Αν είναι κάτι που θα πρέπει να κρατήσουμε από τις ομιλίες των βουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2025, είναι οι θέσεις που εξέφρασαν για το κυπριακό, ενόψει σημαντικών εξελίξεων και το ενδεχόμενο σύγκλησης διευρυμένης συνάντησης.
Κρατάμε επίσης το γεγονός ότι εντός του ΔΗΚΟ, του μεγαλύτερου κόμματος της συμπολίτευσης, υπάρχει διάσταση απόψεων στο κυπριακό, κάτι το οποίο έχει συζητηθεί αρκετές φορές στη δημόσια σφαίρα και προβληματίζει την ηγεσία του κόμματος.
Παρά το γεγονός ότι στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι η δική μας πλευρά θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις για να αποδεχθεί είτε τα δύο κράτη είτε τη συνομοσπονδία, καλώντας τη διαπραγματευτική ομάδα να προετοιμαστεί καλά, στο τέλος της ομιλίας του, ανέφερε πως «θα πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και για αυτό, στηρίζουμε τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Θέλουμε να πετύχει και θα τον βοηθήσουμε να πετύχει στη μεγάλη προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».
Η άλλη όψη του ΔΗΚΟ
Χρίστος Ορφανίδης και Παύλος Μυλωνάς, από το βήμα της βουλής φρόντισαν να στείλουν μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον ίδιο τον Πρόεδρο του κόμματός τους, σε ότι αφορά τις εξελίξεις γύρω από το εθνικό μας ζήτημα.
Ο Χρίστος Ορφανίδης ο οποίος έκανε λόγο για εκτροπή στο κυπριακό , σημείωσε πως «δηλώσεις από τον Βρετανό Πρέσβη ότι η κυριαρχία εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν πρέπει απλά να καταγγέλλονται που δεν έχουν καταγγελθεί, αλλά να δηλώνεται η απόρριψή τους». Όπως είπε, η Βρετανία κινεί τα νήματα και επεξεργάζεται τον τρόπο διαχωρισμού των συνομιλιών, στήνοντας τρία χωριστά τραπέζια και κατηγοριοποιώντας τις συνομιλίες σε κατηγορίες Ασφάλεια-Εγγυήσεις και Διακυβέρνηση, αυτό δηλαδή που επιδιώκει η Τουρκία μέσω του ΓΓ των ΗΕ.
Καταδίκασε μάλιστα τις δηλώσεις Γεραπετρίτη «για έλλειψη πολιτικής γενναιότητας» και έκανε λόγο «για αθηναίική αλαζονική ελίτ, που δυστυχώς το ενδιαφέρον της είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και μας θεωρεί βαρίδιο στη συνεργασία αυτή, για την ομαλοποίηση της με την Τουρκία». Ο κ. Ορφανίδης υπέδειξε πως αυτό που επιχειρείται σήμερα, είναι να συρθούμε σε διαπραγματεύσεις υποχωρήσεων χωρίς ταυτότητα.
Ο Παύλος Μυλωνάς, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «την ώρα που η Τουρκία εισβάλλει ξανά στη Βόρεια Συρία, οι πράκτορές της επιτίθενται σε Κουρδικές περιοχές, εμείς ψάχνουμε τρόπο να επιστρέψουμε στις συνομιλίες για το κυπριακό, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Κι αν υπάρχει ψευδαίσθηση πως ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στέκονται διαφορετικά από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ας το ξαναπώ ότι μας τρομάζουν οι παρούσες εξελίξεις, οι λεγόμενες πρωτοβουλίες της Αθήνας και της Λευκωσίας, που προμηνύουν νέες υποχωρήσεις στην υπηρεσία της κωματώδους Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ή κάποιου είδους συνομοσπονδίας, που θα χρυσώσει το χάπι των δύο κρατών. Άλλωστε, εμείς το λέμε εδώ και δεκαετίες, ότι και ομοσπονδία με εδαφικούς διαχωρισμούς, είναι λύση δύο κρατών με άλλο όνομα».
Συνέχισε λέγοντας,«απαιτούμε ενημέρωση για το κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, την επιστροφή στο Κραν Μοντανά, για το τι λέγεται στο Εθνικό Συμβούλιο. Ενημέρωση από το Προεδρικό, αλλά και από τα κόμματα που μιλούν για κάποιον αόριστο πατριωτικό ρεαλισμό είτε με γαλάζιες είτε με κόκκινες σάλτσες για να συγκρατούνται οι ψηφοφόροι και να μην πηγαίνουν στα άκρα.
Για να ικανοποιούμαστε μεταξύ μας και να προσπαθούμε να πείσουμε ο ένας τον άλλον ότι έχουμε ιδεολογικές διαφορές, ενώ κατ’ ουσίαν,ζητάμε σκληρή ή χαλαρή τουρκοποίηση. Ή εν πάση περιπτώσει, για τον κίνδυνο τουρκοποίησης, μη θίγουμε υπολήψεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα επίθεση σε διανομέα φαγητού στη Λεμεσό: Έκλεψαν 21χρονο και το έβαλαν στα πόδια
• Σε εξέλιξη οι διεργασίες στο ΣΑ για ψήφισμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Στήριξη για άτυπες συνομιλίες στο Κυπριακό
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις