Πόρισμα ελεγκτικής: Πολυτελές ξενοδοχείο για το ταξίδι της Αννίτας στο Λονδίνο, έπιπλα στη Βουλή αξίας 77.500 ευρώ και «φωτογραφικές» προαγωγές

Πόρισμα ελεγκτικής: Πολυτελές ξενοδοχείο για το ταξίδι της Αννίτας στο Λονδίνο, έπιπλα στη Βουλή αξίας 77.500 ευρώ και «φωτογραφικές» προαγωγές

Σωρεία παρατυπιών, κακοδιαχείρισης και αμφισβητούμενων πρακτικών εντόπισε ο Γενικός Ελεγκτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το 2023, σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Η έκθεση κάνει λόγο για ανεπαρκή διαφάνεια σε δαπάνες, παραβίαση θεσμικών διαδικασιών και μη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία.

Απευθείας αναθέσεις χωρίς αιτιολόγηση – Σκιά στις προμήθειες

Σύμφωνα με την Έκθεση, η Βουλή προχώρησε σε αγορά επίπλων ύψους €77.500 με διαδικασία απευθείας ανάθεσης, επικαλούμενη ανάγκες για «υψηλής ποιότητας» εξοπλισμό. Ωστόσο, η προμήθεια έγινε από εταιρεία της οποίας διευθυντής είναι ο ίδιος ο αρχιτέκτονας που υπέδειξε τα έπιπλα, γεγονός που γεννά ερωτήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Παράλληλα, παραβιάστηκαν οι διαδικασίες για δημόσιες συμβάσεις, ενώ απουσίαζε τεκμηρίωση, γραπτή σύμβαση και καταγραφή των όρων πληρωμής.

Παρατυπίες και στην αγορά κλιματιστικών

Αντίστοιχες πρακτικές παρατηρήθηκαν και στην αγορά και εγκατάσταση κλιματιστικών αξίας €60.620, μέσω συνοπτικών διαδικασιών, παρότι η νομοθεσία επιτρέπει τέτοιες μεθόδους μόνο για ποσά κάτω των €50.000.

Επιπλέον, η εγκατάσταση έγινε πριν την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, ενώ δεν τηρήθηκαν βασικές διαδικασίες (όπως διορισμός επιτροπής αξιολόγησης και υπογραφή πρακτικού ανάθεσης).

Πολυτελή ταξίδια και ανεπαρκής τεκμηρίωση δαπανών

Η Πρόεδρος της Βουλής και η οκταμελής συνοδεία της κατά την επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο (Ιούλιος 2023), διέμειναν σε πολυτελές ξενοδοχείο, με συνολικό κόστος διαμονής €15.172. Το ποσό θεωρείται υπερβολικό και αντίκειται στις οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου, που προβλέπουν αποφυγή πολυτελών καταλυμάτων για κρατικούς λειτουργούς.

€100.000 στα κόμματα χωρίς κριτήρια – Κίνδυνος αδιαφάνειας

Στη σκιά των ευρημάτων, ξεχωρίζει και η παραχώρηση €100.000 στα κοινοβουλευτικά κόμματα για σκοπούς διαφώτισης, από κονδύλι που προορίζεται για αποστολές στο εξωτερικό. Η δαπάνη έγινε χωρίς να υπάρχουν κριτήρια ή προϋποθέσεις, ενώ – όπως επισημαίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία – θα έπρεπε να λογισθεί ως κανονική κομματική χορηγία.

Καθυστερήσεις στην ανάκτηση €2,09 εκατ. από αδιάθετες χορηγίες

Η Έκθεση αναφέρεται και στην εκκρεμούσα επιστροφή €2.091.200 από πολιτικά κόμματα που δεν χρησιμοποίησαν πλήρως την έκτακτη κρατική χορηγία για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018. Παρά την επισήμανση της ανάγκης συμψηφισμού των ποσών, δεν έχει προχωρήσει καμία ενέργεια, αυξάνοντας τον κίνδυνο απώλειας του ποσού.

«Φωτογραφικές» προαγωγές και αποκλεισμοί εξωτερικών υποψηφίων

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε επίσης ότι διευθυντικές θέσεις στη Βουλή μετατρέπονται κατά περίπτωση σε «θέσεις μόνο προαγωγής», αποκλείοντας εξωτερικούς υποψήφιους. Η πρακτική αυτή παραβιάζει τη νομοθεσία, αφού η αρμοδιότητα τροποποίησης των Σχεδίων Υπηρεσίας ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο, όχι στον/στην εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πολιτογραφήσεις: Δεχόταν τηλεφωνικές κλήσεις από τον ΠτΒ και Βουλευτές για υποθέσεις - Οσα κατέθεσε ο πρώην Γ.Δ ΥΠΕΣ

Πολιτογραφήσεις: Δεχόταν τηλεφωνικές κλήσεις από τον ΠτΒ και Βουλευτές για υποθέσεις - Οσα κατέθεσε ο πρώην Γ.Δ ΥΠΕΣ

Δεχόταν τηλεφωνικές κλήσεις από τον Δημήτρη Συλλούρη όταν αυτός ήταν Πρόεδρος της Βουλής αλλά και από άλλους βουλευτές, για ενημέρωση σχετικά με υποθέσεις πολιτογραφήσεων, μεταξύ άλλων, χωρίς όμως ποτέ να του ζητηθεί κάτι παράτυπο, ανέφερε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας την Τετάρτη ο Κύπρος Κυπριανού, ο οποίος υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Αυγούστου 2020 και ως αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2017.

BEST OF TOTHEMAONLINE