ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kύπρος και Ιορδανία ενώνουν τις δυνάμεις τους! «Ψήνεται» και τριμερής με Ελλάδα

Kύπρος και Ιορδανία ενώνουν τις δυνάμεις τους! «Ψήνεται» και τριμερής με Ελλάδα

Για σχεδόν πλήρη συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των θέσεων Κύπρου και Ιορδανίας, έκαναν λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Ιορδανός Πρωθυπουργός Abdullah Nsour.

Οι δύο άντρες συναντήθηκαν κατ΄ιδίαν το απόγευμα της Τετάρτης, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στο Αμμάν, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, οι δύο άντρες ανέφεραν ότι Κύπρος και Ιορδανία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξεύρουν τρόπους σταθεροποίησης της περιοχής, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οικοδομείται νέα τριμερής συνεργασία μεταξύ Ιορδανίας, Κύπρου και Ελλάδας, που θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλες τις γειτονικές χώρες.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το Κυπριακό και το Μεσανατολικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «έχουμε την ίδια γραμμή».
Στο πολιτικό επίπεδο, οι θέσεις της Κύπρου και της Ιορδανίας είναι πανομοιότυπες, είπε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Nsour, προσθέτοντας ότι συζήτησαν περιφερειακά θέματα, το Συριακό πρόβλημα, το πρόβλημα με την τρομοκρατία και το Παλαιστινιακό.

Μίλησε εξάλλου για την προοπτική που υπάρχει στη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, δεδομένων των ανακαλύψεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για το προσφυγικό, ο Ιορδανός Πρωθυπουργός μίλησε με δραματικούς τόνους για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα του, που φιλοξενεί αρκετά εκατομμύρια προσφύγων, τόσο από τη Συρία, όσο και από το Ιράκ, την Παλαιστίνη, την Υεμένη, τη Λιβύη αλλά και Αιγύπτιους εργάτες.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που ανακύπτουν στην Ευρώπη αναφορικά με την εισδοχή 100 χιλιάδων προσφύγων και είπε ότι η Ιορδανία φιλοξενεί δεκατετραπλάσιο αριθμό. «Πόσους παραπάνω μπορούμε να υποδεχτούμε», διερωτήθηκε.

Είπε ότι η χώρα του είναι περήφανη για την παροχή φιλοξενίας, ενώ ο πληθυσμός της καταγράφει σημαντικά επιτεύγματα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και το περιβάλλον.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι, τα πάμε πολύ καλά. Όμως υπάρχει ένα όριο στις δυνατότητές μας» είπε.

Συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που υπάρχει στην Ιορδανία και προσπαθεί, βλέποντας αντικειμενικά την κατάσταση, να σταθεί στο πλευρό της χώρας.

«Ελπίζω ότι η συμβολή μας στη σταθερότητα της περιοχής, μαζί με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι φίλοι μας, να αναγνωριστούν» είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τις σημερινές του συναντήσεις με τον Βασιλιά και με τον Πρωθυπουργό της Ιορδανίας εκφράστηκε η κοινή επιθυμία των δύο χωρών να αναπτύξουν περαιτέρω την αμοιβαία επωφελή συνεργασία τους και εντοπίστηκαν νέοι τρόπου και μέσα για περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση των τομέων συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος χαιρέτισε το γεγονός ότι επίκειται άνοιγμα Πρεσβείας της Ιορδανίας στη Λευκωσία το 2016, κάτι που, όπως είπε, σηματοδοτεί νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών και αποτελεί απόδειξη της επιθυμίας τους να εργαστούν για ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας τους.

Πρόσθεσε ότι σε Υπουργικό επίπεδο θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος για προώθηση περαιτέρω συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός.

Αναφερόμενος στον τομέα της Ενέργειας, ο Πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται την άποψη ότι η πρόσφατη ανακάλυψη αποθεμάτων στην περιοχή και συγκεκριμένα το κοίτασμα Zohr, διανοίγει νέες ευκαιρίες και προοπτικές, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τα κυπριακά κοιτάσματα.

«Έτσι συμφωνήσαμε ότι στη γραμμή του Μνημονίου Συναντίληψης για τον τομέα της Ενέργειας που υπεγράφη στο Αμμάν το Σεπτέμβριο του 2014, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο να βρεθούν οικονομικά βιώσιμοι τρόποι εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ιορδανία», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις και εξήρε το σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας να εργαστούμε σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια.

Στο διμερές επίπεδο θα επικεντρωθούμε, είπε, «στην επίσπευση της ολοκλήρωσης σχετικών διμερών συμφωνιών».
Επεσήμανε επίσης ότι η Κύπρος είναι ένας ειλικρινής φίλος της Ιορδανίας εντός της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Κύπρου στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μπορούμε να γίνουμε γέφυρα για συνέργειες στην περιοχή».

Η ενέργεια, συνέχισε, μπορεί να καταστεί ένα από τα κίνητρα που μπορούν να φέρουν την ειρήνη και όχι να αυξήσει τις αντιπαραθέσεις.

«Είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε ρόλο και να συμβάλουμε στην εξεύρεση τρόπων για συνέργειες, για συνεργασίες. Για αυτό οικοδομούμε την τριμερή Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου, την τριμερή με το Ισραήλ και οικοδομούμε μια νέα τριμερή σχέση ανάμεσα στις Ιορδανία-Κύπρο-Ελλάδα. Προσπαθούμε να δούμε κατά πόσο αυτή μπορεί να επεκταθεί για να καλύψει όλες τις γειτονικές χώρες ώστε το συντομότερο να φέρουμε την ευημερία» ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι για να υπάρξει ευημερία πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα.

Για αυτό, κατέληξε, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε περισσότερες και πιο ενισχυμένες σχέσεις και είμαι βέβαιος ότι υπάρχει ο τρόπος ώστε μέσα από την οικοδόμηση συνεργειών να ωφεληθεί όλη την περιοχή.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top