Με βαριά ατζέντα η συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων με ΠτΔ – Έντονες επικρίσεις και απολογισμός με αρνητικό πρόσημο

Με βαριά ατζέντα η συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων με ΠτΔ – Έντονες επικρίσεις και απολογισμός με αρνητικό πρόσημο

Με φόντο την αυξανόμενη δυσφορία των εκπαιδευτικών οργανώσεων για την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων στην Εκπαίδευση, πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη (03/07) στις 16:00, η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ηγεσίες της ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ.

Στο επίκεντρο θα τεθεί η συμφωνία για τη σταδιακή αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων, της οποίας η εφαρμογή, σύμφωνα με τις οργανώσεις, έχει ανασταλεί χωρίς εξήγηση. Η συμφωνία προνοούσε μείωση του αριθμού των έκτακτων εκπαιδευτικών στο 7% εντός τριετίας, ωστόσο το δεύτερο σκέλος της –που αφορά νέες μονιμοποιήσεις για την επόμενη σχολική χρονιά– δεν εντάχθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ δεν κατατέθηκε ούτε συμπληρωματικός.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κάνουν λόγο για αθέτηση συμφωνιών και ζητούν την άμεση παρέμβαση του Προέδρου. Ήδη έχουν προγραμματίσει νέα κοινή συνεδρίαση για την Παρασκευή, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα και πιθανά μέτρα.

Μιλώντας στο ThemaOnline, οι πρόεδροι των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων έκαναν έναν ειλικρινή απολογισμό της σχολικής χρονιάς που μας πέρασε και αναφέρθηκαν σε όλα όσα έγιναν αλλά και δεν έγιναν από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας.

ΟΕΛΜΕΚ: «Αρνητικό το πρόσημο της σχολικής χρονιάς»

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδόρος, δεν μάσησε τα λόγια του και χαρακτήρισε τη στάση του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στη Μέση Εκπαίδευση «απορριπτική έως απαξιωτική». Η έναρξη του εναλλακτικού προγράμματος για μαθητές με παραβατική συμπεριφορά καθυστέρησε σχεδόν έναν χρόνο και ξεκίνησε με μόλις τέσσερις μαθητές, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπουργείο δεν ήταν ειλικρινές στις δημόσιες ανακοινώσεις του για την πορεία του προγράμματος.

Ο κ. Ταλιαδόρος ανέδειξε και την αδράνεια γύρω από το Νέο Σύστημα Διορισμών, το οποίο, αν και έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης, παραμένει αμετάβλητο. Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της ΟΕΛΜΕΚ για το νομικό αδιέξοδο στο οποίο θα βρεθούν εκατοντάδες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί το 2027, όταν προβλέπεται η κατάργηση του καταλόγου διοριστέων. Αν και ζητήθηκε νομική γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία για το θέμα, αυτή δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Αιχμηρός ήταν και για την εφαρμογή της πολιτικής κατάργησης της αγοράς υπηρεσιών: «Στη Δημοτική Εκπαίδευση εφαρμόστηκε. Στη Μέση Εκπαίδευση μας είπαν ότι θα γίνει φέτος. Τελικά δεν έγινε τίποτα, παρά μόνο για ένα πρόγραμμα αναλφάβητων στον γυμνασιακό κύκλο».

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ κατήγγειλε επίσης ότι η στελέχωση των μουσικών σχολείων συζητείται με ΣΕΚ και ΠΕΟ αλλά όχι με την ΟΕΛΜΕΚ, ενώ επέκρινε την συζήτηση που γίνεται για τα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα και την εισδοχή σε δημόσια πανεπιστήμια μέσω εξετάσεων GCE, κάτι που θεωρεί πλήγμα για τη δημόσια εκπαίδευση.

Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε και για το χειρισμό του θέματος της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, καταλογίζοντας στην Υπουργό Παιδείας εμμονή και έλλειψη διαλόγου. Όπως είπε, η διαδικασία αγνόησε θεσμούς, ενώ υποστήριξε ότι ακόμη και η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας έχει επισημάνει ελλείμματα στη διαβούλευση.

ΠΟΕΔ: «Ναι στις τομές, αλλά με σχεδιασμό και στήριξη»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, ανέδειξε τόσο θετικές όσο και αρνητικές πτυχές της χρονιάς. Από τις σημαντικότερες εξελίξεις θεωρείται η επέκταση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και η σταδιακή μείωση του ηλικιακού ορίου στην Προδημοτική Εκπαίδευση.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, οι θετικές αυτές πρωτοβουλίες υπονομεύονται από την απουσία διοικητικής και κτηριακής ενίσχυσης. «Δεν μπορεί να αυξάνεται ο πληθυσμός των παιδιών και οι θέσεις βοηθών διευθυντριών, διευθυντριών και επιθεωρητριών να παραμένουν οι ίδιες. Επίσης, θα πρέπει η πολιτική αυτή να συνοδεύεται και με πλάνο κτηριακής επέκτασης των υφιστάμενων Δημόσιων Νηπιαγωγείων ή και ανέγερση άλλων εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο».

Η κ. Βασιλείου υπογράμμισε επίσης τα αυξανόμενα περιστατικά βίας και παραβατικότητας, καλώντας για άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών πρόληψης και στήριξης. Ζήτησε αύξηση των Σχολικών Συμβούλων και πιο ενεργή εμπλοκή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από το Υπουργείο Ευημερίας και την ΥΕΨ μέχρι την τοπική κοινωνία και τα ΜΜΕ.

Για το e-ΔΕΑ, το νέο ψηφιακό εργαλείο διοίκησης, ανέφερε πως αντί να μειώσει τη γραφειοκρατία, τελικά την αύξησε, εξαιτίας των τεχνικών ελλείψεων και κακής εφαρμογής.

Στο ζήτημα του Νέου Συστήματος Διορισμών, η ΠΟΕΔ υποστηρίζει πως η διατήρηση του καταλόγου διοριστέων είναι απαραίτητη, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί καθοριστικός για τη στελέχωση. Η πιθανή κατάργησή του το 2027 θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους θέλουν να ενταχθούν στην εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τη θέση του αντικαταστάτη εκπαιδευτικού, η οποία ήδη παρουσιάζει τεράστια δυσκολία κάλυψης.

Όσον αφορά την Αξιολόγηση, η ΠΟΕΔ δήλωσε πως τάσσεται υπέρ του εκσυγχρονισμού, αλλά όχι με τη μορφή που προωθείται σήμερα. Όπως δήλωσε η κ. Βασιλείου, η πρόταση του ΥΠΑΝ δεν είναι προϊόν συμφωνίας, αλλά «μονομερής κατάθεση χωρίς ουσιαστικό διάλογο».

ΟΛΤΕΚ: «Σοβαρά τα κενά σε υποδομές και στελέχωση»

Ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, επισήμανε πως παρά τις προσπάθειες, τα διαχρονικά προβλήματα παραμένουν.

«Η χρονιά που μας πέρασε η τεχνική εκπαίδευση συνέχισε να λειτουργεί όπως λειτουργούσε και στα πέντε προγράμματα που προσφέρει. Επίσης είχαμε ένα πολύ σημαντικό νέο πρόγραμμα, το Τεχνικό Γυμνάσιο, το οποίο πιστεύουμε ότι όταν επεκταθεί και σε άλλα γυμνάσια παγκύπρια, θα βοηθήσει τα μέγιστα τα παιδιά του γυμνασίου να κάνουν τις επιλογές που πραγματικά τους ταιριάζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, τόνισε πως «θα είναι πολύ σημαντικό για όλη τη δημόσια εκπαίδευση και ειδικά για την τεχνική εκπαίδευση», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων.

Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο χρόνιο ζήτημα των υποδομών. «Στην τεχνική εκπαίδευση συνεχίζει να την ταλαιπωρεί το κτιριολογικό. Κατανοούμε ότι οι δύο τεχνικές σχολές που χρειάζονται – μία στην Επαρχία Λευκωσίας και μία στην Έμπα – έχουν σοβαρό κόστος, αλλά δυστυχώς ούτε μικρότερα έργα έχουν προχωρήσει. Υπάρχουν ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια, γεγονός που μας αναγκάζει να απορρίπτουμε μαθητές».

Ο κ. Λυσάνδρου αναφέρθηκε επίσης στη δραματική κατάσταση των Εσπερινών Τεχνικών Σχολών. «Η στελέχωση είναι ανύπαρκτη. Έχουμε μόνο δύο διευθυντές για όλες τις εσπερινές τεχνικές σχολές, κανένα βοηθό διευθυντή και ελάχιστο γραμματειακό προσωπικό. Καταφεύγουμε στη μετακίνηση προσωπικού από την πρωινή φοίτηση, γεγονός που προκαλεί προβλήματα και εκεί».

Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζει και στην επιθεώρηση των εκπαιδευτικών. «Υπάρχει έλλειψη επιθεωρητών. Πολλοί εκπαιδευτικοί επιθεωρούνται από άτομα άλλων ειδικοτήτων, που δεν έχουν διδάξει ποτέ τα μαθήματα που καλούνται να επιθεωρήσουν. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», κατέληξε.

Αναμένονται εξελίξεις

Η σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των εξελίξεων στον χώρο της Παιδείας. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις προσέρχονται με βαριά ατζέντα και εμφανή απογοήτευση, προειδοποιώντας για δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που συνεχιστεί η απουσία πολιτικής βούλησης για ουσιαστικό διάλογο και λύσεις.

ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ θα συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή το πρωί για να λάβουν αποφάσεις και να γνωστοποιήσουν τα επόμενα βήματα και τα μέτρα που θα λάβουν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Επιστρέφει η Ολγκίν στην Κύπρο- Την ερχόμενη Δευτέρα, η συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Επιστρέφει η Ολγκίν στην Κύπρο- Την ερχόμενη Δευτέρα, η συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Μετά από ένα διάστημα επαφών στις εγγυήτριες χώρες, με τελευταίο προορισμό τις Βρυξέλλες, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, επιστρέφει στην Κύπρο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πολυμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στις 16 και 17 Ιουλίου.

BEST OF TOTHEMAONLINE