Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιώργος Βαρνάβα ότι η Επιτροπή Αμυνας αρνείται να ενδώσει στους χρονικούς εκβιασμούς του Υπουργείου `Αμυνας σε ό,τι αφορά τη συζήτηση και έγκριση του βασικού νόμου για τη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς και τους κανονισμούς για τις αφυπηρετήσεις και κρίσεις των αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.
Με τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής συμφώνησε το ΔΗΚΟ, ενώ ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι οι πλειοψηφία της Επιτροπής Αμυνας αναζητούσε πρόφαση ώστε να μην προχωρήσει στην επιτάχυνση της συζήτησης των σχετικών νομοθετημάτων.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής αφού ανέφερε ότι η Βουλή ανέμενε για 9 χρόνια να κατατεθούν ενώπιον της οι κανονισμοί για προαφυπηρετήσεις και προαγωγές των αξιωματικών και υποαξιωματικών και των ΕΠΥ, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση της ιεραρχίας στην Εθνική Φρουρά και οι μαζικές προαγωγές στους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς που βρίσκονται μέχρι και 15 χρόνια στον ίδιο βαθμό.
Ο κ. Βαρνάβα συνεχίζοντας είπε ότι τον Ιούλιο του 2015 ο Υπουργός Αμυνας έδωσε την εντύπωση ότι οι κανονισμοί ήταν έτοιμοι και επρόκειτο να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή.
Είπε ότι τελικά οι κανονισμοί κατατέθηκαν στις 22 Οκτωβρίου υπό τον εκβιαστικό τρόπο ότι θα έπρεπε μέχρι της 5 Νοεμβρίου οι κανονισμοί και το νομοσχέδιο για πλήρη τροποποιήση του περί στρατού της Δημοκρατίας Νόμου, επί του οποίου θα βασιστεί η εφαρμογή των κανονισμών.
Παρατήρησε ακολούθως ότι το Υπουργείο Άμυνας θεώρησε ότι σε μία εβδομάδα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας μπορούσε να διεξέλθει τα πολυσέλιδα νομοθετήματα που υπερβαίνουν τις 200 σελίδες και αύριο να εγκρίνει του κανονισμούς ώστε να γίνουν οι κρίσεις με βάση τους νέους κανονισμούς.
Αφού ανέφερε ότι υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη της Επιτροπής Αμυνας, συνομίλησε με τον Υπουργό Αμυνας και τον Υπαρχηγό του ΓΕΕΦ, υπό τη εκτίμηση ότι η Βουλή πρέπει να συμβάλει στην αποσυμφόρηση της ιεραρχίας και στις προαγωγές και ζήτησε δύο εβδομάδες παράταση, (μέχρι τις 19 Νοεμβρίου) για να συζητηθούν σε τακτικές και έκτακτες συνεδρίες τα νομοθετήματα, είπε πως η Επιτροπή θεωρούσε πως εάν εκ παραδρομής προέκυπτε η όποια καθυστέρηση θα μπορούσαν οι κρίσεις και οι προαγωγές να γίνουν με το υφιστάμενο σύστημα.
Συνεχίζοντας είπε πως με επιστολή που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Αμυνας από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Αμυνας, διατυπώνεται η απαράδεκτη η στάση του Υπουργείου, να προειδοποιήσει κατά εκβιαστικό τρόπο ότι εάν δεν ψηφιστούν τα νομοθετήματα μέχρι την 19η Νοεμβρίου δεν θα γίνουν κρίσεις και προαγωγές.
“Αυτό το θεωρώ ωμό εκβιασμό από μέρους του Υπουργείου Αμυνας, προς την Επιτροπή Αμυνας και τέτοιοι εκβιασμοί δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί”, πρόσθεσε.
Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε περαιτέρω ότι στους κανονισμούς που κατατέθηκαν υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις και διατάξεις των κανονισμών που φωτογραφίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα, διαμηνύοντας ότι η Επιτροπή Αμυνας δεν θα αποδεχθεί να εξυπηρετηθούν με τους κανονισμούς τα όποια προσωπικά συμφέροντα , αλλά θα υπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων των αξιωματικών και υπαξιωματικών του σώματος.
Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι απόφαση της Επιτροπής μετά τη σημερινή εξέλιξη είναι να συζητήσει τους κανονισμούς με βάση τα θέσμια της Βουλής και το Υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΦ να προχωρήσουν με τις κρίσεις και τις προαγωγές με τους υφιστάμενους προαγωγές.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης, είπε πως αναμέναμε το “άγιο φως” τα τελευταία 9 χρόνια και επιτέλους οι κανονισμοί είναι στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι πιστώνεται ο Υπουργός Άμυνας, το Υπουργείο και το ΓΕΕΦ με την κατάθεση των κανονισμών και ανέφερε ότι υπήρχαν νομοτεχνικά προβλήματα για αυτό και δεν κατέστη δυνατή η κατάθεση τους το καλοκαίρι, τα οποία ξεκαθάρισαν και τώρα είναι ενώπιον της Επιτροπής Αμυνας, χωρίς καμία σκοπιμότητα.
Διατυπώνοντας τη θέση ότι “δεν πρέπει να βλέπουμε παντού σκιές και συνωμοσίες” είπε, η Επιτροπή θα μπορούσε να μελετήσει τους κανονισμούς και αν μέχρι την 19η Νοεμβρίου δεν ολοκληρωνόταν η συζήτηση να μη προχωρούσε η ψήφιση.
“Τώρα τα τινάξαμε όλα στον αέρα”, ανέφερε διατυπώνοντας τη θέση ότι η επιστολή του Υπουργείου Αμυνας είναι πρόσχημα, επειδή δεν θέλαμε να γίνουν με αυτούς οι προαγωγές και οι κρίσεις για το 2015.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι τα νομοθετήματα ρυθμίζουν τα πλέον σημαντικά θέματα που αφορούν την Εθνική Φρουρά και άπτονται της λειτουργικότητας και της ανέλιξης των στελεχών της.
Προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ανέμενε από το 2006 τα νομοθετήματα αυτά, είπε πως η ευθύνη για την καθυστέρηση είναι διαχρονική.
Ο κ. Κωνσταντίνου συνεχίζοντας είπε πως κατατέθηκαν τα νομοθετήματα ήταν έτοιμα από τον Ιούλη στη Βουλή και η Επιτροπή Αμυνας καλείται σε μία εβδομάδα να τα συζητήσει επιφανειακά και να τα ψηφίσει.
Το ερώτημα που τίθεται, είπε ο Κωνσταντίνου είναι ποιες σκοπιμότητες ήθελαν να εξυπηρετήσουν και κατέθεσαν τα νομοθετήματα στο παρά πέντε.
Είπε ακόμα πως η στάση που τήρησε το Υπουργείο Αμυνας ήταν καθαρά εκβιαστική, πρόσθεσε ότι εκβιασμούς δεν αποδεχόμαστε και θα ψηφίσουμε για το πρόσκαιρο συμφέρον συγκεκριμένων προσώπων.
Είπε τέλος ότι μας αφορά να εξυπηρετήσουμε το καλώς νοούμενο συμφέρον της Εθνικής Φρουράς και των στελεχών της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις