Η αίσθηση του γήρατος διαφέρει από άτομο σε άτομο, είτε φτάνουμε στα 60, στα 70 ή στα 80. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλός μας περνά τρεις διακριτές «κορυφές γήρανσης» κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
Ερευνητές εντόπισαν 13 πρωτεΐνες που φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γήρανση του ανθρώπινου εγκεφάλου, με τα ευρήματά τους να δημοσιεύονται στο Nature Aging. Στόχος τους ήταν να κατανοήσουν βαθύτερα τους μηχανισμούς γήρανσης, ειδικά καθώς οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια, γίνονται όλο και πιο συχνές με την πάροδο της ηλικίας, ενώ οι διαθέσιμες θεραπείες είναι περιορισμένες.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα πολυτροπικής εγκεφαλικής απεικόνισης από 10.949 υγιείς ενήλικες ηλικίας 45 έως 82 ετών, καθώς και στην ανάλυση περίπου 3.000 πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος σχεδόν 5.000 ατόμων από τη βάση δεδομένων UK Biobank.
Ανάμεσα στις πρωτεΐνες που ξεχώρισαν, η πρωτεΐνη Brevican, σχετιζόμενη με το κεντρικό νευρικό σύστημα, συνδέθηκε με άνοια, εγκεφαλικά επεισόδια και κινητικές δυσλειτουργίες. Μια άλλη πρωτεΐνη, η GDF15, φάνηκε επίσης να συσχετίζεται με παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συγκεντρώσεις αυτών των πρωτεϊνών στο αίμα κορυφώνονται σε τρεις συγκεκριμένες ηλικίες: 57, 70 και 78 ετών. Οι ηλικίες αυτές ενδέχεται να αποτελούν κρίσιμα χρονικά σημεία για παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να προωθήσουν την εγκεφαλική υγεία.
Η ομάδα τόνισε ότι ο έγκαιρος εντοπισμός αυτών των αλλαγών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες σε διαφορετικούς πληθυσμούς και ηλικιακές ομάδες, καθώς η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής μεγαλύτερης ηλικίας.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις