Σημεία διέλευσης: Αναγκαίο βήμα το άνοιγμα τεσσάρων νέων, λέει ο Αντόνιο Γκουτέρες - Κάλεσμα στις δύο πλευρές για «πνεύμα συμβιβασμού»

Σημεία διέλευσης: Αναγκαίο βήμα το άνοιγμα τεσσάρων νέων, λέει ο Αντόνιο Γκουτέρες - Κάλεσμα στις δύο πλευρές για «πνεύμα συμβιβασμού»

Η πλήρης εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης, όπως συμφωνήθηκε στη Γενεύη, αποτελούν αναγκαία βήματα, αναφέρει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στις παρατηρήσεις του που συνοδεύουν την έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προσχέδιο της οποίας είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη.

Εξάλλου στο προσχέδιο για τις καλές του υπηρεσίες ο ΓΓ των ΗΕ καλωσορίζει τα απτά βήματα που έγιναν κατά την άτυπη συνάντηση στη Γενεύη, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σημειώνει ότι η συμφωνία για νέα συνάντηση στο ίδιο σχήμα, στα τέλη Ιουλίου, ο διορισμός Προσωπικής Απεσταλμένης και οι δύο διαδοχικές συναντήσεις στο νησί συνιστούν «στοχευμένες προσπάθειες για την εξεύρεση δρόμου προς τα εμπρός στο Κυπριακό».

Εκφράζει ικανοποίηση για την ανανεωμένη δραστηριότητα στο νησί, ιδίως για τις συναντήσεις των δύο ηγετών και των εκπροσώπων τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Καλεί τις πλευρές να επιδείξουν «πνεύμα συμβιβασμού».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Ιούλιο, τα κράτη-μέλη θα συνεδριάσουν στις 14 Ιουλίου σε κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις για να ενημερωθούν από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Κόλιν Στιούαρτ.

Οι διαβουλεύσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιούνται μόλις δύο μέρες πριν από την διευρυμένη διάσκεψη της Νέας Υόρκης στις 16 και 17 Ιουλίου.

Στο προσχέδιο για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο ΓΓ παρατηρεί εξάλλου ότι «δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να θέσουν σε κίνδυνο τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».

Δυνατά περαιτέρω θετικά βήματα στο Κυπριακό εάν οι δύο πλευρές παραμείνουν δεσμευμένες, λέει ο ΓΓ των ΗΕ

Ενθαρρυντικά χαρακτηρίζει ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τα συγκεκριμένα βήματα που έγιναν στην άτυπη Διάσκεψη της Γενεύης, με μια σειρά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν και έχουν τη δυνατότητα να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, σημειώνοντας παράλληλα ότι «εάν οι δύο πλευρές παραμείνουν δεσμευμένες, είναι δυνατά περαιτέρω θετικά βήματα».

«Αυτό, μαζί με την απόφαση όλων των μερών να πραγματοποιήσουν μια ακόμη άτυπη συνάντηση στα τέλη Ιουλίου, τη συμφωνία τους για τον διορισμό της Προσωπικής μου Απεσταλμένης και τις συναντήσεις μεταξύ των ηγετών στο νησί, αποτελούν ενδείξεις πιο στοχευμένων προσπαθειών για την εξεύρεση μιας πορείας προς τα εμπρός στο Κυπριακό. Εάν οι δύο πλευρές παραμείνουν δεσμευμένες, είναι δυνατά περαιτέρω θετικά βήματα», αναφέρει ο ΓΓ στο προσχέδιο της έκθεσής του για τις Καλές του Υπηρεσίες που κυκλοφόρησε χθες στα Ηνωμένα 'Εθνη.

Καλεί τις πλευρές να επιδείξουν «πνεύμα συμβιβασμού», ιδιαίτερα στα ζητήματα των σημείων διέλευσης και του φωτοβολταϊκού έργου εντός της ουδέτερης ζώνης, το οποίο χαρακτηρίζει «ουσιαστικό δείγμα πολιτικής βούλησης».

Ο ΓΓ τονίζει την ανάγκη για «ουσιαστικό διάλογο πέρα από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη τoυ συνεχιζόμενου διαλόγου για την αύξηση της εμπιστοσύνης. Επομένως, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε για τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης άτυπης συνάντησης σε διευρυμένη σύνθεση με τις πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις που αναμένεται στα τέλη Ιουλίου. Αναγνωρίζοντας τις συνεχιζόμενες διαφορές στις θέσεις [των δύο πλευρών] σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία, προτρέπω τα μέρη να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές συζητήσεις, εκτός από πρωτοβουλίες οικοδόμησης εμπιστοσύνης», αναφέρει ο ΓΓ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει ανησυχία για τις «μονομερείς ενέργειες των δύο πλευρών εντός και γύρω από τη νεκρή ζώνη», προειδοποιώντας ότι «υπονομεύουν το στρατιωτικό status quo, την ακεραιότητα της νεκρής ζώνης και την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν συμβάλλουν στη γενικότερη ειρηνευτική διαδικασία».

Σχετικά με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, υπενθυμίζει ότι «η θέση των Ηνωμένων Εθνών παραμένει αμετάβλητη», κάνοντας αναφορά στα ψηφίσματα του ΣΑ 550 (1984) και 789 (1992).

Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τις εγγυήτριες δυνάμεις –Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο– να συμβάλουν εποικοδομητικά και επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του να διατηρεί διάλογο με όλα τα μέρη, καθοδηγούμενος από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο ΓΓ κάνει αναφορά και σε περιφερειακή διπλωματική ύφεση, με βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας–Τουρκίας, που δημιουργεί πιο ευνοϊκό περιβάλλον για το Κυπριακό.

Αναφορά κάνει και στις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για «ενίσχυση της εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών», ιδίως της νεολαίας και των οργανώσεων γυναικών, και καλεί τους ηγέτες να ζητήσουν τη συμβολή της Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων για καθορισμό συγκεκριμένων βημάτων προόδου.

Παροτρύνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, μέσω και της στήριξης πρωτοβουλιών όπως το βραβευμένο πρόγραμμα “Imagine”.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 130 συνεδριάσεις των 13 τεχνικών επιτροπών με τη στήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, διατηρήθηκε η ισορροπία φύλου (52% άνδρες – 48% γυναίκες).

Η αποστολή του ΟΗΕ επίσης προώθησε δράσεις μέσω του αθλητισμού.

Για το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής αναφέρεται ότι μειώθηκε ελαφρώς στα 15,2 εκατ. ευρώ το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο της έκθεσης για τις Καλές Υπηρεσίες συνοδεύεται από γραπτά σημειώματα από τους δύο ηγέτες. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για τη διαδικασία για εξεύρεση λύσης στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ενώ ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνει τα περί ισότιμης κυριαρχίας και διεθνούς στάτους και τις αξιώσεις για τα τρία Α (απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας [διεθνείς] σχέσεις).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Βγαίνει στην επίθεση ο ΔΗΣΥ - Στο στόχαστρο το ΕΛΑΜ ενόψει βουλευτικών

Βγαίνει στην επίθεση ο ΔΗΣΥ - Στο στόχαστρο το ΕΛΑΜ ενόψει βουλευτικών

Η ομιλία της Αννίτας Δημητρίου με αφορμή τη 49η επέτειο από τη ίδρυση του ΔΗΣΥ για τη στάση του ΕΛΑΜ, με αφορμή το ψήφισμα που κατέθεσε το ΕΛΑΜ στο ευρωκοινοβούλιο, μπορεί να εκφωνήθηκε σε δημόσια εκδήλωση, όμως οι αποδέκτες της δεν ήταν μόνο οι πολιτικοί αντίπαλοι.

BEST OF TOTHEMAONLINE