κοιλιά. Όταν βρίσκεται μέσα στην κοιλιά, μπορεί να μεγαλώσει πολύ και να προκαλέσει πόνο, φούσκωμα, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου και απώλεια βάρους».

Αν και υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι σαρκωμάτων, το λιποσάρκωμα είναι ο πιο συχνός τύπος σαρκώματος και σχετίζεται με τον λιπώδη ιστό. H εμφάνισή του μπορεί να παρατηρηθεί σε διαφορετικά σημεία του σώματος αλλά, όπως και με το λίπωμα, εντοπίζεται συχνότερα στα χέρια και πόδια, καθώς και στον κορμό του σώματος.

Παρότι οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για τα αίτια του σαρκώματος, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν υπάρχει ιατρικό ιστορικό στην οικογένεια. Επιπλέον, και η έκθεση στην ακτινοβολία για τη θεραπεία του καρκίνου αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο, λιγότερο από 5%.

Επίσης, μια βασική διαφορά που παρατηρείται είναι στη σύστασή του. «Σε αντίθεση με το λίπωμα, ένα σάρκωμα είναι σκληρό και ευαίσθητο στην αφή», λέει ο Δρ Doepker. «Συνήθως δεν μπορείτε να το πιέσετε. Αν αναπτύσσεται κοντά σε ένα νεύρο, μπορεί να εισβάλει στο νεύρο και να προκαλέσει αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή καύσου. Αν βρίσκεται στο χέρι σας, για παράδειγμα, μπορεί να χάσετε τη λειτουργία του χεριού σας» προειδοποιεί.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η χειρουργική αφαίρεσή του κρίνεται απαραίτητη. «Εάν είναι πολύ μεγάλα ή εάν εισβάλλουν σε νεύρο ή αιμοφόρο αγγείο, μπορεί να προτείνουμε ακτινοθεραπεία για να συρρικνωθεί πρώτα ο όγκος. Ο στόχος μας είναι να αφαιρέσουμε τον όγκο εντελώς και να μην αφήσουμε κανένα ίχνος της νόσου» εξηγεί.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Ο ειδικός συμβουλεύει πάντα τους ασθενείς του να λαμβάνουν μια ιατρική συμβουλή, εάν δεν είναι σίγουροι με ό,τι εμφανίζεται στο σώμα τους. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί ένα σάρκωμα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να έχει εξαπλωθεί και τόσο καλύτερη είναι η έκβαση. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι περίπου 65%. «Εάν ένας ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, για να αφαιρεθεί πλήρως ο όγκος, το ποσοστό επιβίωσής του μπορεί να είναι πολύ καλό» καταλήγει.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κατεδάφιση στη Μακαρίου: «Παράνομες πρακτικές χωρίς ενημέρωση» - Τι καταγγέλλει ο ΕΟΑ Λευκωσίας

Κατεδάφιση στη Μακαρίου: «Παράνομες πρακτικές χωρίς ενημέρωση» - Τι καταγγέλλει ο ΕΟΑ Λευκωσίας

Σφοδρή αντίδραση του Επαρχιακού Οργανισμού Ανάπτυξης (ΕΟΑ) Λευκωσίας προκάλεσε το σοβαρό περιστατικό στη λεωφόρο Μακαρίου, όπου τμήμα υπό κατεδάφιση κτηρίου κατέρρευσε μέρα μεσημέρι, σκορπίζοντας μπάζα και σκαλωσιές στο πεζοδρόμιο και στο οδόστρωμα.