Τα τρωκτικά για 37 μέρες επέζησαν στις ίδιες συνθήκες με τους αστροναύτες, αλλά όταν επέστρεψαν στη Γη, τα προβλήματα υγείας που εμφάνισαν προκάλεσαν αναστάτωση.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE οι επιστήμονες έγραψαν ότι παρατήρησαν σοβαρό εκφυλισμό των οστών, ιδίως στα μηριαία οστά. Τα τρωκτικά παρότι ήταν απολύτως υγιή και νεαρά, απέκτησαν μεγάλες τρύπες στις περιοχές που είναι σημαντικές για την κινητικότητα και τη μεταφορά βάρους. Δηλαδή στα άκρα των μηριαίων οστών, ειδικά εκεί όπου συνδέονται με το ισχίο και το γόνατο.
Αντιθέτως, το μόνο που έμεινε άθικτο ήταν η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η ιστοσελίδα Science Alert έγραψε ότι οι ειδικοί απέκλεισαν την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας και άλλων παραγόντων στην υποβάθμιση των οστών προσομοιώνοντας εκτοξεύσεις πυραύλων με τρωκτικά που τοποθετήθηκαν σε στενά κλουβιά με περιορισμένη κίνηση.
Παρατήρησαν λοιπόν, ότι τα οστά επηρεάστηκαν από τη μικροβαρύτητα, η οποία βλάπτει τα οστά που υποβάλλονται σε καθημερινές δραστηριότητες στο περιβάλλον βαρύτητας της Γης. Έτσι, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα: «Χρησιμοποιήστε τα ή χάστε τα».
Τι είχε συμβεί με τους δύο εγκλωβισμένους αστροναύτες
Οι συνθήκες διαβίωσης των τρωκτικών ήταν ίδιες με εκείνες των ανθρώπων, ωστόσο τα ποντίκια για πρακτικούς λόγους δεν είχαν την ίδια ποιότητα ζωής με τους ανθρώπους. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν κοινά προβλήματα ως ένα βαθμό.
Οι δύο αστροναύτες Σουνίτα Γουίλιαμς και Μπουτς Ουίλμορ έχασαν γρήγορα μυϊκή μάζα, επειδή δεν χρησιμοποιούσαν τα πόδια, τους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη για να στηρίξουν το βάρος τους.
Τα οστά τους έγιναν εύθραυστα και έχαναν το 1% της οστικής τους μάζας κάθε μήνα, κάτι που ισοδυναμούσε με έναν ολόκληρο χρόνο γήρανσης στη Γη.
Τα οστά παρουσίασαν επίσης πρόβλημα, επειδή οι αστροναύτες δεν έπαιρναν βιταμίνη D από τον ήλιο. Ο ISS πετά άλλωστε πάνω από το στρώμα του όζοντος, το οποίο προστατεύει από κάθε είδους υπεριώδη ακτινοβολία. Εντούτοις, λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D, αλλά τα σώματά τους δεν προτεραιοποίησαν τη συντήρηση των οστών.
Μέχρι στιγμής, η NASA αντιμετωπίζει το παραπάνω ζήτημα συστήνοντας στους αστροναύτες να ασκούνται 2,5 ώρες κάθε μέρα, για να αντισταθμίσουν αυτή την ατροφία των οστών και των μυών, που μοιάζει με τα αποτελέσματα του να είναι κάποιος κλινήρης. Έρευνες όμως έχουν δείξει ότι ένας αστροναύτης ηλικίας 30 έως 50 ετών που περνά έξι μήνες στο διάστημα χάνει περίπου το μισό της δύναμής του.
Πηγή: newsbeast.gr