Δεύτερη ανάγνωση της πρώτης μέρας στην Γενεύη – Τα τρία δεδομένα που οδηγούν το Κυπριακό σε διαδικασία συντήρησης

Δεύτερη ανάγνωση της πρώτης μέρας στην Γενεύη – Τα τρία δεδομένα που οδηγούν το Κυπριακό σε διαδικασία συντήρησης

Από χθες όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γενεύη αφού κρίνεται το μέλλον της διαδικασίας και η κινητικότητα στο κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σχεδόν ολόκληρη τη πολιτική ηγεσία του τόπου στην άτυπη συνάντηση

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Διεθνολόγο, Δρ. Αντώνη Στυλιανού, ο οποίος ανέλυσε όλα όσα έγιναν μέχρι στιγμής στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Στυλιανού ανέφερε, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το Κυπριακό επαναφέρεται στο προσκήνιο, μέσω μιας άτυπης διάσκεψης, διότι από το 2017 στο Κραν Μοντανά έχουν σταματήσει οι συνομιλίες εκτός από την περίπτωση της Γενεύης το 2021 στην οποία ουσιαστικά ανατράπηκαν τα πάντα σε σχέση με τις συζητήσεις για το Κυπριακό, οπότε προκρίθηκε από την Τουρκοκυπριακή πλευρά η λύση δύο κρατών» και πρόσθεσε ότι, «έκτοτε σε δημόσιες δηλώσεις, κυρίως από τον Ερσίν Τατάρ, αλλά και από πλευράς Τουρκίας, αναφέροντας ότι το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας έχει παρέλθει».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, «πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι χθες σε δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ δεν αναφέρθηκε στην λύση δύο κρατών αν και διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές περιέγραφε ήταν η συγκεκριμένη λύση», όμως όπως πρόσθεσε, «είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν το ανέφερε δημόσια».

Ένα δεύτερο ζήτημα που έθιξε ο κ. Στυλιανού, «είναι ότι υπήρχαν οι προσδοκίες και αναμέναμε ότι στο χθεσινοβραδινό δείπνο θα συζητείτο το Κυπριακό, ωστόσο δεν υπήρξε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οποιαδήποτε συζήτηση», αλλά, όπως σημείωσε, «συζητήθηκαν θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος».

Το τρίτο ζήτημα το οποίο ανέλυσε ο Δρ. Στυλιανού, είναι ότι, «αναμέναμε την ουσιαστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε πως, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμα του, παρουσιάζοντας το έργο της κυβέρνησης, είχε αναφερθεί σε συμμετοχή ανώτατου επιπέδου και μάλιστα αναφέρθηκε σε συμμετοχή Επιτρόπου της ΕΕ».

«Αυτό δεν έχει γίνει», ανέφερε ο Διεθνολόγος σημειώνοντας ότι, «η ΕΕ “συμμετέχει” στο κατώτατο επίπεδο με τεχνοκράτη που διαχειρίζεται τα θέματα του Κυπριακού».

Στον αντίποδα αυτής της εξέλιξης, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού «είναι το γεγονός ότι έχει αποσταλεί μια κοινή επιστολή, των δύο κυριότερων θεσμών της ΕΕ, η οποία αναφέρεται στην σημαντικότητα της ΕΕ».

Καταληκτικά ο κ. Στυλιανού κατέθεσε την δική του εκτίμηση, αναφέροντας ότι, «στο καλύτερο σενάριο το Κυπριακό θα εισέλθει σε μια διαδικασία συντήρησης - “ένα φιλί ζωής”, επειδή τον ερχόμενο Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν “εκλογές” στα κατεχόμενα και η Τουρκία αλλά και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων που τεκταίνονται δεν θα επιλέξει να είναι ο φταίχτης για την διακοπή των συνομιλιών».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Πρώτες δηλώσεις ΠτΔ: «Έγινε ένα σημαντικό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών»

Πρώτες δηλώσεις ΠτΔ: «Έγινε ένα σημαντικό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών»

Ικανοποιημένος ο Νίκος Χριστοδουλίδης από το αποτέλεσμα της Γενεύης.