Πόσες νοσοκομειακές κλίνες μετρά η Ευρώπη – Η θέση της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χάρτη

Πόσες νοσοκομειακές κλίνες μετρά η Ευρώπη – Η θέση της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χάρτη

Η διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών και δομών μακροχρόνιας φροντίδας αποτελεί βασικό δείκτη της ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα τελευταία χρόνια, η Eurostat συλλέγει συγκριτικά δεδομένα για τους πόρους και τις δραστηριότητες στον εν λόγω τομέα σε όλα τα κράτη-μέλη, με στόχο την παρακολούθηση της πρόσβασης, της ποιότητας και της βιωσιμότητας των υπηρεσιών.

Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιτρέπουν τη χαρτογράφηση των διαφορών μεταξύ χωρών και αναδεικνύουν τις περιοχές, στις οποίες καταγράφονται ελλείψεις ή ανάγκη για ενίσχυση υποδομών, όπως συμβαίνει επί του παρόντος στην περίπτωση και της Κύπρου.

Νοσοκομειακές κλίνες στην ΕΕ: Σταδιακή μείωση την τελευταία δεκαετία

Το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθετε κατά μέσο όρο 511 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα 516 του 2022 και σημαντικά χαμηλότερος από τις 557 κλίνες που είχαν καταγραφεί το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η πτώση αυτή συνδέεται κυρίως με την πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας και τις αλλαγές στις θεραπευτικές πρακτικές, οι οποίες έχουν περιορίσει τη διάρκεια νοσηλείας ή έχουν αντικαταστήσει τις ενδονοσοκομειακές διαδικασίες με εναλλακτικές λύσεις για εξωτερικούς ασθενείς και υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας.

Τα δεδομένα συλλέγονται με κοινή μεθοδολογία από την Eurostat, τον ΟΟΣΑ και τον ΠΟΥ, και από το 2021 η υποβολή βασικών μεταβλητών είναι υποχρεωτική, βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2294.

Η θέση της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χάρτη νοσηλευτικών υποδομών

Η Κύπρος κατέγραψε συνολικά 298 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους, καταλαμβάνοντας την χαμηλότερη θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Οι κλίνες που υπολογίζονται περιλαμβάνουν μόνο όσες είναι ενεργές, στελεχωμένες και διαθέσιμες για άμεση νοσηλεία.

Την υψηλότερη διαθεσιμότητα παρουσιάζει η Βουλγαρία με 864 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (766), τη Ρουμανία (728), την Αυστρία (660) και την Ουγγαρία (651). Στον αντίποδα, κάτω από τις 300 κλίνες ανά 100.000 βρίσκονται χώρες όπως η Σουηδία (187), η Ολλανδία (231), η Δανία (233), η Φινλανδία (260), η Ισπανία (288), η Ιρλανδία (289) και η Κύπρος (298).

Μακροχρόνια φροντίδα: Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας

Η Ελλάδα εμφανίζει τη χαμηλότερη αναλογία κλινών μακροχρόνιας φροντίδας στην ΕΕ, με μόλις 20 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους το 2023. Πρόκειται για πτώση σε σχέση με το 2013, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 24. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ολλανδία (1.400), τη Σουηδία (1.315) και το Βέλγιο (1.250), ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Βουλγαρία (26) και η Πολωνία (222). Η Κύπρος διέθετε 355 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους το 2023.

Οι κλίνες αυτές αφορούν εξειδικευμένες δομές για ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή άτομα με ανάγκη μακροχρόνιας φροντίδας, και συνδέονται στενά με την προσβασιμότητα και την ποιότητα της υποστηρικτικής περίθαλψης.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πενταμερής - ΠτΔ: Επανέλαβε την ετοιμότητα της ΚΔ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στον Γκουτέρες

Πενταμερής - ΠτΔ: Επανέλαβε την ετοιμότητα της ΚΔ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στον Γκουτέρες

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Κύπρου) η διμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενόψει της Ολομέλειας της άτυπης διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό που αναμένεται να αρχίσει ακολούθως.

BEST OF TOTHEMAONLINE