Τα οφέλη μιας χώρας από τις εξαγωγές είναι πολλαπλά και αδιαμφισβήτητα. Διαχρονικό ζητούμενο, η ενίσχυσή τους με ακόμα περισσότερα εξαγώγιμα προϊόντα. Στην Κύπρο, όπου τα προϊόντα που εξάγουμε είναι περιορισμένα, επιβάλλεται να προστατεύσουμε όσα εξάγουμε και ιδιαίτερα εκείνο που κατέχει την πρωτιά. Στην προκειμένη το χαλλούμι, που όχι μόνο έχει ανοδική πορεία χρόνο με τον χρόνο, αλλά έχει αναδειχθεί και στον «λευκό χρυσό» του τόπου μας.
Γραφεί ο Μιχάλης Κούλλουρος,
Λειτουργός, Τμήμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας & Περιβάλλοντος ΚΕΒΕ
Εκτελεστικός Γραμματέας Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου
Το θετικό πρόσημο των εξαγωγών
Οι εξαγωγές συμβάλλουν στην αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μιας χώρας, στην αύξηση της απασχόλησης, στη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών και γενικότερα επιφέρουν μεγαλύτερη ευημερία σ’ έναν τόπο, καθώς με τις εισπράξεις από τις εξαγωγές μπορούν να πληρωθούν οι εισαγωγές περισσότερων εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών. Εξ ου και η ενίσχυση των κυπριακών εξαγωγών αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κάθε κυβέρνησης. Αν κοιτάξει κανείς τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1995 -χρονιά που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων των εξαγωγών- θα διαπιστώσει την ανοδική αύξηση των εξαγωγών της Κύπρου ανά έτος.
Το χαλλούμι, ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής καταγραμμένα στοιχεία για το 2024, το πρώτο οκτάμηνο οι εξαγωγές χαλλουμιού σε ποσότητα ήταν 31.021 τόνοι σε σύγκριση με 28.379 τόνους το πρώτο οκτάμηνο του 2023, με αξία €239 εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ότι εξαγωγές χαλουμιού είναι αυξημένες κατά τους πρώτους μήνες του 2024 τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, χαρίζοντάς του την πρωτιά, ξεπερνώντας τη μέχρι πρότινος πρωτοκαθεδρία των φαρμάκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταχώρηση του χαλλουμιού το 2021 ως προϊόν ΠΟΠ, του προσέδωσε προστιθέμενα αξία.
Η επιβεβλημένη διαφύλαξη των εξαγωγών
Ωστόσο, αυτή η αδιαφιλονίκητη πρωτιά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φέρει τον εφησυχασμό. Αντιθέτως, οφείλουμε να προστατεύσουμε το βασικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας, διαφυλάσσοντας τις μέχρι σήμερα εξαγωγές και παράλληλα να τις επεκτείνουμε. Το ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος καταδεικνύεται από το ότι οι μισές από τις εξαγωγές έχουν ως κύριο προορισμό την Αγγλία, ενώ οι υπόλοιπες μοιράζονται σε 45 περίπου χώρες, γεγονός που δείχνει πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο να ανοιχτούμε και προς νέες αγορές.
Για να επιτευχθεί ωστόσο το ζητούμενο, που είναι η διαφύλαξη και περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, χρειάζονται και τολμηρές αποφάσεις. Και δυστυχώς, η αύξηση της ποσόστωσης στο μεικτό χαλλούμι στο 30% από τις 31/1/2025, που είναι και το είδος που εξάγεται ως επί το πλείστον στο εξωτερικό, θα επιφέρει μείωση των εξαγωγών εφόσον δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα για να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες. Η καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος, βάσει της οποίας θα δίνεται η πραγματική εικόνα της διαθέσιμης ποσότητας, ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη παρά το ότι έχει παρέλθει το χρονοδιάγραμμα του περασμένου Οκτωβρίου που είχε οριστεί πως θα ξεκινούσε η διαδικασία.
Η αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο της τυροκομίας, με τον αυθαίρετο καθορισμό ποσοστώσεων που δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, είναι ζημιογόνα και έχει αντίκτυπο στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και τόσα χρόνια από τα τυροκομεία της χώρας μας. Όλες αυτές δηλαδή τις κυπριακές επιχειρήσεις, που εργοδοτούν χιλιάδες εργαζόμενους, που με μεράκι, κόπο και θυσίες, έχουν θέσει ως κύριο στόχο τους τις εξαγωγές.
Γι΄αυτό και είναι επιβεβλημένο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στον τομέα του χαλλουμιού να ευθυγραμμιστούν στον ίδιο στόχο, και να εργαστούν συλλογικά και με σύμπνοια για να διαφυλάξουν την επιτυχία του χαλλουμιού. Γιατί αυτή επιτυχία αντανακλάται στην εγχώρια οικονομία και στους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο, και αφορά ένα αμιγώς κυπριακό προϊόν, άμεσα συνυφασμένο με την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις