Aυτές είναι οι 6 φράσεις που δείχνουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Aυτές είναι οι 6 φράσεις που δείχνουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Μερικές φορές, δεν είναι οι πράξεις μας, αλλά οι λέξεις μας που αποκαλύπτουν ποιοι πραγματικά είμαστε.

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι κάποιες φράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας μπορούν να μας «προδώσουν»;

Όχι με την έννοια της κλασικής ίντριγκας, αλλά με το πώς αποκαλύπτουν τη συναισθηματική μας νοημοσύνη. Σύμφωνα με την ψυχολόγο του Χάρβαρντ, Κόρτνεϊ Γουόρεν η οποία μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, υπάρχουν έξι εκφράσεις που μπορεί να δείχνουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Μια από τις πιο κλασικές είναι το «Δεν πρόκειται να αλλάξω». Είναι σαν να λες ότι είσαι ένα app δέκα ετών που αρνείται κάθε αναβάθμιση. Όμως, η αλλαγή δεν σημαίνει απώλεια ταυτότητας, είναι εξέλιξη. Αντί γι’ αυτό, δοκίμασε κάτι όπως

«Είμαι ανοιχτός σε σχόλια και προτάσεις για βελτίωση». Έτσι, όχι μόνο δείχνεις διάθεση για ανάπτυξη, αλλά και οι γύρω σου θα νιώθουν ότι αξίζει να επενδύσουν σε σένα.

Αν σου έχει ξεφύγει ποτέ το «Δεν με νοιάζει πώς αισθάνεσαι», συγχαρητήρια, έχεις πετύχει το απόλυτο level αναισθησίας. Το να αδιαφορείς για τα συναισθήματα των άλλων είναι σαν να πετάς το manual της καλής επικοινωνίας από το παράθυρο. Μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση θα ήταν «Λυπάμαι που αισθάνεσαι έτσι. Πώς μπορώ να βοηθήσω;». Ακόμα κι αν δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα του άλλου, τουλάχιστον δείχνεις ότι νοιάζεσαι.

Και τώρα έρχεται το all-time classic «Είναι δικό σου φταίξιμο που νιώθω έτσι». Αυτή η φράση είναι σαν να λες ότι οι άλλοι παίζουν με τα συναισθήματά σου και εσύ απλά παρακολουθείς. Το να αναλάβεις την ευθύνη για το πώς νιώθεις είναι το πρώτο βήμα προς μια πιο ώριμη και ήρεμη ζωή. Δοκίμασε να πεις «Η αντίληψή μου για την κατάσταση είναι…» και ξαφνικά, θα δεις ότι το παιχνίδι αλλάζει.

Μια ακόμα δύσκολη ατάκα είναι το «Δεν μπορώ να σε συγχωρήσω». Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι δικαιολογείς την πράξη του άλλου, αλλά ότι απελευθερώνεις τον εαυτό σου από το βάρος της μνησικακίας. Αντί να κλείνεις την πόρτα, μπορείς να πεις «Δυσκολεύομαι να σε συγχωρήσω αυτή τη στιγμή, αλλά προσπαθώ να αφήσω πίσω το θυμό».

Το «Απλά κάνεις λάθος» είναι μια φράση που μπλοκάρει κάθε πιθανότητα επικοινωνίας. Όταν μιλάς έτσι, είναι σαν να δηλώνεις ότι κατέχεις την απόλυτη αλήθεια και ότι οι άλλοι απλά δεν καταλαβαίνουν. Μια πιο ανοιχτή στάση θα ήταν «Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω γιατί το βλέπεις έτσι;». Με αυτόν τον τρόπο, αντί να επιτίθεσαι, δημιουργείς χώρο για συζήτηση και κατανόηση.

Και τέλος, το «Σταμάτα να κάνεις τρέλες» μπορεί να φαίνεται αθώο, αλλά στην πραγματικότητα ακυρώνει τα συναισθήματα του άλλου. Σκέψου ότι μπορεί κάποιος να εκφράζει άγχος, θυμό ή χαρά με έναν τρόπο που εσύ δεν κατανοείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υπερβολικός. Ένα πιο χρήσιμο σχόλιο θα ήταν «Μπορούμε να συζητήσουμε τι σε ανησυχεί;», μια φράση που δείχνει κατανόηση και ανοίγει την πόρτα στη συζήτηση.

Αν κάποιες από αυτές τις φράσεις σου φαίνονται γνώριμες, μην ανησυχείς! Όλοι έχουμε τις στιγμές μας. Το θέμα είναι να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε, να αντικαθιστούμε τις αρνητικές εκφράσεις με πιο ενσυναισθητικές και να χτίζουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

«Κλείδωσε» η ώρα της συνάντησης του ΠτΔ με τη Ντι Κάρλο

«Κλείδωσε» η ώρα της συνάντησης του ΠτΔ με τη Ντι Κάρλο

Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη η αναπληρώτρια ΓΓ των ΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 1030 θα δει τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο ΚΥΠΕ.

BEST OF TOTHEMAONLINE