Πλαισιωμένος από άλλα οκτώ άτομα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μιχαηλίδης διάβασε το κείμενο συμπόρευσης, με το οποίο κάλεσε τους πολίτες να συμπορευθούν μαζί του, έτσι ώστε να εξασφαλίσει το Κίνημα ισχυρή παρουσία στην ερχόμενη Βουλή, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει δύο χρόνια αργότερα, την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς όπως είπε η χώρα μπορεί να αλλάξει μόνο από την εκτελεστική εξουσία, με τη Βουλή να έχει σημαντικό αλλά επικουρικό ρόλο. Αν και δεν δήλωσε ξεκάθαρη πρόθεση για υποβολή υποψηφιότητας στις Προεδρικές του 2028, κ. Μιχαηλίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο.
Αρχικά, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο κείμενο συμπόρευσης του νέου Κινήματος με την ονομασία" Άλμα", σημειώνοντας πως η δύναμη για αλλαγή είναι στα χέρια των πολιτών.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Έκανε το «ΑΛΜΑ» ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Αυτοί είναι οι «8» που τον πλαισιώνουν
«Κεντρική επιδίωξή μας είναι η ριζική αναθέσμιση της χώρας με σκοπό τη δημιουργία μιας οικονομικά ευημερούσας, δίκαιης και αξιοπρεπούς κοινωνίας. Η Κύπρος χρειάζεται επανεκκίνηση εδώ και τώρα. Το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, όπως έχει εξελικτικά στρεβλωθεί, συνιστά τροχοπέδη για την πρόοδο της χώρας», είπε, και σημείωσε πως επιδίωξη είναι να υπάρξει μια Κύπρος διαφορετική από αυτήν που μας απογοητεύει, ένα αποτελεσματικό κράτος, με στρατηγική στόχευση και αξιόπιστους θεσμούς.
Σε σχέση με το Κυπριακό ανέφερε πως το κράτος και η κοινωνία που οραματίζεται δεν μπορούν να χτιστούν σε μια διαιρεμένη πατρίδα, σημειώνοντας πως αναγνωρίζει τους κινδύνους, όχι μόνο για οριστικοποίηση, αλλά πλέον και για νομιμοποίηση της διχοτόμησης. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, πέραν από την ενίσχυση της διπλωματικής της θέσης και τη συνεχή απαίτηση για τερματισμό της κατοχής, θα πρέπει να πορεύεται στη βάση μιας ομοσπονδιακής λύσης όπως την περιγράφουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, νοουμένου ότι η λύση αυτή θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και απόλυτα σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο, χωρίς καμία παρέκκλιση από αυτό, θα διασφαλίζει την ενότητα λαού και εδαφών και τη λειτουργικότητα της οικονομίας, και θα σέβεται απαρέγκλιτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες», είπε.
Τόνισε πως είναι μείζονος σημασίας η Κύπρος να είναι ένα απόλυτα ασφαλές και λειτουργικό κράτος, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων οποιασδήποτε μορφής και για οποιαδήποτε αιτία και πως η ομοσπονδιακή Κύπρος πρέπει να αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπου οι νόμιμοι κάτοικοι θα ζουν σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και ισοτιμίας.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε στη συνέχεια πως ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θα πρέπει τάχιστα να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται στην εσωτερική διακυβέρνηση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, με την κινητοποίηση των πολιτών, αυτό είναι εφικτό να υλοποιηθεί με ορίζοντα το 2033.
Σημείωσε πως στόχος είναι η διασφάλιση τεσσάρων θεμελιωδών πολιτικών και κοινωνικών αξιών, με πρώτη αξία την αξιοπρέπεια.
«Δεν συμβιβαζόμαστε με μία Κύπρο στην οποία χιλιάδες πολίτες βρίσκονται κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ταυτόχρονα οι μεσαίες εισοδηματικές τάξεις βλέπουν καθημερινά το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται λόγω της ακρίβειας και της χαμηλής ποιότητας των δημόσιων αγαθών που τους παρέχονται», είπε, και τόνισε πως η οικονομική ανισότητα συνιστά πρόβλημα δικαιοσύνης.
«Πιστεύουμε σε ένα ενεργητικό-αναπτυξιακό κράτος, το οποίο προστατεύει τα δικαιώματα στην εργασία, την αξιοπρεπή αμοιβή και την κοινωνική ασφάλιση, διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου και των φορολογικών βαρών, διαθέτει μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας, μεριμνά για την ασφάλεια, και λειτουργεί προληπτικά και στοχευμένα και όχι πυροσβεστικά ή αποσπασματικά», είπε.
Η δεύτερη αξία αφορά τη λογοδοσία, με τον κ. Μιχαηλίδη να δηλώνει πως δεν θα ανεχθεί το Κίνημα τα φαινόμενα διάχυτης διαφθοράς, διαπλοκής, αναξιοκρατίας και αλαζονείας, που ταλανίζουν τη χώρα, προσβάλλουν τον λαό και απογοητεύουν τους νέους, την ίδια στιγμή που μία σωρεία προκλητικών σκανδάλων μένουν ατιμώρητα και οι υγιείς δυνάμεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα παραγκωνίζονται, αποδυναμώνονται ή εκφοβίζονται, όπως ανέφερε. Είπε πως υπερασπίζονται τον κοινωφελή ορθολογισμό, το κράτος δικαίου, τον κριτικό λόγο και τις φιλελεύθερες ευρωπαϊκές αξίες της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της προόδου και στοχεύουν στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης με αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα, στην ενίσχυση των δημοκρατικών, κοινωνικών και δικαιοκρατικών εγγυήσεων και στην κατοχύρωση ισχυρών θεσμικών αντίβαρων, ελεγκτικών μηχανισμών και κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας, καθώς και στην εμπέδωση ενός νέου δημόσιου ήθους και ενός νέου πολιτικού πολιτισμού.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Δεν αποδεχόμαστε να διοικούν οι δήθεν άριστοι των αρίστων» - Τι σημαίνει το ΑΛΜΑ
Τρίτη αξία στην οποία στηρίζεται το "Αλμα" είναι η μεταρρύθμιση, και ανέφερε πως το Κίνημα δεν αποδέχεται τα μοιρολατρικά “This is Cyprus” και «Κρύψετε να περάσουμε», ούτε δέχεται να διοικούν οι δήθεν «άριστοι των αρίστων». Είπε πως δεν αρκεί απλώς να διαπιστώνουμε και να καταγγέλλουμε την παρακμή αλλά, όπως σημείωσε, "με τεχνογνωσία, ζήλο, αφοσίωση και ακεραιότητα, θα δουλέψουμε για τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις", με στόχο ένα κράτος σοβαρό, έντιμο και στιβαρό, ικανό να αλλάζει, που δεν θα αρκείται στον παθητικό ρόλο του απλού παρατηρητή ή του ερασιτέχνη διαχειριστή των συλλογικών προβλημάτων, αλλά που θα είναι ικανό να μεταρρυθμίζεται, να εξελίσσεται και να ανταποκρίνεται με ευελιξία, ταχύτητα και υπευθυνότητα στα κρίσιμα πολιτειακά ζητήματα και στα προβλήματα των ανθρώπων.
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως τέταρτη αξία για το Κίνημα αποτελεί η ανάπτυξη και δήλωσε πως θα αντισταθεί στην αθέμιτη κερδοσκοπία της αγοράς και των ολιγοπωλίων, στην ανέντιμη επιχειρηματικότητα και στην ανακύκλωση και διεύρυνση των ανισοτήτων. Επεσήμανε πως χωρίς την υπεύθυνη και δημιουργική επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο κοινών για όλους κανόνων, χωρίς την παροχή κινήτρων για επενδύσεις, δημιουργία και καινοτομία και χωρίς την κατοχύρωση ενός ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από γραφειοκρατία, ευνοιοκρατία και κακοδιοίκηση, δεν παράγεται υγιής πλούτος, ούτε κοινωφελής ευημερία, ενώ αναγνώρισε την τεράστια σημασία της πράσινης μετάβασης και καινοτομίας και την ανάγκη ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους και της οικονομίας.
Ολοκληρώνοντας το κείμενο του καλέσματος συμπόρευσης, ο τέως Γενικός Ελεγκτής είπε πως απευθύνονται σε όσες και όσους μοιράζονται μαζί τους την ελπίδα, το όραμα και την αποφασιστικότητα για μιαν άλλη, περήφανη και αξιοπρεπή Κύπρο. «Μια συμπεριληπτική πατρίδα «με αέρα δροσιάς, ομορφιάς, λεβεντοσύνης». Αυτή η Κύπρος είναι εφικτή και είναι στο χέρι μας», είπε και κάλεσε τους πολίτες να συνταχθούν μαζί τους ώστε στις αρχές του φθινοπώρου του 2025 να προχωρήσουν όλοι μαζί στη δημιουργία του πολιτικού Κινήματος που θα στεγάσει και θα υλοποιήσει το κοινό όραμα.
Ο κ. Μιχαηλίδης, με όρους συμβατικής πολιτικής γεωγραφίας, τοποθέτησε το Κίνημα στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου όχι γιατί νιώθουν ασφάλεια να βρίσκονται στο μέσο αλλά γιατί αντλούν συνθετικά από όλα τα κύρια ρεύματα ιδεών, αντλούν ιδέες και αξίες τόσο από τον κλασικό φιλελευθερισμό όσο και από την σοσιαλδημοκρατία και την οικολογία, όπως είπε.
Τον κ. Μιχαηλίδη πλαισίωναν ο Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, πρώην Πρύτανης και Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Αβραάμ Θεμιστοκλέους, Ακτιβιστής, η Άντρη Κυθρεώτου, ιδιωτικός υπάλληλος, ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου, δικηγόρος, η Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, καλλιτέχνης, η Γεωργία Πιτσιάλη, Πρόεδρος ΜΚΟ/ακτιβίστρια, και η Όλγα Πολυχρονίδου, συνταξιούχος.
Συνολικά το κάλεσμα συμπόρευσης υπογράφουν 33 πρόσωπα, ένα νούμερο συμβολικό, λόγω του οράματος που τέθηκε από το Άλμα για μία διαφορετική Κύπρο μέχρι το 2033: Οδυσσέας Μιχαηλίδης (καθηγητής πανεπιστημίου), Αβραάμ Θεμιστοκλέους (ακτιβιστής), Άντρη Κυθρεώτου (ιδιωτικός υπάλληλος), Θεόδουλος Παπαβασιλείου (δικηγόρος), Κατερίνα Παπαραδαμάνθους (καλλιτέχνης), Γεωργία (Γιούλα) Πιτσιάλη (πρόεδρος ΜΚΟ/ ακτιβίστρια), Όλγα Πολυχρονίδου (συνταξιούχος), Χαρίδημος Τσούκας (καθηγητής πανεπιστημίου), Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (καθηγητής πανεπιστημίου), Ιμπραχίμ Αζίζ (δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής, συγγραφέας), Νικολέττα Ανδρέου-Τσικκίνη (επιχειρηματίας), Ρένα Αντωνιάδου (πολιτικός μηχανικός), Νεόφυτος Αποστόλου (λογιστής), Λουκάς Αριστοδήμου (πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών), Τομάζος Γεωργίου (τέως Διευθυντής Ελέγχου, Ελεγκτική Υπηρεσία), Ιωάννης Διάκου (επιχειρηματίας-σύμβουλος), Νάσια Διονυσίου (συγγραφέας, νομικός), Μιχάλης Δρακούδης (επιχειρηματίας), Δήμητρα Θεοκλήτου (εκπαιδευτικός), Θεοφάνης Θεοφάνους (τέως Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων), Μιχάλης Καμπούρης (συνταξιούχος), Ζήνα Κάνθερ (φαρμακοποιός/ δημόσιος υπάλληλος), Πέτρος Κόκκινος (οδοντίατρος, ειδικός ορθοδοντικός), Αναστάσιος Κουμής (μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών), Μαρία Κωνσταντίνου (κοινωνιολόγος-εγκληματολόγος), Αντρέας Λαδόμματος (ζωγράφος), Άντρη Ματθαίου (δημόσιος υπάλληλος), Νεκταρία Μιχαήλ (Διευθύντρια Οικονομικών και Συμμόφωσης), Νέστορας Νεστορίδης (μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών/ Διευθυντής Διοίκησης), Μιχάλης Νικηφόρου (κοινοτάρχης Άλωνας), Γιάγκος Παπακυριακού (τέως Διευθυντής Ελέγχου, Ελεγκτική Υπηρεσία), Πάνος Παπαναστασίου (καθηγητής πανεπιστημίου), Μάριος Πετρίδης (λειτουργός Ελεγκτικής Υπηρεσίας), Παναγιώτης Ρουσής (πανεπιστημιακός), Ανδρέας Σεραφείμ (πανεπιστημιακός), Άντρη Σπύρου (ακτιβίστρια), Χρίστος Στεφάνου (ιατρός), Μάριος Στυλιανού (κλινικός μικροβιολόγος), Μιχάλης Τερέπεης (εκπαιδευτικός), Χριστάκης Χατζηπαναγής (υπάλληλος Cyta), Ελπίδιος Χριστοδούλου (ειδικός ψηφιακής επικοινωνίας) και Ηλιάνα Χριστοφόρου (επιχειρησιακή διευθύντρια ΜΚΟ).
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως έχει διαπιστώσει πως δεν ήταν παροδική η προτροπή των πολιτών που συναντούσε καθημερινά μετά τον Σεπτέμβρη του 2024 για αλλαγή. Επεσήμανε πως η τόσο σοβαρή αλλαγή την οποία οραματίζονται είναι εφικτή μόνο εάν υπάρχει ευθυγράμμιση της βούλησης της Βουλής και της εκτελεστικής εξουσίας και για αυτό ζήτησε να του δώσουν οι πολίτες ισχυρή παρουσία στη Βουλή κατά τις επόμενες εκλογές. Έχοντας, όπως είπε, μια κρίσιμη μάζα στη Βουλή, και αργότερα αν οι πολίτες τους εμπιστευτούν την εκτελεστική εξουσία το 2028, τότε το όραμα για αλλαγή μπορεί να είναι εφικτό μέχρι το 2033.
Είπε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πως δεν έχει κάνει καμία προεργασία για συνεργασία με άλλα κόμματα στη Βουλή, ούτε έχει βολιδοσκοπήσει Βουλευτές για να προσχωρήσουν στο "Άλμα" πριν τις εκλογές του 2026. Σε συμπληρωματική ερώτηση, αν και διευκρίνισε πως η συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, είπε πως βλέπει θετικά το θέμα της δικής του υποψηφιότητας για τις Προεδρικές.
Ερωτηθείς τι καινούριο φέρνει στο πολιτικό σκηνικό κι γιατί οι πολίτες να πιστέψουν στο Κίνημα αφού πολλές από τις δεσμεύσεις για αλλαγή τις έχουν ακούσει και από αλλού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως εναπόκειται στους πολίτες να αξιολογήσουν την ιστορία, τον βίο και την πολιτεία όλων και να κρίνουν την κατάλληλη στιγμή ποιους πιστεύουν ότι μπορούν να εμπιστευθούν και ποιους όχι.
Ερωτηθείς για το πού μπαίνει ο πήχης της σοβαρής παρουσίας του Κινήματος στη Βουλή, σε σχέση με το ποσοστό του, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως ένα μονοψήφιο ποσοστό δεν διευκολύνει την προσπάθεια.
Σε σχόλιο πως κάποιοι Βουλευτές, το όνομα των οποίων είχε ακουστεί ότι θα ήταν στο πλευρό του, δεν βρίσκονται σήμερα εκεί, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόσκληση προς εν ενεργεία Βουλευτή να υπογράψει το κάλεσμα συμπόρευσης και πως ο ίδιος θεωρεί ότι η λογική λέει πως ένας Βουλευτής για να συμπορευτεί με το "Άλμα" θα πρέπει πρώτα να παραιτηθεί από το κόμμα του.
Είπε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πως ο ίδιος δεν θα είχε πρόβλημα να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου 56 ατόμων, αλλά διευκρίνισε πως είναι πολύ πρόωρο για να λεχθεί ποιοι θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο αυτό.
Ανέφερε, ακόμη, πως αν κάποιος έλεγε πριν μερικά χρόνια ή ακόμη και πριν 11 μήνες, ότι ένα νέο Κίνημα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ισχυρή παρουσία στη Βουλή, θα του έλεγαν πως είναι παράλογος, ενώ σήμερα οι καιροί έχουν αλλάξει και σήμερα «οι πολίτες έχουν βγει από το μαντρί».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ