Σημαντική θεωρείται η σημερινή μέρα του Εθνικού Συμβουλίου και για την ενημέρωση που αναμένεται να τύχουν τα μέλη του σώματος από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σε ότι αφορά τις ιδέες που κατέθεσε ενώπιον της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, οι οποίες όπως ανέφερε, θα υποβοηθήσουν στη διαδικασία, για επανέναρξη των συνομιλιών.
Αν και οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, η κυβέρνηση καταβάλλει εντατικές προσπάθειες, έτσι ώστε το κυπριακό να μπει ξανά στις ράγες, από το σημείο που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017, στο Κραν Μοντανά. Ακόμα όμως και αυτή η δήλωση του Νίκου Χριστοδουλίδη, έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του τόπου, γύρω από το θέμα των συγκλίσεων που συμφωνήθηκαν τότε, στο Ελβετικό θέρετρο.
Οκτώ χρόνια μετά, η συζήτηση εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από το περιβόητο πλαίσιο Γκουτέρες και αν αυτό είναι που θα τεθεί ενώπιον της άτυπης διευρυμένης διάσκεψης τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη. Τα γκρίζα σημεία εξακολουθούν να βρίσκονται ανάμεσα στις γραμμές των λέξεων που η κάθε πολιτική δύναμη, προσπαθεί να ερμηνεύσει, με τον δικό της τρόπο.
Η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αν αναλογιστεί κανείς, τις διαφορές που εξακολουθούν να χωρίζουν την πολιτική ηγεσία του τόπου, η οποία δεν κατόρθωσε να καθορίσει μια ενιαία γραμμή.
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, βλέπουν με θετικό φακό τις προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος όπως δηλώνει, οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε από την ανάληψη των καθηκόντων του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έχουν φέρει το σημερινό αποτέλεσμα. Για ρεαλισμό έκανε λόγο η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, όταν στις 4 Φεβρουαρίου μετά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ρωτήθηκε εάν είναι αισιόδοξη ή απαισιόδοξη, λέγοντας ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε τι έχουμε να διαχειριστούμε. «Να σκεφτούμε στρατηγικά, να αναλύσουμε σωστά τα πολιτικά δεδομένα που αφορούν το Κυπριακό και έχουν να κάνουν και με τις εξελίξεις στην περιοχή. Και έτσι υπεύθυνα να προχωρήσουμε».
Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του εκτιμά πως δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι εντυπωσιακό στο κυπριακό, με τον Στέφανο Στεφάνου να στέλνει το μήνυμα πως η κινητικότητα ακόμη δεν έχει αποδώσει κάποια αποτελέσματα, αναφέροντας ωστόσο πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο διεθνής παράγοντας ασχολείται με το Κυπριακό και είναι για αυτό που λέμε εμείς ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό η Ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες οι οποίες να δημιουργούν μια δυναμική επί της ουσίας του Κυπριακού».
Το όραμα της Άγκυρας
Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδριάζει μια μέρα μετά την επίσκεψη Ντι Κάρλο στην Άγκυρα, από την οποία η Λευκωσία ανέμενε να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει ότι στην Άγκυρα βρίσκεται το κλειδί.
Ωστόσο, στη συνάντηση της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, επαναβεβαιώθηκε η σταθερή θέση της Άγκυρας, για λύση δύο κρατών, χωρίς να παρεκκλίνει από το όραμά της. Η Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων, έγραψε στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα Χ, ότι ο ρόλος της Τουρκίας ως μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις στο κυπριακό, παραμένει κρίσιμος.