Ο Μαρκ Κάρνεϊ ορκίζεται την Παρασκευή πρωθυπουργός του Καναδά

Ο Μαρκ Κάρνεϊ ορκίζεται την Παρασκευή πρωθυπουργός του Καναδά

Ο Μαρκ Κάρνεϊ θα αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού του Καναδά αύριο Παρασκευή, αντικαθιστώντας τον Τζάστιν Τριντό, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με απειλές από πλευράς του ισχυρού γείτονά της, των ΗΠΑ.

Η τελετή ορκωμοσίας του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του θα γίνει αύριο στην Οτάβα στις 11:00 (τοπική ώρα· 17:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η γενική κυβερνήτρια του Καναδά, αντιπρόσωπος του Βρετανού μονάρχη Καρόλου Γ΄, τύποις αρχηγού του κράτους.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, 59 ετών, νέος στην πολιτική, εξελέγη με άνεση νέος ηγέτης των Φιλελευθέρων την Κυριακή. Εν μέσω πολιτικού χάους και υπό πίεση, ο Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την παραίτησή του στις αρχές Ιανουαρίου, έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια στην εξουσία.

Η παράδοση της σκυτάλης θα γίνει καθώς η χώρα βιώνει κρίση άνευ προηγουμένου στην ιστορία της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε εμπορικό πόλεμο επιβάλλοντας τελωνειακούς δασμούς σε καναδικά προϊόντα και δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως θέλει ο Καναδάς να γίνει «η 51η πολιτεία» των ΗΠΑ.

Ήδη στην επινίκια ομιλία του ο Μαρκ Κάρνεϊ διαβεβαίωσε σε επιθετικό τόνο πως η χώρα του θα «νικήσει» και ότι ο Καναδάς «δεν θα γίνει ποτέ» μέρος των ΗΠΑ.

«Ας μην απατώνται οι Αμερικανοί. Στο εμπόριο, όπως και στο χόκεϊ, ο Καναδάς θα νικήσει», πέταξε, αναφερόμενος στην ιστορική αντιπαλότητα των δυο χωρών στο συγκεκριμένο άθλημα, που επέλεξε να εργαλειοποιήσει τελευταία ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κάρνι αναμένεται αφού αναλάβει να ανακοινώσει πότε θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, που πρέπει να οργανωθούν το αργότερο ως τον Οκτώβριο. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως ενδέχεται να στηθούν κάλπες εντός εβδομάδων. Η θητεία του νέου πρωθυπουργού συνεπώς ίσως αποδειχτεί βραχεία. Οι συντηρητικοί του Πιερ Πουαλιέβρ φέρονται, κατά δημοσκοπήσεις, να προηγούνται των Φιλελευθέρων στις προθέσεις ψήφου.

Ο επερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, θα συρρικνώσει το υπουργικό του συμβούλιο όταν ορκιστεί την Παρασκευή, ανέφερε το Bloomberg News την Τετάρτη, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να έχει μεταξύ 15 και 20 υπουργούς, από 37 που είναι σήμερα, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Θέλω να ταφώ στο χώμα, σε απλό τάφο» - Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία

«Θέλω να ταφώ στο χώμα, σε απλό τάφο» - Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία

Έτοιμος για την ημέρα που θα πέθαινε ήταν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το βαρύ αξίωμα ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος που είχε περιγράψει -και δημόσια- πού και πώς ήθελε να γίνει η κηδεία του, που θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο - από την Τετάρτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

BEST OF TOTHEMAONLINE