Έρχουρμαν: «Επιτακτική ανάγκη η λύση του Κυπριακού» - «Ο Χριστοδουλίδης να προσεγγίσει τη διαδικασία με ειλικρίνεια»

Έρχουρμαν: «Επιτακτική ανάγκη η λύση του Κυπριακού» -  «Ο Χριστοδουλίδης να προσεγγίσει τη διαδικασία με ειλικρίνεια»

H Yeni Düzen (13.02.25) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επεσήμανε πως η ανάγκη εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη πλέον, όταν ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στην περιοχή.

Σε συνέντευξη στον παράνομο Bayrak, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι το Κυπριακό «είναι ένα διεθνές πρόβλημα» και ότι η εσωτερική πολιτική και η εξωτερική πολιτική δεν μπορούν να αξιολογούνται χωριστά η μία από την άλλη.

Προβαίνοντας σε εκτιμήσεις σχετικά με την άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, υποστήριξε ότι «το Κυπριακό ήταν πάντα ένα διεθνές πρόβλημα» και ότι δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται μόνο ως διακοινοτικό ζήτημα.

Υπογραμμίζοντας ότι το Κυπριακό έχει αποκτήσει ακόμη πιο διεθνή διάσταση με τις εξελίξεις στην περιοχή σήμερα, ανέφερε ότι «η άτυπη συνάντηση των πέντε δεν είναι επίσημο τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενος στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Έρχουρμαν ισχυρίστηκε ότι «εάν παράγονται σχέδια που αποκλείουν εντελώς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, αυτό σημαίνει ότι δεν υιοθετείται το όραμα της λύσης, της ειρήνης και της σταθερότητας».

Εκφράζοντας την άποψη ότι το Κυπριακό έχει καταστεί καθοριστικός παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ο Έρχουρμαν είπε:

«Σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αυξάνουν τις σχέσεις τους με τη νότια Κύπρο, η Γαλλία δραστηριοποιείται ήδη στην περιοχή και έχει αποκτήσει το δικαίωμα χρήσης της αεροπορικής βάσης της Πάφου, δεν θα είναι επαρκές να θεωρηθεί το θέμα μόνο ως διακοινοτικό πρόβλημα».

«Η βούληση να εκφραστεί με σαφήνεια»

Επισημαίνοντας ότι η άτυπη συνάντηση πρέπει να εξεταστεί λαμβάνοντας υπόψη τους εν λόγω περιφερειακούς παράγοντες, ο Έρχουρμαν είπε ότι η άτυπη συνάντηση δεν αποτελεί συνέχεια μιας συνηθισμένης διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Σημειώνοντας ότι η βάση μιας επίσημης συνάντησης είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα, ο Έρχουρμαν δήλωσε:

«Ενώ οι εγγυήτριες χώρες και οι δύο ηγέτες βρίσκονται στο τραπέζι, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) βρίσκονται επίσης στο περιθώριο της διαδικασίας. Νομίζω ότι η διπλωματία της πίσω πόρτας, θα είναι πολύ έντονη σε αυτή τη διαδικασία. Θα ήταν πολύ αισιόδοξο να περιμένουμε μια οριστική λύση απ’ αυτό το τραπέζι. Ωστόσο, η συνάντηση αυτή διασφαλίζει τη συνέχιση του διαλόγου.

Εάν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε καν στο άνοιγμα νέων σημείων ελέγχου και εάν το θέμα αυτό έχει φτάσει σε επίπεδο που πρέπει να συζητηθεί σε ένα τραπέζι όπου είναι παρόντες και οι εγγυητές, είναι αναπόφευκτη η κριτική ότι έχει αποδυναμωθεί το καθεστώς της τουρκικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς ως υποκείμενα».

Υπογραμμίζοντας ότι η βούλησή τους πρέπει να εκφραστεί με σαφήνεια, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πρότεινε το άνοιγμα των σημείων διέλευσης στις περιοχές Λουρουτζίνας και Μιας Μηλιάς, ενώ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε 8 προτάσεις.

Σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, ούτε ο Τατάρ, ούτε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έπρεπε να επιμένουν να γίνουν αποδεκτές μόνο προτάσεις που υπέβαλαν οι ίδιοι.

«Το ζητούμενο είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία για ένα θέμα. Κάθε νέο σημείο διέλευσης θα είναι ένα ανακουφιστικό βήμα τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους. Δεν είναι κακό να συσταθεί μια τεχνική επιτροπή νεολαίας που θα διασφαλίσει την προσέγγιση των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων», είπε.

«Ομοίως, είναι σημαντικό ο Χριστοδουλίδης να προσεγγίσει τη διαδικασία με ειλικρίνεια. […] Τουλάχιστον να καταστεί δυνατόν να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Ωστόσο, βλέπουμε ότι ακόμη και τα πιο μικρά βήματα έχουν καταστεί αδύνατα», πρόσθεσε.

Υποστηρίζοντας ότι η «νότια Κύπρος», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, θέλει να δημιουργήσει έναν αμυντικό μηχανισμό για να προστατευτεί από τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας στην περιοχή και ότι για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θεωρεί αναπόφευκτη την παρουσία μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, ο Έρχουρμαν επέκρινε «αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Χριστοδουλίδης», κατά την έκφρασή του, και υποστήριξε:

«Όταν έρχονται μεγάλες δυνάμεις, δεν μένουν ποτέ στο παρασκήνιο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ήδη χάσει τη θέση του υποκειμένου μέσα σε τεσσεράμισι χρόνια και η ελληνοκυπριακή πλευρά οδεύει προς την απώλειά της σε μεγάλο βαθμό. Η λύση έχει γίνει πλέον πιο επιτακτική ανάγκη».

Επισημαίνοντας ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, ο Έρχουρμαν σημείωσε:

«Το κυπριακό πρόβλημα συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της μετατόπισης της οικονομίας προς το νότο. Οι εξελίξεις στους τομείς των κατασκευών και του τουρισμού αποτελούν μέρος του κυπριακού προβλήματος. Όλα τα ζητήματα, από το πρόβλημα της ασφάλειας μέχρι την πληθυσμιακή πολιτική, είναι συνυφασμένα με το Κυπριακό».

Αναφέροντας ότι οι συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι απλά ζητήματα, υποστήριξε:

«Αν νομίζετε ότι μπορείτε να διαμορφώσετε το μέλλον του νησιού μόνο σύμφωνα με τις δικές σας ιδεοληπτικές ιδέες, σημαίνει ότι δεν έχετε αντιληφθεί τη σοβαρότητα του Κυπριακού. Το κύριο ζήτημα είναι να παράγουμε έργο, όχι λόγια. Πρέπει να λάβουμε μια αποφασιστική στάση».

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Themaonlinepoll- Ανατροπές και εκπλήξεις στα ποσοστά Χριστοδουλίδη- Αύριο, μεγάλη διαδικτυακή έρευνα κοινής γνώμης

Themaonlinepoll- Ανατροπές και εκπλήξεις στα ποσοστά Χριστοδουλίδη- Αύριο, μεγάλη διαδικτυακή έρευνα κοινής γνώμης

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η άποψη των πολιτών για την εικόνα του Προέδρου στο Poll του Themaonline, παρουσιάζει εκπλήξεις και ανατροπές στα μέχρι τώρα δεδομένα.