Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ECDC, το ποσοστό αύξησης των περιστατικών στην Κύπρο εκτοξεύθηκε κατά 275,5% τα έτη 2019 -2023 ενώ η αναλογία περιστατικών/πληθυσμού ανέβηκε από τα 2,61 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους το 2019 στα 9,8/100.000 το 2023.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα κοινό βακτήριο που συναντάται κυρίως στα νοσοκομεία.
«Το βακτήριο λόγω χρήσης αντιβιοτικών απέκτησε αντίσταση. Αφορά κυρίως άτομα που κάνουν εγχειρίσεις ή που έχουν καθετήρες. Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αν δεν έχουμε άλλα αντιβιοτικά να το αντιμετωπίσουμε», επεσήμανε, τονίζοντας ότι δεν είναι νέο βακτήριο, αλλά ανέπτυξε αντίσταση και γι’ αυτό έχει αυξηθεί.
«Καταπολεμάτε με ένα αντιβιοτικό που έχουμε και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά αν δημιουργήσει αντίσταση και σε αυτό, τότε θα έχουμε πρόβλημα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ ανθεκτικό, αφού έχει αντίσταση μέχρι στιγμής σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών.
Συνεχίζοντας, ο Δρ. Καραγιάννης σημείωσε ότι τα βακτηρίδια αυτά μπορούν να εποικήσουν επιφανειακές πληγές και να τις μολύνουν, προκαλώντας σηψαιμία.
«Πρέπει να υπάρχουν πρωτόκολλα στους θαλάμους των Νοσοκομείων, να χρησιμοποιούνται προστατευτικές ποδιές από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Τα συγκεκριμένα άτομα πάνε από ασθενή σε ασθενή. Επίσης, όταν φεύγει ένας ασθενής πρέπει να γίνεται ενδελεχής καθαρισμός», σημείωσε καταληκτικά.