Παπαναστασίου: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες για GSI

Παπαναστασίου: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες για GSI

Αισιόδοξος ότι το έργο υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (GSI) θα εξελιχθεί κανονικά δήλωσε ότι είναι ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας πως υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες.

Μιλώντας, την Πέμπτη, στο Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, ότι με το έργο αυτό θα αρθεί η απομόνωση της Κύπρου και ότι δεν πρόκειται για ένα έργο ανάμεσα σε δύο ή τρεις χώρες αλλά «ένα ευρωπαϊκό project στο οποίο έχει επενδύσει σημαντικά η ΕΕ ως έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος που έχει λάβει χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό Connecting Europe Facility».

Ζήτησε, δε, να υπάρξει πιο ενεργή υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το project, ενώ ανέφερε πως υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες. «Είμαι αισιόδοξος ότι η διπλωματία και η λογική θα επικρατήσουν. Εμείς θέλουμε πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συμμετοχή και με δηλώσεις αλλά και με δράση», κατέληξε.

Παράλληλα, ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε τη σημασία του ενδιαφέροντος των αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικά σε μία περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων. Σχολιάζοντας τη γεωπολιτική πλευρά των ενεργειακών projects στην περιοχή, τόνισε πως υπάρχουν τρεις τρόποι να αντιμετωπιστούν οι γεωπολιτικές προκλήσεις: μέσω της διπλωματίας, με εμπλοκή οικονομικών συμφερόντων από χώρες με βαρύτητα στη διαμόρφωση ισορροπιών και τέλος, μέσω της «ανεπιθύμητης», όπως είπε, στρατιωτικής δράσης.

Ο Υπουργός Ενέργειας έκανε ειδική μνεία στις σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, φέρνοντας ως παράδειγμα την Αίγυπτο, ενώ επιβεβαίωσε το ισχυρό ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών για δραστηριοποίηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικά για τη Chevron, σημείωσε πως υπήρξε συνάντηση υψηλού επιπέδου με τον CEO της εταιρείας που δραστηριοποιείται σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο και πως εκδήλωσε ενδιαφέρον και για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, χαρακτήρισε το έργο υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ως «κρίσιμο» για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του.

Τόνισε, ωστόσο, πως απαιτείται προσεκτική και θεσμική διαχείριση από τις δύο χώρες και την ΕΕ. Αναφερόμενος μάλιστα στο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα, σημείωσε ότι αποτελεί μία «τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης» και μια σημαντική αλλαγή λόγω της γεωπολιτικής διάστασης που ενέχει. Τόνισε, ωστόσο, πως η Πολιτεία πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία πριν το τέλος του φετινού έτους.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι, «η πρώτη υπουργική απόφαση υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή, η επόμενη υπογράφεται αύριο και μέχρι το τέλος Απριλίου νομίζω ότι θα δημοσιεύσουμε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον διαγωνισμό, με στόχο μέχρι τον Αύγουστο να έχουμε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και στη συνέχεια πριν το τέλος του έτους να πάμε στη Βουλή των Ελλήνων».

Ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Zhecho Stankov, τόνισε ότι «όταν είμαστε μόνοι μας δεν μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα. Πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις. Η διασυνδεσιμότητα με τους γείτονες είναι σημαντικός παράγοντας όπως και η αύξηση της χωρητικότητας». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εστίαση σε νέους τερματικούς σταθμούς και αύξηση της χωρητικότητας τα επόμενα χρόνια, ενώ χαρακτήρισε αποτέλεσμα «υψηλού επιπέδου διπλωματίας» τον εφοδιασμό της χώρας μέσω της Αλεξανδρούπολης με LNG από τη Venture Capital.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας: Οι επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ φέρνουν καρπούς

Ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας: Οι επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ φέρνουν καρπούς

Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποτελεί σημαντικό σταθμό στην προσπάθεια της Κύπρου να ενισχύσει το διεθνές της προφίλ ως αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός. Με έμφαση στην οικονομική διπλωματία, ο Πρόεδρος πραγματοποίησε σειρά στοχευμένων επαφών σε τρεις πολιτείες, στοχεύοντας στην προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της κυπριακής οικονομίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE