Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ δια του Ειδικού Απεσταλμένου παρουσιάζεται έτοιμη να συμβάλει στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΕ στην πενταμερή διάσκεψη της Νέας Υόρκης, Ερωτηθείς ο Κυβερνητικός είπε ότι <είναι ζητήματα, τα οποία σε επαφή πάντοτε μαζί με τη Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θα αποσαφηνιστούν, το επόμενο διάστημα. Η επιθυμία της ΕΕ να είναι παρούσα είναι άλλωστε δεδηλωμένη, η αξία της ΕΕ να είναι παρούσα είναι αυτονόητη και αυταπόδεικτη>.
Ο Ειδικός Απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δηλώσεις του ύστερα απόν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, απευθύνθηκε σε όλα τα πιθανά ενδιαφερόμενα μέρη, λέγοντας πως <αυτή είναι η εντολή μου, να εργαστώ ως μεσολαβητής για να ενεργοποιήσω μια διαρκή λύση. Αυτή είναι η δέσμευση μου>.
Η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Χαν σηματοδοτεί την επίσημη ενεργοποίηση της ΕΕ, αλλά και την επανεκκίνηση ενός κύκλου επαφών που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το εάν η νέα προσπάθεια θα καταλήξει σε πραγματικά αποτελέσματα ή θα περιοριστεί σε τυπικές ανακοινώσεις, το πιο πιθανόν. Το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτό να κλείσουν τα έξι σημεία που τέθηκαν στη Γενεύη τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της αδιαλλαξίας της τ/κ πλευράς, αυτό από μόνο του, δεν δίνει κανένα σημάδι ελπίδας, για τα επόμενα βήματα. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ωστόσο, ερωτηθείς, αν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει αυτή η διάσκεψη, είπε ότι <δεν έχουμε αυτή την ενημέρωση ούτε αυτή την ένδειξη στο παρόν στάδιο>. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και επικοινωνία με τα ΗΕ για να βρεθούν οι κατάλληλες ημερομηνίες που θα συναινέσουν όλα τα μέρη, για να μπορέσει να συγκληθεί η επόμενη διάσκεψη. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει θετική απάντηση από την Άγκυρα για τη διάσκεψη της Νέας Υόρκης.
Ο Τατάρ έκλεισε την πόρτα στον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ
Ενώ η κυβέρνηση επενδύει στον διορισμό του Γιοχάνες Χαν, και στον ρόλο της ΕΕ η οποία όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έχει τα εργαλεία για να μας οδηγήσει σε μια κατάσταση που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κερδίζουν, ο κατοχικός ηγέτης, έκλεισε την πόρτα στον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ.
Ο διορισμός του Γιοχάνες Χαν ως Ειδικού Εκπροσώπου της ΕΕ είναι εσωτερικό ζήτημα της ΕΕ, δεν έχει καμία ισχύ για την τ/κ πλευρά και «δεν θα υπάρξει καμία επαφή ή συνομιλία στο πλαίσιο αυτού του διορισμού», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Τατάρ.
«Εάν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θέλουν να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο μερών, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί λόγω της επιθετικής πολιτικής με τον προσωπικό σχεδιασμό του Ελληνοκύπριου ηγέτη, θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες παραινέσεις στο 'μέλος' τους», αναφέρει.
Στην δήλωσή το ο Τ/κ ηγέτης κάνει λόγο σε μακροχρόνια «εμμονική» επιμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για τον διορισμό από την ΕΕ Ειδικού Εκπροσώπου, ο οποίος έγινε χωρίς την έγκριση της τ/κ πλευράς «και σε αντίθεση με τη θέλησή μας», υποστηρίζοντας ότι «ένα τέτοιο βήμα που βασίζεται στις απαιτήσεις μόνο μιας από τις πλευρές, δεν έχει καμία ισχύ για εμάς».
Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την επόμενη διάσκεψη της Νέας Υόρκης, η οποία δεν αναμένεται να φέρει αποτέλεσμα, ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών. Μέχρι τον καθορισμό της ημερομηνίας από τα ΗΕ, ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ, θα συνεχίσει τις επαφές του, ενώ αναμένεται και η συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες, με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, για συντονισμό των ενεργειών. Η συνάντηση των δύο αξιωματούχων, αναμένεται στις αρχές Ιουλίου. Αμέσως μετά, η κ. Ολγκίν, θα επιστρέψει στην Κύπρο.