Προετοιμάζουν το έδαφος για τη Γενεύη - Νέα συνάντηση των διαπραγματευτών
Νέα συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοιεύθηκαν στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης BMJ Mental Health, η ψυχική υγεία και ευεξία φαίνεται να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα όταν ξυπνάμε το πρωί.
Όπως επιβεβαιώνουν οι ερευνητές σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι ξυπνούν με την καλύτερη διάθεση το πρωί, ενώ έχουν τη μεγαλύτερη δυσφορία γύρω στα μεσάνυχτα. Σε αυτές τις συναισθηματικές διακυμάνσεις μοιράζονται από κοινού μερίδιο ευθύνης η ημέρα της εβδομάδας και η εποχή του έτους.
Η ψυχική υγεία και η ευημερία είναι από τη φύση τους δυναμικές και υπόκεινται σε αλλαγές τόσο σε σύντομες όσο και σε μεγάλες χρονικές περιόδους, σημειώνουν οι επιστήμονες. Όμως, σχετικά λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πώς αυτές οι μεταβλητές μπορεί να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, και όσες μελέτες έχουν γίνει, έχουν συμπεριλάβει συγκεκριμένες ή μόνο μικρές ομάδες, προσθέτουν.
Ως εκ τούτου, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν αν η ώρα της ημέρας σχετίζεται με διακυμάνσεις στην ψυχική υγεία (καταθλιπτικά ή/και αγχώδη συμπτώματα), την ευημερία (ηδονική ευτυχία), την ικανοποίηση από τη ζωή, την αίσθηση ότι η ζωή αξίζει τον κόπο (ευδαιμονική ευημερία) και τη μοναξιά (κοινωνική ευημερία). Ήθελαν επίσης να διαπιστώσουν αν οι εν λόγω συσχετίσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την ημέρα, την εποχή και το έτος.
Ανέλυσαν δεδομένα από την κοινωνική μελέτη COVID-19 του University College London, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και περιλάμβανε τακτική παρακολούθηση έως τον Νοέμβριο του 2021 και στη συνέχεια συμπληρωματική παρακολούθηση έως τον Μάρτιο του 2022. Για τους σκοπούς της μελέτης, διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια σε 49.218 συμμετέχοντες με ερωτήσεις τύπου: «την περασμένη εβδομάδα, πόσο ευτυχισμένος αισθανθήκατε- πόσο ικανοποιημένος ήσασταν από τη ζωή σας- σε ποιο βαθμό αισθανθήκατε ότι τα πράγματα που κάνετε στη ζωή σας αξίζουν τον κόπο;».
Ωστόσο, υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για εποχιακή επίδραση στη διάθεση. Σε σύγκριση με το χειμώνα, οι άνθρωποι είχαν την τάση να έχουν χαμηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών και αγχωδών συμπτωμάτων και μοναξιάς και υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, ικανοποίησης από τη ζωή και αίσθησης ότι η ζωή αξίζει τον κόπο σε άλλες εποχές
Ο ρόλος της βιολογίας στην ευδιαθεσία
Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για το «χαρωπό πρωινό» είναι ότι «η κορτιζόλη (στρες) κορυφώνεται λίγο μετά το ξύπνημα και φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδά της κατά την ώρα του ύπνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις διαφορές μεταξύ Σαββατοκύριακου και καθημερινής ημέρας». Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που επηρεάζουν τη διάθεσή μας είναι ο αριθμός των ωρών του φωτός της ημέρας, ισχυρίζονται οι ερευνητές.
«Άλλοι οδηγοί της εποχιακής διακύμανσης της [ψυχικής υγείας και ευημερίας] θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον καιρό (θερμοκρασία, βροχόπτωση, υγρασία), καθώς και διάφορους κοινωνικοπολιτιστικούς κύκλους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών εορτών, των προτύπων και των προτύπων απασχόλησης» αναφέρουν.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις