Μιχάλης Ιωαννίδης στο «T»: Ο ΔΗΣΥ διανύει μια περίοδο ηρεμίας- Η μεγαλύτερη αδυναμία της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι η αναποφασιστικότητα

Μιχάλης Ιωαννίδης στο «T»: Ο ΔΗΣΥ διανύει μια περίοδο ηρεμίας- Η μεγαλύτερη αδυναμία της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι η αναποφασιστικότητα

Ο επικεφαλής του σκιώδους υπουργικού του ΔΗΣΥ Μιχάλης Ιωαννίδης, μιλά για το έργο που επιτελεί το Συμβούλιο, το οποίο όπως λέει στη συνέντευξη, είναι εποικοδομητικό. Αναλύει τις θέσεις του για το υδατικό και τον τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, πριν φτάσουμε στην «ημέρα μηδέν».

Σε ότι αφορά στον ΔΗΣΥ, σημειώνει ότι το κόμμα διανύει περίοδο ηρεμίας και στοχοπροσήλωσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2026.

Αναφέρεται στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, η οποία όπως ο ίδιος λέει διακρίνεται κυρίως από αναποφασιστικότητα

Τέλος, αναλύει με τον δικό του φακό τις εξελίξεις σε ότι αφορά τους δασμούς Τραμπ, λέγοντας πως σε έναν κόσμο της αβεβαιότητας, θα πρέπει να φαινόμαστε και να είμαστε πρότυπο, έτσι ώστε να γίνουμε επιλογή, ασφάλειας.

Ερ: Πόσο αποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις του Συμβουλίου παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου;

Απ: Βρισκόμαστε στην αρχή του Συμβουλίου. Είχαμε πει, μόλις ξεκίνησε ο θεσμός, χρειαζόμαστε κάποιο εύλογο διάστημα, για να δούμε ποια θέματα χρήζουν της παρέμβασής μας, τον τρόπο συντονισμού κτλ. Σιγά-σιγά φαίνεται η δουλειά η οποία γίνεται και τους επόμενους μήνες, θα φανεί ακόμα περισσότερο. Θεωρώ ωστόσο, ότι είναι ήδη αρκετά εποικοδομητική.

Ερ: Οι παρεμβάσεις σας, μετατρέπονται σε προτάσεις ενώπιον της βουλής; Υπάρχει συνεργασία με τους βουλευτές του κόμματος σας;

Απ: Ασφαλώς. Στην τελευταία σύσκεψη του Συμβουλίου με ειδικούς, για το υδατικό, παρόντες ήταν έξι - επτά από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, η ηγεσία του κόμματος κλπ. Αυτό το θέμα τώρα πάει για συζήτηση στην Βουλή. Θα φέρει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες.

Η ηγεσία, μέσω της καθημερινής συνεργασίας μαζί μου, αλλά και με μέλη του Συμβουλίου ενημερώνεται για τα θέματα που παρακολουθεί το Συμβούλιο, όπως και η Πρόεδρος του κόμματος. Τρέχουμε εβδομαδιαία διαβούλευση για την Επιχειρηματικότητα. Επίσης έχουν γίνει αρκετές φορές παρεμβάσεις στη βουλή, μέσα από το έργο που παραδώσαμε στους βουλευτές. Μπορεί να μην “φαίνεται” ότι είναι έργο που επεξεργάστηκε το Συμβούλιο Παρακολούθησης, αλλά η γραμμή επικοινωνίας, είναι συνεχής.

Ερ: Μπορείτε να μας μεταφέρετε κάποια παραδείγματα τέτοιων προτάσεων;

Απ: Το υδατικό που σας ανέφερα ήδη είναι το καλύτερο παράδειγμα. Για το ΓΕΣΥ σε συνεργασία με το Συμβούλιο ή κάποιες ερωτήσεις που έχουν γίνει, ύστερα από δικές μας παρεμβάσεις, όπως π.χ. η περίπτωση ενός κέντρου τεχνολογικής αριστείας το οποίο δεν χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο τελικά λάβαμε απαντήσεις. Δεν χρειάζεται να δημοσιοποιείται ότι συνδράμει το Συμβούλιο, είναι όμως αρκετές οι περιπτώσεις, που έχουν υποβληθεί προτάσεις και με συνδρομή των μελών του Συμβουλίου.

Eρ: Ποιες είναι οι προτάσεις σας σε σχέση με το υδατικό, όπως αυτές κατατέθηκαν/συζητήθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου;

Απ: Συστράτευση, ειλικρίνεια, αυξημένη ενημέρωση και συντονισμό για διαχείριση της κρίσης.

Όπως γνωρίζετε έχουμε ήδη ζητήσει σύσκεψη, σε επίπεδο αρχηγών ή του εθνικού συμβουλίου.

Η διαπίστωση επείγουσας ανάγκης, ώστε να συμπτύξουμε όσο γίνεται τις διαδικασίες, που όπως φαίνεται καθυστερούν, για ό,τι χρειάζεται να γίνει, για αυτό το ζήτημα.

Η πρόταση μας, για κεντρικό συντονισμό της κρίσης, αφού αφορά διάφορους τομείς της πολιτείας, αλλά αγγίζει και διάφορα υπουργεία. Θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις, κεντρικά.

Η πρότασή μας, για εμπλοκή σε αυτή την προσπάθεια των τοπικών αρχών, ΕΟΑ, Δήμοι και Κοινότητες, διότι υπάρχουν αρκετά θέματα που μπορούν να λύσουν άμεσα οι τοπικοί οργανισμοί, τόσο σε σχέση με την ενημέρωση των πολιτών, όσο και σε σχέση με τις υποδομές, το δίκτυο ύδρευσης κλπ..

Η τελευταία πρόταση, αφορά στην ενημέρωση των πολιτών, την οποία κρίνουμε ως αναγκαία, με αυξημένης έντασης καμπάνια προς όλους τους πολίτες. Κοινωνικά δίκτυα, εργαστήρια παρακολούθησης δεδομένων, καμπάνια door to door και μέσω εφαρμογής πληροφόρησης. Θα πρέπει να μιλήσουμε στον κάθε πολίτη, με ειλικρίνεια για το υδατικό πρόβλημα, να δημιουργήσουμε μια συστράτευση προς ένα κοινό στόχο, που είναι να μην φτάσουμε στην «ημέρα μηδέν», όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς.

Αυτές περίπου είναι οι θεσμικές μας προτάσεις για τη διαχείριση αυτής της κρίσης στο σημείο που βρισκόμαστε.

Ερ: Έχετε κάνει σύσκεψη με ειδικούς στο θέμα του υδατικού, εκτός από τις προτάσεις στις οποίες αναφερθήκατε πιο πάνω;

Απ: Βεβαίως. Είχαμε σύσκεψη με τεχνοκράτες, ειδικούς και ακαδημαϊκούς, που γνωρίζουν τον τομέα του νερού. Είτε κάποιοι από αυτούς ασχολούνται με τις καιρικές συνθήκες, είτε άλλοι οι οποίοι ασχολούνται με θέματα υποδομών, όπως οι αφαλατώσεις, το δίκτυο κλπ. Ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ασχολούνται με νέες τεχνολογίες. Μελετήσαμε μαζί τους λύσεις που επεξεργαζόμαστε εδώ και έναν μήνα. Η δουλειά αυτή συνεχίζεται κατ’ ιδίαν για να καταλήξει σε προτάσεις, άμεσες (που είναι και το πιο δύσκολο), μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.

Ερ: Έχετε λάβει οποιαδήποτε απάντηση σε ότι αφορά στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου;

Απ: Όχι, έχουμε λάβει μια απάντηση ης Υπουργού, η οποία μας παραπέμπει ουσιαστικά στο έργο, το οποίο γίνεται μακροπρόθεσμα σε σχέση με το υδατικό, το οποίο να μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω, διότι έχουμε πει από την αρχή, ότι δεν είναι η ώρα για κριτική, δεν είναι ώρα να συζητήσουμε για το τι έγινε στο παρελθόν. Είναι ώρα, να συστρατευτούμε για το μέλλον. Δεν βοηθά, να καθησυχάζουμε εσκεμμένα τον κόσμο. Βοηθά, να συστρατεύσουμε τον κόσμο να γίνει από μόνος του μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Είναι μια διαφορετική σωστότερη αντιμετώπιση διαχείρισης της κρίσης, κατά την άποψή μου.

Ερ: Έχει σχολιαστεί η δήλωση της κ. Δημητρίου, η οποία αναφέρει ότι θα πρέπει να κηρυχθεί επίσημα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Απ: Η έκφραση δεν χρησιμοποιήθηκε με την Συνταγματική έννοια όμως. Αν διαβάσει κάποιος το δελτίο τύπου, φαίνεται σαφώς ότι αφορά την σύντμηση των διαδικασιών που μας καθυστερούν για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κρίση. Η έκφραση χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη και διεθνώς σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσης, όταν υπάρχουν επείγουσες ανάγκες. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τον τόνο του κατεπείγοντος όπως γίνεται πανευρωπαϊκά και σε άλλες χώρες όταν έχουμε κρίσεις που χρειάζονται ευελιξία και ταχύτητα. Αυτό λέμε.

Ερ: Θα θέλαμε να περάσουμε στον ΔΗΣΥ. Θεωρείτε ότι μετά το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, επήλθε η ενότητα; Έχει ξεπεραστεί η εσωστρέφεια;

Απ: Προσωπικά, θεωρώ ότι ο ΔΗΣΥ εκ των πραγμάτων διανύει μια περίοδο ηρεμίας και στοχοπροσήλωσης, σε ότι αφορά τον επόμενο σταθμό, που είναι οι βουλευτικές εκλογές του 2026.

Ερ: Το δικό σας πολιτικό μέλλον ποιο είναι; Θα είστε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές;

Απ: Όχι. Το έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, ότι δεν με ενδιαφέρει να είμαι βουλευτής. Το ενδιαφέρον μου, εστιάζεται στο να βοηθήσω τον ΔΗΣΥ.

Ερ: Δεν έχετε πολιτικό μέλλον εντός του ΔΗΣΥ;

Απ: Δεν έχω πολιτική φιλοδοξία πέραν του να βοηθήσω τον τόπο μου.

Ερ: Το Συμβούλιο Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, είναι και ένα είδος «επιτελείου» θα λέγατε για την Αννίτα Δημητρίου, σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2028;

Απ: Σχεδόν πάντα στον ΔΗΣΥ, υπήρχαν άτομα, τα οποία λειτουργούσαν στα πλαίσια που λειτουργεί σήμερα το Συμβούλιο Παρακολούθησης. Η Αννίτα Δημητρίου έκανε μια τομή ενέταξε αυτό το σώμα επίσημα, με ένα όνομα, μέσα στις δομές του κόμματος. Με επίσημη ένταξη από το Συνέδριο, του συντονιστή στο Εκτελεστικό Γραφείο και των μελών του Συμβουλίου στο Πολιτικό Γραφείο. Με αυτή την έννοια, βεβαίως θεωρώ ότι είναι τεράστια βοήθεια για το κόμμα, να υπάρχουν άνθρωποι που ίσως να μην ενδιαφέρονται να εκλεγούν σε κάποιο αξίωμα, αλλά να μπορούν να συνεισφέρουν με αυτό τον τρόπο, ο καθένας στον τομέα του. Ένα κόμμα εξουσίας, εξάλλου είναι και ένας μηχανισμός παραγωγής πολιτικών-policy, όχι μόνο πολιτικής-politics.

Ερ: O πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, είχε πει ότι η Αννίτα Δημητρίου θα πρέπει να διευρύνει τον κύκλο των συνεργατών της, ώστε να λαμβάνονται ορθότερες αποφάσεις εντός του ΔΗΣΥ. Πώς το σχολιάζετε;

Απ: Ο ΔΗΣΥ, έτσι ήταν πάντοτε. Πρέπει να υπάρχει καλόπιστη κριτική και εξέλιξη με βάση την κριτική, σε διάφορα ζητήματα , από τον καθένα από εμάς. Όλη η υπερδύναμη, όπως συνηθίζω να λέω του ΔΗΣΥ, είναι ακριβώς ότι είμαστε ανοιχτοί στην κριτική και στις πολιτικές που ακολουθούμε, οι διαφορετικές απόψεις έχουν τη σημασία τους, αλλά και στις προσωπικές συμπεριφορές, οι απόψεις που συζητάμε μεταξύ μας, έχουν τη σημασία τους. Η άποψη λοιπόν του πρώην Προέδρου του ΔΗΣΥ, με την εμπειρία που έχει, είναι θεμιτή,  πρέπει να εκφράζεται και είναι καλοδεχούμενη.

Ερ: Ποιες θεωρείτε ως τις μεγαλύτερες αδυναμίες της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη;

Απ: Αναποφασιστικότητα. Θεωρώ ότι σε αρκετά πράγματα, δεν έδειξε αποφασιστικότητα. Επίσης σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, έχουμε δει μια αστόχευστη προσπάθεια παροχών οι οποίες και με τις νέες συνθήκες στην οικονομία όπως εξελίσσονται ανά το παγκόσμιο, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αλλάξουμε κατά πολύ τις ενέργειές μας, όσον αφορά στις συγκεκριμένες αστόχευτες παροχές. Αναφέρομαι γενικά αλλά και σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως η αύξηση του μισθολογίου στο δημόσιο, οριζόντια, με το οποίο ο ΔΗΣΥ, έχει εκφράσει τη διαφωνία του. Η ΑΤΑ, επίσης, δόθηκε οριζόντια. Αυτό, μειώνει το δημοσιονομικό περιθώριο για παρεμβάσεις, εκεί και όπου χρειάζονται και

επεκτείνεται το πρόβλημα της ακρίβειας με αυτό τον τρόπο. Το ίδιο και στην Ενέργεια βλέπουμε παλινδρομήσεις από τον Υπουργό. Επίσης επηρεάζει την ακρίβεια. Το ίδιο, στο Νερό. Φτάσαμε να παλεύουμε για βασικούς πόρους πλέον, χωρίς αρκετό χρόνο μπροστά μας, ενώ έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο.

Όμως για να είμαι και σωστός απέναντι στην Κυβέρνηση, η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης είναι εντός των πλαισίων των δικών μας πολιτικών και σωστά εκτελείται μέχρι σήμερα. Το ίδιο θετικά βήματα βλέπω και στο Μεταναστευτικό.

Ερ: Ποια η άποψή σας σε σχέση με τις επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση, ως απόλυτα επιτυχείς και αποδοτικές;

Απ: Η προσπάθεια είναι πολύ σωστή. Να σημειώσουμε ότι το 2022 στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων είχαμε 1600 επιχειρήσεις που είχαν έρθει στην Κύπρο και είχαν φέρει 18000 άτομα, προσωπικό. Ουσιαστικό μέρος των αναβαθμίσεων της οικονομίας πέρσι. Το 2023 όμως είχαμε πέσει στις 200 τέτοιες νέες επιχειρήσεις, ενώ το 2024 είχαμε 400. Μιλάμε για μια κατακόρυφη μείωση. Η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα, μετριέται σε νούμερα, σε αποτέλεσμα. Είναι καλοδεχούμενες τέτοιες προσπάθειες. Το ζήτημα είναι να φέρουν αποτέλεσμα. Αν όχι, θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, με καλύτερες μεθόδους.

Όμως, είναι και το καθεστώς της προσέλκυσης επενδύσεων, ανάλογα με τον ανταγωνισμό κλπ. Αυτά αλλάζουν με τον χρόνο και πρέπει να αλλάζουμε και εμείς τα κίνητρα. Η κυβέρνηση, θα πρέπει να αναθεωρεί το καθεστώς τακτικά. Ήδη έχουμε αργήσει 2 χρόνια, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση προσέλκυσης.

Ερ:Πώς σχολιάζετε τις κινήσεις Τραμπ για την επιβολή δασμών;

Απ: Τους ονομάζω «τραμποδασμούς». Ήταν μια αναμενόμενη κίνηση και μάλιστα, ήταν γνωστές οι θέσεις του Τραμπ. Φαίνεται εκ των πραγμάτων, ότι δεν έγινε πιστευτός από τις αγορές, για αυτό, είδαμε τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών, στα διεθνή χρηματιστήρια. Δεν είναι όμως δουλειά μας, να προβλέψουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι ανάλυση και προγραμματισμό, ο οποίος να μας θέσει ως χώρα, σε έναν δρόμο, προς μια πλεονεκτική θέση, όποια και να είναι η κατάληξη αυτού που βλέπουμε. Ταυτόχρονα πρέπει να αποφύγουμε, να βρεθούμε σε λάθος, πλευρά.

Ερ: Ποιά είναι η δική σας ανάλυση;

Απ: Ενώπιον μας, έχουμε τρία σενάρια:

Πρώτο: Είναι η κλιμάκωση, του πολέμου δασμών

Δεύτερο: Είναι η αποκλιμάκωση, των εμπορικών πολέμων

Τρίτο: Είναι ο κατακερματισμός του εμπορίου σε διαφορετικά μπλοκ χωρών, το οποίο δεν είδα να λαμβάνει κανείς υπόψη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Είναι και το σενάριο που, μετά το Ουκρανικό, ήδη εξελίσσεται.

Στο πρώτο σενάριο, την κλιμάκωση, βλέπουμε κατακόρυφη αύξηση στους δασμούς, εμπορικά αντίμετρα, απαγορεύσεις, αυξήσεις στις τιμές των αγαθών, πληθωρισμό, αύξηση επιτοκίων, μείωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Στην αποκλιμάκωση, έχουμε μια ψυχολογική τόνωση, ένα θετικό ψυχολογικό κλίμα, το οποίο θα δημιουργήσει ευκαιρίες, νέες επενδύσεις κλπ. Θα ζούμε σε καθεστώς μεγαλύτερων δασμών, αλλά θα υπάρξει βελτίωση οικονομικών συνθηκών κυρίως λόγω της διαφαινόμενης σταθερότητας.

Σε ότι αφορά στο τρίτο σενάριο, τον κατακερματισμό, ο οποίος μαζί με την κλιμάκωση είναι τα λεγόμενα αρνητικά σενάρια, θα έχουμε, και στις δύο περιπτώσεις, μειώσεις του παγκόσμιου ΑΕΠ της τάξης 5-7%. Αν έχουμε τον πλήρη κατακερματισμό και στην τεχνολογία ανάμεσα στην Ασία και στη Δύση, τότε προβλέπεται να έχουμε μια μείωση που μπορεί να φτάσει μέχρι και 12% σε ορισμένες χώρες.

Ερ: Αυτά τα αρνητικά σενάρια θα έχουν επίδραση και στην Κύπρο…

Ναι. Δημιουργούν προβλήματα και για την Κύπρο, όχι άμεσα, γιατί δεν έχουμε πολλές εμπορικές συναλλαγές με την Αμερική, αλλά ως αλυσιδωτή αντίδραση. Μείωση στον Τουρισμό, πλήγμα στην Ναυτιλία, αύξηση κόστους εισαγωγών, απώλεια επενδύσεων, αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα και πολλά άλλα.

Ερ: Τι πρέπει να κάνουμε;

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αναλύουμε συνεχώς τις εξελίξεις και να πράττουμε συνδυαστικά και νωρίς.

Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη διαφοροποίηση. Δηλαδή, να μειώσουμε την εξάρτησή μας, από μικρό αριθμό αγορών. Να ανοίξουμε καινούργιες αγορές, να εκμεταλλευτούμε εμπορικές συμφωνίες της Ευρώπης, διεύρυνση σε χώρες της Μέσης

Ανατολής, ακόμα και στην Ασία και στην Αφρική. Κινήσεις οι οποίες, θα μας προσφέρουν «ασφαλές καταφύγιο» σε αυτές τις δύσκολες περιόδους.

Είναι επίσης σημαντικό, σε τέτοιες περιπτώσεις, να επενδύσουμε στην καινοτομία και στην παραγωγικότητα. Δεν μπορεί να χτυπάμε την παραγωγικότητα μέσω αρνητικών μέτρων. Ένα παράδειγμα, είναι η «πράσινη μετάβαση». Πρέπει να επιδιώξουμε να πείσουμε και Ευρωπαϊκά αλλά και στα τοπικά μέτρα που λαμβάνουμε να φύγουμε από τις πράσινες φορολογίες και τους υπεραισιόδοξους πράσινους στόχους και να πάμε σε μια οικονομικά ρεαλιστική πράσινη, τεχνολογική και ενεργειακή μετάβαση. Αυτά τα τέσσερα πάνε μαζί. Οικονομία, τεχνολογία, πράσινες πολιτικές και ενέργεια. Θα πρέπει να μετατρέψουμε όλα τα αρνητικά μέτρα, φορολογίες κλπ, σε κάτι ρεαλιστικό και οικονομικά βιώσιμο. Με κίνητρα και χρηματοδοτήσεις.

Θα πρέπει επίσης, να δούμε τις περιφερειακές μας σχέσεις, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε, ότι είμαστε μια χώρα, η οποία χρειάζεται συμμάχους. Οι τριμερείς συμφωνίες, με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα, είναι σημαντικές ενεργειακά, και θα πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες σε ότι αφορά την ετοιμότητά μας για την ενεργειακή μας αυτονομία, δηλαδη ΑΠΕ, αποθήκευση, φυσικό αέριο και τη διασύνδεση, δηλαδή το GSI.

Τέλος, θα πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια μας. Αμυνα, πόροι, κυβερνοασφάλεια. Θα πρέπει να πάμε σε προϋπολογισμούς, για την αμυντική θωράκιση της τάξης του 2% διότι οι εξελίξεις που ίσως έρθουν στο μέλλον λόγω των πιο πάνω αλλαγών, δεν γνωρίζουμε πως και σε ποιο βαθμό, θα αλλάξουν τα γεωπολιτικά δεδομένα, της περιοχής μας. Είναι σημαντικό, να είμαστε αμυντικά, θωρακισμένοι. Περιλαμβάνω και την κυβερνοασφάλεια σε αυτό.

Είναι πολύ σημαντικό, να έχουμε επάρκεια στους πόρους. Δεν είναι δυνατόν να παλεύουμε για να έχουμε νερό και ενέργεια. Πρώτα, θα πρέπει να φτιάξουμε το σπίτι μας. Θα πρέπει επίσης να διαφυλάξουμε δημοσιονομικό χώρο και δεν είμαστε στο καλύτερο σημείο. Έχουμε αυξήσει τις ανελαστικές δαπάνες και θα πρέπει να βρούμε τρόπους είτε να τις μειώσουμε, είτε να τις κρατήσουμε σταθερές, με παράλληλη ανάπτυξη της οικονομίας. Με λίγα λόγια, στον κόσμο της αβεβαιότητας, θα πρέπει να φαινόμαστε και να είμαστε πρότυπο, έτσι ώστε να γίνουμε επιλογή, ασφάλειας για επενδύσεις αλλά και ανθεκτική χώρα στους κραδασμούς των αρνητικών σεναρίων. Αν περάσουμε αυτό το μήνυμα στον κόσμο, προσαρμόσουμε την σκέψη μας, και κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις με την αίσθηση του κατεπείγοντος, προληπτικά, με πλάνο, θα είμαστε κερδισμένοι οποιονδήποτε σενάριο και να επαληθευθεί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Σε νέα συνάντηση εντός της Μεγάλης Εβδομάδας προσβλέπει ο ΠτΔ - Ανακοινώσεις για πρόοδο

Κυπριακό: Σε νέα συνάντηση εντός της Μεγάλης Εβδομάδας προσβλέπει ο ΠτΔ - Ανακοινώσεις για πρόοδο

Εν αναμονή της νέας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ, για συνέχιση της συζήτησης κυρίως για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, το ζήτημα αυτό, παραμένει μετέωρο, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος, κατά την τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο διαπραγματευτών.

BEST OF TOTHEMAONLINE