Η τ/κ ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις γράφει σήμερα ότι κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Ντάσντεμιρ ότι κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα «υπάρχει η προσδοκία ότι μπορεί να αλλάξει το όνομα της τδβκ σε 'τουρκική δημοκρατία Κύπρου'», ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «η προσδοκία μου είναι μακάρι να μπορέσει να γίνει. Και εγώ έχω την ίδια άποψη. Το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει κλείσει. Έχει εκπέσει το νόημα του ‘βορρά’ εντός της διαδικασίας της ομοσπονδίας. Δεν υπάρχει κράτος βορράς-νότος. Πλέον υπάρχουν δύο χωριστά κράτη».
Πρόσθεσε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, ότι σύμφωνα με το «σύνταγμα της τδβκ» δεν θα μπορούσε να αλλάξει το όνομα κι αυτό αποτελεί πρόβλημα.
Για την πρόσφατη απόφαση κρατών μελών του ΟΤΚ ν’ ανοίξουν πρεσβείες στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Τατάρ σχολίασε ότι «αφού πήγατε σε εκείνη την πλευρά, πρέπει να αναπτύξετε την συνεργασία και μαζί μας ως απαιτούμενο της αμοιβαιότητας. Πρέπει να υπάρξουν περισσότερες επαφές, περισσότερη συνεργασία. Μπορούν να αναπτύξουν συνεργασία και μαζί μας στον τουρισμό, στον τομέα της γεωργίας. Να μην ξεχνιέται ότι η τδβκ είναι η πόρτα του τουρκικού κόσμου που ανοίγεται στην Ανατολική Μεσόγειο».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι «οι τουρκογενείς δημοκρατίες πούλησαν την βόρεια Κύπρο», ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι αυτό δεν ισχύει.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον κανονισμό που άνοιξε τον δρόμο για την μαντίλα στα σχολεία ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι έχει απεριόριστο σεβασμό και εκτίμηση σε όλους. «Υπάρχουν κάποιοι που αντιτίθενται σε αυτό (στον κανονισμό), αυτό είναι δικαίωμά τους, όμως η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος. Στη δεκαετία του 1920, του 1930 οι μανάδες μας, οι γιαγιάδες μας είχαν καλυμμένο το κεφάλι. Το μέρος αυτό ήταν πλήρως οθωμανικό έδαφος. Κατά την περίοδο των Άγγλων φυσιολογικώς αφαιρέσαμε το κάλυμμα. Ύστερα αναπτύχθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, μπήκαμε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή».
Τα τ/κ ΜΜΕ σημειώνουν ότι ο Ντάσντεμιρ έχει προσβάσεις στο προεδρικό στην Τουρκία και η συνέντευξη με τον κ. Τατάρ προβλήθηκε στο κανάλι του στο YouTube. Σημειώνεται επίσης ότι ο Τούρκος συγγραφέας – ερευνητής είναι και πρόεδρος της εταιρείας ερευνών Optimar.
Ο Τ/κ ηγέτης προέβη επίσης σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και στην κρατική τηλεόραση ΤRT ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν και τα εγκαίνια του νέου «προεδρικού» συγκροτήματος, όπου ισχυρίστηκε ότι η πλειοψηφία πλέον στην Κύπρο θέλει τα δύο κράτη. «Πλέον είμαστε σε θέση να αγκαλιάσουμε το κράτος μας μέχρι τέλους» είπε.
Επικαλέστηκε έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου στην ΚΔ που για το ποσοστό όσων πιστεύουν σε μια λύση δύο κρατών στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι ανέρχεται σε 65,8%, ενώ μόνο το 19,7% των συμμετεχόντων αντιτίθεται σε αυτήν. «Η πολιτική μας, που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, την οποία ξεκινήσαμε πριν από 4,5 χρόνια, έχει πετύχει. Η έρευνα που διεξήχθη στην ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρο αποτελεί ένδειξη αυτού. Το ποσοστό όσων αντιτίθενται σε μια λύση δύο κρατών στην τδβκ είναι τώρα κάτω από το 20%», ισχυρίστηκε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ