Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή, η οποία ήταν πολύωρη, αναλώθηκε στην ενημέρωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προς τις πολιτικές δυνάμεις, αναλύοντας τις πέντε προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, κατά τη συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και τις επαφές του διαπραγματευτή στη Νέα Υόρκη, όπως και για τη συνάντηση του ΥΠΕΞ, με τον ΓΓ των ΗΕ. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τις συγκεκριμένες προτάσεις, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να κινηθεί, μέχρι τη σύγκληση της διάσκεψης, έτσι ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Εθνικό Συμβούλιο: «Σχεδόν κλειδωμένες» οι ημερομηνίες για διευρυμένη διάσκεψη - «Σαφής η προτεραιότητά μας για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ»
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ερωτηθείς για τις προτάσεις που έχει υποβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι αυτές στοχεύουν στο να συμβάλουν να υπάρξει μια θετική κατάληξη στη διευρυμένη συνάντηση της Γενεύης. Όπως είπε, πρώτιστος στόχος, είναι αυτή η διευρυμένη συνάντηση να αποτελέσει εφαλτήριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά.
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνάντηση που πραγματοποίησε η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο στην Άγκυρα, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών υπεύθυνο για ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας για το αποτέλεσμα της συνάντησης, θεωρείται αρκούντως σημαντικό, όπως και η επιλογή του Υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρά τις σκληρές θέσεις που εκφράζει ο Ερσίν Τατάρ από τα κατεχόμενα, η Άγκυρα επιδιώκει να σταλεί το μήνυμα, προς κάθε κατεύθυνση, ειδικά προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, ότι είναι θετική στις προσπάθειες που καταβάλλουν τα ΗΕ. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ερσίν Τατάρ αποδέχθηκε την πρόσκληση για το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου, με τις ευλογίες φυσικά του Χακάν Φιντάν.
Η διευρυμένη συνάντηση της Γενεύης θα προηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκεί όπου σε επίπεδο COREPER, θα ανοίξουν ή όχι κάποια κεφάλαια για την Τουρκία. Παρών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα βρίσκεται και ο ΓΓ των ΗΕ. Παρά το γεγονός ότι μετά τις εξελίξεις στη Συρία, η ατζέντα της Άγκυρας σε ότι αφορά την εξωτερική της πολιτική έχει αλλάξει, ωστόσο τα ευρωτουρκικά, παραμένουν ψηλά στις προτεραιότητές της.
Παραμένει στο τραπέζι η ΔΔΟ
Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη πρόταση η οποία μπορεί να συζητηθεί εκτός από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και προς αυτή την κατεύθυνση ξεκινά προετοιμασία το επόμενο διάστημα, μέσω της διπλωματικής οδού, μέχρις τη σύγκληση της διευρυμένης συνάντησης, για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχόμενου, όπως έγινε στην περίπτωση της Βρετανίας η οποία προσπάθησε να εισαγάγει εντός του τελευταίο ψηφίσματος του ΣΑ των ΗΕ, διατύπωση, η οποία θα «γεφύρωνε» το έδαφος ανάμεσα στη ΔΔΟ και στη λύση δύο κρατών, κάτι το οποίο αποτράπηκε, μέσω διπλωματικών κινήσεων της ΚΔ.
Τα επόμενα βήματα
Η κυβέρνηση αναμένει την έκθεση της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, την οποία θα παραδώσει στον ΓΓ των ΗΕ και σε αυτή θα καταγράφονται τα αποτελέσματα των επαφών της κας. Ντι Κάρλο, σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα. Εν συνεχεία, ο ΓΓ των ΗΕ θα αξιολογήσει την έκθεση.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο στη Βρετανία, δεν είναι στις προτεραιότητες του Αντόνιο Γκουτέρες, στο παρόν στάδιο. Ερωτηθείς αν υπάρχει ενημέρωση για επίσκεψη της κας Ντι Κάρλο στη Βρετανική πρωτεύουσα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι τις ακριβείς ημερομηνίες δεν τις έχουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Καμία ανταπόκριση για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Την ώρα που τα ΗΕ αναμένεται να ανακοινώσουν και επίσημα τις ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της διευρυμένης συνάντησης, το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, παραμένει στάσιμο. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαψεύδει πληροφορίες από τα κατεχόμενα, ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αρνήθηκε πρόσκληση για νέα συνάντηση, στις 7 Φεβρουαρίου.
Πάντως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, ανέφερε ότι πέραν των συναντήσεων των διαπραγματευτών, οι οποίες συνεχίζονται , δεν έχουμε ακόμη κάποια περισσότερη ενημέρωση.
Ζήτησαν τις συγκλίσεις του Κραν Μοντανά, οι Οικολόγοι
Την ανάγκη να δοθούν στα κόμματα οι μέχρι τώρα συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις ώστε να αξιολογηθεί η συμβατότητα της επιδιωκόμενης στο πλαίσιο των ΗΕ λύσης με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, επανέλαβε το Κίνημα Οικολόγων, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του κινήματος, Κυριάκος Τσιμίλλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε τη δυνατότητα αυτής της πρόσβασης και ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η μελέτη και επ΄ αυτού του θέματος.
Οι θέσεις των κομμάτων
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι το Κυπριακό ίσως να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή από το 1974. "Δεν υπάρχει", είπε, "χώρος για αδράνεια ή μικροπολιτική", αλλά χρειάζεται στρατηγική και κατάλληλη προετοιμασία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι πρότεινε ιδέες, τις οποίες όπως είπε, αν του ζητηθεί, θα συγκεκριμενοποιήσει.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι το αδιέξοδο βολεύει τις επιδιώξεις της Τουρκίας και ότι η βάση των συνομιλιών δεν μπορεί να παρεκκλίνει από το συμφωνημένο πλαίσιο.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πολυμερής δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις και ότι δεν πρέπει, χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις να υπάρξει επάνοδος σε διαπραγματεύσεις.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, επανέλαβε ότι το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα δεν μπορεί να αποτελέσει πλαίσιο συνομιλιών και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να απαιτήσει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, τόνισε ότι απαιτείται σταθερότητα στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και ευελιξία στους χειρισμούς, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις, όπως την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και τις ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή.