Κάθε χρόνος που περνά από το «δίσεκτο» 2013 μας βρίσκει να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, ανέφερε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιαδης προσθέτοντας ότι ψηλαφούμε τα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης.
Τελώντας τα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) στη Δευτερά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μετά από προσπάθειες δέκα και πλέον χρόνων, η κατοχύρωση του παραδοσιακού μας προϊόντος, του χαλουμιού, ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, είναι πραγματικά προ των πυλών.
Σε ότι αφορά την οικονομία είπε ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα στην οικονομία “και ήταν φυσικό να υπάρχουν προβλήματα”.
Πρόσθεσε πως “αν δεν αποκαταστήσεις την αξιοπιστία του κράτους, του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν ενθαρρύνεις, όσα και αν είναι τα κίνητρα που δίνεις, τους επενδυτές να επενδύσουν έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας”.
“Με την έξοδο μας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, από την εποπτεία των όποιων δανειστών, να μπορέσουμε επιτέλους να προσελκύσουμε επενδύσεις για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανεργίας που είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα'
Στην ομιλία του ο κ. Αναστασιαδης ανέφερε ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ορίσει ως μία από τις βασικές προτεραιότητες την αντιμετώπιση του αγρότη ισότιμα με τους άλλους πολίτες του τόπου.
Διευκρινίζοντας ότι το ΚΕΑ αποτελεί πειραματική προσπάθεια, ανέφερε ότι θα εξετασθεί κατά πόσο θα ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν και τα ΚΕΠ παράλληλα ως ΚΕΑ. Είπε ότι οι αγρότες της περιοχής από αύριο θα έχουν το προνόμιο να εξυπηρετούνται σε ένα χώρο που θα προσφέρει υπηρεσίες που προέρχονται από το Τμήμα Γεωργίας, το Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Τμήμα Δασών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα το Υπουργείο Γεωργίας ανασχεδιάζει τον αγροτικό τομέα με στροφή στην ποιότητα των προϊόντων ώστε να αποτελέσει συγκριτικό των γεωργικών προϊόντων. Σημείωσε ότι το το χαλούμι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικονομικής δύναμης που κρύβουν τα παραδοσιακά προϊόντα με ταυτότητα.
Ανέφερε ότι το Μάρτιο του 2013 μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 είχαν διοχετευτεί στους αγρότες μόλις οι μισοί διαθέσιμοι πόροι, οι πληρωμές ήταν από καιρό παγοποιημένες και ο κίνδυνος απώλειας μεγάλων ευρωπαϊκών πιστώσεων για την Κύπρο ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.
Πρόσθεσε ότι μετά από συντονισμένες προσπάθειες, σκληρή δουλειά και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, με πρωταγωνιστή το Υπουργείο Γεωργίας, καταφέραμε τρεις μήνες πριν την οριστική λήξη του προγράμματος να μιλάμε για πλήρη απορρόφηση των πιστώσεων και πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος της αγροτικής μας οικονομίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα πως μέσω του 1ου Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής διοχετεύονται για τη στήριξη της γεωργίας πέραν των 60 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 θα διοχετευτούν πέραν των 240 εκατομμυρίων ευρώ, για αειφόρο αγροτική ανάπτυξη.
Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οδηγούμαστε στον καταρτισμό ένα Μητρώο που οπωσδήποτε θα έχει τη σημασία του αφού οι στοχευμένες επιδοτήσεις θα δίνονται στους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις