Στο Τουρκοκυπριακό Τύπο αναφέρεται μεταξύ άλλων το θέμα του νερού που μεταφέρεται από την Τουρκία όπως επίσης και οι καταγγελίες ότι χρησιμοποιείται σκόνη γάλακτος για την παραγωγή χαλλουμιών και γιαουρτιού
Άλλο ένα θέμα είναι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο θέμα της ενοποίησης της κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα να παγοποιηθούν οι διαδικασίες, οι διαβεβαιώσεις από τους “αρμοδίους” ότι γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στα φρούτα και λαχανικά, αλλά και οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τους εορτασμούς για την “ανακήρυξης” του ψευδοκράτους είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Διακίνηση αξίας 500 χιλιάδων ευρώ κάθε μήνα” αναφέρεται σε καταγγελίες αναγνώστη της εφημερίδας, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, σχετικά με τη χρήση σκόνης γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιών και γιαουρτιού. Σημειώνεται ότι η σκόνη γάλακτος προορίζεται για την παραγωγή παγωτού και γλυκών.
Ποσότητες σκόνης γάλακτος που προορίζονται στην παρασκευή παγωτού και γλυκών αξίας 500 χιλιάδων ευρώ κάθε μήνα μεταφέρεται στα κατεχόμενα όπου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή χαλουμιών και γιαουρτιού. Οι ποσότητες σκόνης γάλακτος από τις ελεύθερες περιοχές μεταφέρονται στα κατεχόμενα με παράνομους και ποικίλους τρόπους.Οι καταγγελίες αφορούν διακίνηση του προϊόντος στην περιοχή Λουρουτζίνας ενώ η σκόνη γάλακτος μεταφέρεται σε σακούλες 25 κιλών και αξίας 250 στερλινών.
Γράφει ακόμα ότι άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων στις επιδρομές σε περιοχές του Ντιγιάρμπακιρ, όπου οι πολίτες απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους στους οποίους κυκλοφορούν μόνο στρατιώτες και τανκς. Αναφορά γίνεται και σε άρθρο Τ/κ δημοσιογράφου σχετικά με το νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία στο οποίο διερωτάται τι αποφάσεις πάρθηκαν τελικά για τη διαχείριση του νερού.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Σε αδιέξοδο η ενοποίηση της κινητής” γράφει ότι οι φοβίες της ε/κ πλευράς ότι με την ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας υπάρχει ενδεχόμενο αναγνώρισης του “βορρά” έχουν ως αποτέλεσμα οι οποιεσδήποτε εργασίες επί του έργου να σταματήσουν. Γράφει ακόμα ότι σύμφωνα με στοιχεία της Scimago Institutions Ranking το παράνομο πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής βρίσκεται στην 389η θέση ανάμεσα στα διεθνή πανεπιστήμια. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Προσοχή στο πλαστικό ρύζι” αναφέρεται σε καταγγελίες για την ύπαρξη πλαστικού ρυζιού στην αγορά με αποτέλεσμα το λεγόμενο υπουργείο γεωργίας να αρχίσει τους απαραίτητους ελέγχους. Γράφει ακόμα ότι το “αρχηγείο ενόπλων δυνάμεων” αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι έχει παράσχει κάθε βοήθεια και στήριξη στο νεαρό Ερκάι Γιλτάζ, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά την διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, με αποτέλεσμα να χάσει την όραση στο ένα του μάτι. Αναφέρεται ακόμα σε απόφαση λεγόμενου δικαστηρίου εναντίον εστιατορίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, το οποίο θεωρήθηκε παράνομο υποστατικό και πρέπει να κατεδαφιστεί.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εξεταστεί από όλες τις πτυχές της”, αναφέρεται σε δηλώσεις της λεγόμενης υπεξ Εμινέ Τσολάκ κατά τις επαφές της στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αναφερόμενη στο Κυπριακό η Τσολάκ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς για εξεύρεση λύσης ενώ είπε ότι θα πρέπει να δοθεί σημασία και στην οικονομική και κοινωνική πτυχή της λύσης. Γράφει ακόμα ότι εκδηλώσεις σε όλες τις κατεχόμενες πόλεις προγραμματίζονται για την Κυριακή, ημέρα “ανακήρυξης” του ψευδοκράτους με αποκορύφωμα την παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αλλού γίνεται αναφορά στις διαβεβαιώσεις της “διευθύντριας” του λεγόμενου υπουργείου γεωργίας Εμινέ Σολιαλί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά στο τραπέζι του καταναλωτή είναι πλήρως ελεγμένα και πληρούν τις προϋποθέσεις στο θέμα της χρήσης φυτοφαρμάκων.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Ο φάκελος του νερού έχει παραδοθεί περιμένουμε απαντήσεις από την Τουρκία” αναφέρεται σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα του λεγόμενου πρωθυπουργού Ομέρ Καλίοντζου για το θέμα της μεταφοράς του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Σημειώνεται ότι εδώ και μερικές ημέρες έχει σταματήσει η μεταφορά νερού ενώ στις δηλώσεις του ο Καλίοντζου είπε ότι ο φάκελος για τη διαχείριση έχει ετοιμαστεί και παραδοθεί στις τουρκικές αρχές από τις οποίες αναμένεται απάντηση. Αλλού γράφει ότι λόγω προβλημάτων που πηγάζουν από την ε/κ πλευρά οι διαδικασίες για την ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών έχει παγοποιηθεί. Αναφέρεται ακόμα σε αποκλειστικές δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού οικονομικών Μπιρικίμ Οζγκιούρ σχετικά με την οικονομία των κατεχομένων αλλά και το θέμα της διαχείρισης του νερού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις