Ανεξιχνίστες οι περισσότερες υποθέσεις.
Περισσότεροι από 700 δημοσιογράφοι παγκοσμίως σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος την τελευταία δεκαετία, δηλαδή ένας κάθε πέντε ημέρες. Επιπλέον, μόνο το 7% των υποθέσεων έχει διαλευκανθεί ενώ για λιγότερα από ένα στα δέκα εγκλήματα έχει διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα.
Όπως ανέφερε, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ατιμωρησίας των δολοφονιών δημοσιογράφων, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν σε ανακοίνωσή του, τα τελευταία δέκα χρόνια «σκοτώθηκαν 700 δημοσιογράφοι απλώς για τη μετάδοση ειδήσεων και πληροφοριών στο κοινό».
Σύμφωνα με τον Μπαν, ενώ «τόσοι πολλοί» προμελετημένα σκοτώθηκαν στην προσπάθεια τους να αποκαλύψουν την αλήθεια, μόλις το 7% τέτοιων υποθέσεων έχει διαλευκανθεί και σε λιγότερο από το 1 στα 10 εγκλήματα έχει διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα.
«Αυτή η ατιμωρησία εντείνει τον φόβο ανάμεσα στους δημοσιογράφους και επιτρέπει στις κυβερνήσεις να μην αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την λογοκρισία που επιβάλλουν», σημείωσε ο Μπαν.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ παρότρυνε τις κυβερνήσεις, τις στρατιωτικές οργανώσεις και τις μαχητικές ομάδες να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο, διασφαλίζοντας πως οι δημοσιογράφοι μπορούν να εργάζονται ελεύθερα, ανεξάρτητα σε ποια περιοχή βρίσκονται και να μην φοβούνται για τη ζωή τους, καθώς μεταδίδουν τις ειδήσεις.
Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το 2014, 118 επαγγελματίες στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν κατά την άσκηση του καθήκοντός τους, ενώ το 2013 σκοτώθηκαν 105.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις