Τι θα έκανες αν σου λέγαμε πως αυτό που τρως έχει μέσα τρίχα ή κάποιο ζωύφιο;

Τι θα έκανες αν σου λέγαμε πως αυτό που τρως έχει μέσα τρίχα ή κάποιο ζωύφιο;

Θα αντιδρούσες το ίδιο, όμως, αν σου λέγαμε πως το να πετάς τις μπαταρίες σου στα σκουπίδια, αντί να τις ανακυκλώνεις, μπορεί να έχει χειρότερες επιπτώσεις από μία τρίχα ή ένα ζωύφιο στο πιάτο σου, καθώς οι τοξικές ουσίες που θα «ποτίσουν» το κρέας, τα λαχανικά ή τα σνακ σου από τις μη ανακυκλωμένες μπαταρίες αποτελούν άκρως επικίνδυνες ουσίες.

Κι όμως, η πιο πάνω περιγραφή για τους περισσότερους από εμάς δεν αποτελεί το ίδιο τρομακτική και αποτρεπτική, γι’ αυτό και εξακολουθούμε να πετάμε τις άδειες μπαταρίες μας στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα οι τοξικές τους ουσίες όπως ο ψευδάργυρος, το κάδμιο και ο υδράργυρος να μολύνουν το περιβάλλον και τη γη, με όλα αυτά τα τοξικά απόβλητα να μεταφέρονται στο φαγητό και στο νερό μας.

Αν θες να στο κάνουμε πιο ξεκάθαρο, αυτό που συμβαίνει είναι πως κάθε φορά που μια μπαταρία καταλήγει σε λάθος κάδο ή -ακόμα χειρότερα- στη φύση, απελευθερώνει τοξικές ουσίες οι οποίες απορροφώνται από το χώμα και περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα. Από εκεί, παίρνουν θέση στο ποτήρι σου, στο πιάτο σου, στο σώμα σου. Και δεν μιλάμε θεωρητικά: βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το νικέλιο και ο υδράργυρος περνούν στην τροφική αλυσίδα και συσσωρεύονται στον οργανισμό μας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πόσες φορές έχουμε αρνηθεί να φάμε κάτι γιατί δεν μας φάνηκε καθαρό; Μια τρίχα, λίγο χώμα, μια υποψία ότι το φαγητό μας δεν είναι όπως πρέπει — και το αφήνουμε στην άκρη. Και είναι απόλυτα λογικό. Ποιος θα έτρωγε κάτι που περιέχει ένα ξένο σώμα μέσα του. Κι όμως, την ίδια στιγμή καθημερινά τρεφόμαστε με προϊόντα που πολύ πιθανόν να έχουν μολυνθεί με χειρότερες τοξικές ουσίες, αλλά επειδή δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, θεωρούμε πως δεν μπορεί να συμβεί σ’ εμάς. Κι όμως, μπορεί, και θα συμβαίνει όσο συνεχίζουμε να μην ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες μας στους κάδους της Α.Φ.Η.Σ. Κύπρος.

Γι’ αυτό, όπως πολύ σωστά επισημαίνει και η νέα (και πολύ relevant) καμπάνια της Α Κύπρος, ήρθε ο καιρός να πετάξουμε τις τοξικές μας σχέσεις στα σκουπίδια, ξεκινώντας από τις μπαταρίες μας.

Το δίκτυο της Α.Φ.Η.Σ. Κύπρος περιλαμβάνει πάνω από 6000 κάδους συλλογής σε όλη την Κύπρο, οπότε σίγουρα κάποιος θα βρίσκεται κοντά σου, όπου και αν είσαι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μαζέψεις τις άδειες μπαταρίες σου σε ένα κουτάκι και να τις πετάξεις στον σωστό κάδο Α.Φ.Η.Σ.

Αν, λοιπόν, μια τρίχα στο φαγητό σου είναι λόγος για να μην το φας, γιατί δεν σε πειράζει να τρως βαρέα μέταλλα και τοξικά κατάλοιπα;

Βρες τον κοντινότερο κάδο ΑΦΗΣ εδώ και κάνε το πρώτο βήμα για ένα καθαρότερο περιβάλλον – και ένα ασφαλέστερο πιάτο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πρόεδρος της Ελλάδας σε Χριστοδουλίδη: «Είναι μια στιγμή σημασίας για το κυπριακό ζήτημα ... Να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση μας»

Πρόεδρος της Ελλάδας σε Χριστοδουλίδη: «Είναι μια στιγμή σημασίας για το κυπριακό ζήτημα ... Να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση μας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, στο πρώτο ταξίδι που πραγματοποιεί το εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE