Αγαπημένη περίοδος για τους Κύπριους είναι η περίοδος των εκπτώσεων, στην οποία μπορούν να βρουν σε χαμηλές τιμές πολλά είδη προϊόντων, με την τιμητική να έχουν κυρίως τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης.
Μιλώντας στο ThemaOnline, η Νομική Σύμβουλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου ανέφερε ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να καθορίζει την περίοδο των εκπτώσεων ωστόσο είναι καθιερωμένο για πολλές επιχειρήσεις να τις ξεκινούν μετά τις γιορτές.
«Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις αλλά όχι για όλες τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένες επιχειρήσεις επιλέγουν να προχωρήσουν σε εκπτώσεις και ο λόγος είναι επειδή οι περισσότερες είχαν ήδη βάλει εκπτώσεις την περίοδο του black Friday και την περίοδο των Χριστουγέννων. Έχει επίσης επιχειρήσεις που συνεχίζουν τις εκπτώσεις των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, η κα. Χρίστου σημείωσε ότι δεν έγιναν καταγγελίες μέχρι στιγμής ενώ εκκρεμούν οι καταγγελίες που έγιναν για τις υπόλοιπες περιόδους εκπτώσεων (σ.σ. Black Friday και Χριστούγεννα).
«Από πλευράς μας εξετάζουμε καταγγελίες σε σχέση με πλασματικές εκπτώσεις ή ακόμα και παράβαση του νομού όσο αφορά τις 30 ημέρες δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο μπορεί μια επιχείρηση να βάλει εκπτώσεις τα προϊόντα της, οι οποίες αφορούν την περίοδο του black Friday και των Χριστουγέννων», επεσήμανε.
Ωστόσο, η κα. Χρίστου σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχει αύξηση των καταγγελιών, σύμφωνα με την έκθεση παράπονων, η οποία περιλαμβάνει τον απολογισμό των καταγγελιών για το 2024 σε σύγκριση με το 2023.
Σημειώνεται ότι η έκθεση παραπόνων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα.
«Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να καταγράφεται μια ανοδική πορεία σε σχέση με τα παράπονα τόσο σε σχέση με την περίοδο των εκπτώσεων αλλά όσο και με την αναγραφή των τιμών στα προϊόντα», πρόσθεσε.
Οι «παγίδες» των εκπτώσεων
Όπως δήλωσε η κα. Χρίστου, στις εκπτώσεις την περίοδο του Black Friday και των Χριστουγέννων παρατηρήθηκε σε πιο έντονο βαθμό, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ότι κάποιες επιχειρήσεις δεν αναγράφουν την τιμή στα προϊόντα τους ή επιχειρήσεις αναγράφουν την τιμή λανθασμένα.
«Επίσης καταναλωτές μας έστειλαν αποδείξεις μετά που πλήρωσαν το προϊόν και φωτογραφίες από το ράφι, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν είχε υπολογιστεί η έκπτωση στο τελικό ποσό», είπε.
Σημειώνεται ότι οι καταγγελίες αφορούν κυρίως επιχειρήσεις που ασχολούνται με ένδυση και υπόδηση.
«Αυτό που ζητούμε από τον κόσμο είναι όπου και εφόσον εντοπίζει παράβαση ή θεωρεί ότι υπάρχει παράβαση να λαμβάνει στοιχεία (πχ. φωτογραφικό υλικό), τα οποία μπορούν να βοηθήσουν. Διαφορετικά αν γίνεται μια απλή αναφορά για μια επιχείρηση, η οποία ενδεχομένως να έχει 10 χιλιάδες προϊόντα, τότε είναι πολύ δύσκολο να γίνει έλεγχος. Θα πρέπει να έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία πριν προχωρήσουμε σε καταγγελία», είπε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τέσσερις αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα μετά την απόδραση του 39χρονου - Διέταξε έρευνα ο Αρχηγός
• Πέρασαν χειροπέδες σε αστυνομικό μετά από καταγγελία 48χρονης - Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει
• Κλήρωση Κυπέλλου: Βγήκαν τα ζευγάρια - Μεγάλα ματς στη φάση των «8»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις