Ικανοποίηση εκφράζει σε γενικές γραμμές η Κυβέρνηση για το περιεχόμενο του ετήσιου Πακέτου Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι θα μελετήσει σε βάθος το περιεχόμενο της Έκθεσης και θα τοποθετηθεί αναλυτικά στα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ ενόψει και της αξιολόγησης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, τον προσεχή Δεκέμβριο, από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης υποδεικνύει σε σχέση με την Τουρκία, πως για άλλη μια φορά, καταγράφεται ξεκάθαρα και με σαφήνεια η πλήρης έλλειψη προόδου ως προς το σύνολο των κυπρογενών της υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η Έκθεση επαναλαμβάνει ότι δεν υπήρξε πρόοδος από πλευράς Τουρκίας σε σχέση με την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αναφέρεται ακόμη ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, σε διαδοχικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ καθώς και στη Δήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.
«Σε αυτό το πλαίσιο, συμμεριζόμαστε την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η εφαρμογή των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας θα δώσει σημαντική ώθηση στην ενταξιακή της πορεία», σημειώνει δια του Εκπροσώπου η κυπριακή κυβέρνηση.
Όσον αφορά την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει αναθεωρημένα έγγραφα για κεφάλαια που έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία το 2009, η Κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι λόγοι για τους οποίους είχαν παγώσει τα εν λόγω κεφάλαια δεν έχουν αρθεί, αλλά και ότι όπως και η ίδια η Επιτροπή αναφέρει στην Έκθεσή της, η υποβολή των αναθεωρημένων εγγράφων δεν προδικάζει τις συζητήσεις στο Συμβούλιο ούτε και προκαταλαμβάνει τις θέσεις των κρατών μελών.
Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθυμίζει παράλληλα ότι η διαδικασία Διεύρυνσης έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και τα κράτη μέλη διατηρούν τον τελικό λόγο σε σχέση με το άνοιγμα ή κλείσιμο ενταξιακών κεφαλαίων.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος αναφέρει ότι η Έκθεση υπογραμμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλει ενεργά στην εν εξελίξει διαδικασία και τονίζει ότι ο ρόλος της είναι κρίσιμος και πως ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση αναμένει όπως οι κατά καιρούς τουρκικές δηλώσεις μετουσιωθούν σε πράξη.
Η κυπριακή Κυβέρνηση σημειώνει επίσης με ικανοποίηση την επικριτική αναφορά σε σχέση με τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, όπως εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2014 - Απριλίου 2015, σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ). Όπως αναφέρεται στη δήλωση του Εκπροσώπου, στην Έκθεση τονίζεται ότι οι ενέργειες της Τουρκίας ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των Κρατών Μελών εντός της ΑΟΖ τους καθώς και της κυριαρχίας τους επί των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου τους.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τονίζει ακόμη ότι η Επιτροπή καλεί επίσης την Τουρκία να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προς αποκατάσταση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας ειδική αναφορά στην καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της 12ης Μαΐου 2014 σε σχέση με το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη ικανοποίηση.
Ιδιαίτερα σημαντική, χαρακτηρίζεται από κυπριακής πλευράς, η αναφορά σε σχέση με τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), στην οποία τονίζεται η ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας πλήρους πρόσβασης της ΔΕΑ σε αρχεία και στρατιωτικές περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά τη σημασία της Τουρκίας ως προς την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς μεταναστευτικής κρίσης που επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία αποτυπώνεται φέτος στην Έκθεση, η Κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν αμφισβητεί τη σημασία της Τουρκίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, υποδεικνύει ωστόσο ότι η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό διέπεται από το υφιστάμενο πλαίσιο των σχέσεων της Ένωσης με την Τουρκία, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως είναι η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής της Τουρκίας και του Οδικού Χάρτη έναντι όλων των κρατών μελών κάτι που χαρακτηρίζεται από την Επιτροπή ως καθοριστικής σημασίας.
Η Κυβέρνηση χαιρετίζει ιδιαίτερα τέλος την πρόοδο που έχουν επιτελέσει η Σερβία και το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων και προσβλέπει στο άνοιγμα των πρώτων διαπραγματευτικών κεφαλαίων με τη Σερβία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις