ΕΔΕΚ: Η παραίτηση υποψηφιότητας των τριών - Οι προθέσεις Διομήδους και τα ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης

ΕΔΕΚ: Η παραίτηση υποψηφιότητας των τριών - Οι προθέσεις  Διομήδους και τα ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης

Σε μια κρίσιμη περίοδο εισέρχεται η ΕΔΕΚ, μετά την παραίτηση της υποψηφιότητας των τριών- Χαννίδη, Μυριάνθους και Σολομωνίδη και την κοινή δήλωση που εξέδωσαν, στην οποία αναφέρουν ότι στηρίζουν τον Νίκο Αναστασίου, ως κοινής αποδοχής υποψήφιο Πρόεδρο. Η κίνηση αυτή, αποσκοπεί να συμβάλει στην επίτευξη του μέγιστου δυνατού βαθμού ενότητας και συσπείρωσης του κόμματος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.  

Στην κοινή δήλωση, αναφέρεται πως το κόμμα θα οδηγηθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με απόλυτο σεβασμό και τήρηση του καταστατικού και στη συνέχεια, τη σύγκληση του Εκλογικού Συνεδρίου, όπως προνοεί το άρθρο 30, με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες.

Στην ανακοίνωση, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα ιστορικά, παλιά στελέχη και τους νεότερους, δηλώνοντας ότι, οι πόρτες της ΕΔΕΚ πρέπει να είναι και θα είναι ανοιχτές και επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή όλων των συναγωνιστών και συναγωνιστριών, που για οποιουσδήποτε λόγους, κατά καιρούς, απομακρύνθηκαν από το κόμμα, αλλά όχι από τις αρχές και αξίες του και επιθυμούμε επίσης την επιστροφή συναγωνιστών και συναγωνιστριών, που για οποιουσδήποτε λόγους διαγράφηκαν.

Το πρόβλημα της νομιμοποίησης

Παρά τις προθέσεις, η απουσία εσωκομματικών εκλογών- που αυτό, δεν φαίνεται να ισχύσει- εγείρει ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Η ανακήρυξη Αναστασίου χωρίς κάλπες, δίνει την εικόνα ενός κόμματος που λειτουργεί στη βάση συνεννόησης μεταξύ της ηγεσίας και όχι με ανοιχτές διαδικασίες. Ενδεικτική, είναι η γραπτή δήλωση του Επαρχιακού Γραμματέα της ΕΔΕΚ Λάρνακας, Διομήδη Διομήδους, ο οποίος ανακοινώνει την πρόθεσή του, να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Αναπληρωτή προέδρου.

Ο Επαρχιακός  Γραμματέας της ΕΔΕΚ, ωστόσο, εκφράζει την πρόθεσή του, να υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, κάτι που θα ανατρέψει το μέχρι σήμερα σκηνικό, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο κ. Διομήδους, εκφράζει τη διαφωνία του, για τις πρακτικές αδιαφάνειας, και προσωπικών πάρε δώσε, κάνοντας λόγο, για διευθετήσεις σε κλειστές πόρτες.

«Παρακολουθώ τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τη παραίτηση υποψηφιότητας των τριών συναγωνιστών – Χαννίδη, Μυριάνθους, Σολομωνίδη – και τις διευθετήσεις σε κλειστές πόρτες που έγιναν στο παρασκήνιο για υποψηφιότητα τέταρτου προσώπου Διαφωνώ κάθετα με τέτοιες  πρακτικές αδιαφάνειας και προσωπικών πάρε δώσε. Η ΕΔΕΚ αξίζει καθαρές, ανοικτές, δημοκρατικές διαδικασίες και λύσεις με τη συμμετοχή των γνήσιων μελών ΕΔΕΚΙΤΩΝ-ΕΔΕΚΙΤΙΣΣΩΝ».

«Κατά συνέπεια, αναμένω τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής για τη νέα διαδικασία-προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση Προέδρου της ΕΔΕΚ και θα μελετήσω σοβαρά την υποβολή υποψηφιότητας για τη θέση του Προέδρου αντί του Αναπληρωτή Προέδρου της ΕΔΕΚ ώστε να δώσω δυνατότητα στα Μέλη της ΕΔΕΚ να εκφραστούν δημοκρατικά στη κάλπη για την εκλογή του νέου Προέδρου τους».

Αντί ενότητας, συσκότιση

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία ουσιαστικά θα πρέπει να επαναπροκηρύξει εσωκομματικές εκλογές, μετά την παραίτηση των τριών. Αυτό, σημαίνει ότι οποιοδήποτε μέλος, μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου του κόμματος, όπως στην περίπτωση του Επαρχιακού Γραμματέα της ΕΔΕΚ, Λάρνακας. Στην περίπτωση αυτή, η υποψηφιότητα του Διομήδη Διομήδους, θα ταράξει το αφήγημα, της συναινετικής λύσης, για ένα κόμμα, που θέλει να παρουσιαστεί ενωμένο και να κλείσει τις εσωκομματικές πληγές, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς τον διάλογο με τη βάση.   

Η πολιτική επιβίωση της ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ τα τελευταία χρόνια, έχει χάσει τη σαφήνεια της πολιτικής της ταυτότητας: Οι μετατοπίσεις μεταξύ δεξιάς και κεντροαριστεράς, η αποχώρηση ιστορικών στελεχών και η περιορισμένη επιρροή στις νεότερες γενιές, όλα αυτά, συνθέτουν ένα σκηνικό πολιτικής κρίσης, ταυτότητας και επιρροής στην κοινωνία.

Οι τελευταίες εξελίξεις, παρουσιάζουν μια εικόνα, «διευθέτησης χωρίς συμμετοχή», με αποτέλεσμα η ΕΔΕΚ, να κινδυνεύει, να αποκοπεί πλήρως, από τη νεότερη γενιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας: Τι σημαίνει και τι αναμένεται μετά από 90 ημέρες – Οι «εκκρεμότητες» του Τραμπ και τα θετικά για την Κύπρο

Συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας: Τι σημαίνει και τι αναμένεται μετά από 90 ημέρες – Οι «εκκρεμότητες» του Τραμπ και τα θετικά για την Κύπρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Κίνα συμφώνησαν για τη μείωση των δασμών σε αγαθά που διακινούνται μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί σημαντική αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ο οποίος έχει προκαλέσει αναταράξεις επηρεάζοντας τις περισσότερες χώρες.

BEST OF TOTHEMAONLINE