ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών: Tι ψήφισε η Βουλή για την πρόταση ΑΚΕΛ μετά από 3,5 ώρες ομιλιών

Φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών: Tι ψήφισε η Βουλή για την πρόταση ΑΚΕΛ μετά από 3,5 ώρες ομιλιών

Μετά από 3,5 ώρες ομιλιών και δευτερολογιών στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων λήφθηκε απόφαση για την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Η πρόταση νόμου προβλέπει ένα έκτακτο τέλος ύψους 5% για τη διετία 2024-2025 ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων.

Για την τροπολογία του ΑΚΕΛ, υπέρ 25, εναντίον 25, αποχή 2, άρα καταψηφίζεται.

Για την πρόταση νόμου, παρόντες 54, υπέρ 25, εναντίον 25, αποχή 4, άρα τα άρθρα δεν εγκρίνονται.

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, λόγω της ισοψηφίας ζητήθηκε να γίνει ξανά η ψηφοφορία να γίνει δια χειρός. Αντίδρασε ο ΔΗΣΥ, και η ανέλαβε τον λόγο η Πρόεδρος της Βουλής καθώς η ώρα είναι 18:00 είναι να προχωρήσουμε.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι το κόμμα του δεν έχει αλλεργία στα κέρδη αλλά στην κλεψιά, προσθέτοντας ότι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ που θα προκύψει μέσα από τα υπερκέρδη θα το διοχετεύσει το κράτος για στήριξη προγραμμάτων με στοχευμένο τρόπο πχ στην επιδότηση επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια.

Ανέφερε ότι η πρόταση βεβαίως και δεν θα επιλύσει τα πολλαπλά προβλήματα στην κοινωνία, αλλά είναι ένα ουσιαστικό μέτρο και στέλνει μήνυμα προς την κοινωνία και τις τράπεζες. Το διακύβευμα, είπε, είναι με ποιους είμαστε, με τις τράπεζες ή την κοινωνία;

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομιών κουνούσε το δάκτυλο προς τις τράπεζες και τις καλούσε να απορροφήσουν μέρος της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων, αλλά στην πορεία το ξέχασε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η πρόταση στηρίχθηκε στο μοντέλο της Ισπανίας και εκεί οι τράπεζες δεν κατέρρευσαν, ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα που αφορούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την εκδίωξη επενδυτών.

Ανέφερε εξάλλου ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν απαγορεύουν την επιβολή εκτάκτου τέλους αλλά παραθέτουν συστάσεις για στοχευμένο τρόπο.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι στο ερώτημα με ποιους είμαστε το κόμμα της απαντά ότι είμαστε με την οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποδεικνύοντας ότι όποτε βάζαμε ομάδες να συγκρούονται κλαίγαμε επί ερειπίων. Ανέφερε ότι αναγνωρίζει τις αγνές προθέσεις και την έγνοια του ΑΚΕΛ την για κοινωνική δικαιοσύνη αλλά υπέδειξε ότι άλλο η Ισπανία και άλλο η Κύπρος της οποίας οι καταθέτες κουρεύτηκαν.

Είπε εξάλλου ότι αν προχωρήσουμε σε φορολόγηση υπερκερδών θα πρέπει να δούμε και την υποστήριξη των υπερζημιών όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και ευρύτερα. Ανέφερε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε και το ενδεχόμενο να μετακυλιστεί το κόστος στους υφιστάμενους δανειολήπτες.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι οι τράπεζες κάνουν κέρδη λόγω τόκων από καταθέσεις από το 2022 και μετά με μεγάλη απόδοση κεφαλαίων και κανένα μέρος αυτών δεν επιστράφηκε στους καταθέτες. Ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί μια μόνιμη φορολόγηση στο πλαίσιο της γενικής φορολογικής μεταρρύθμισης ενώ έθεσε θέμα και για το ρόλο της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου επέκρινε όσους ψήφισαν κατά της αναβολής που ζήτησε το κόμμα του και διερωτήθηκε γιατί το ΑΚΕΛ όταν κυβερνούσε δεν προχώρησε σε ρυθμίσεις για τραπεζικά καρτέλ. Υπενθύμισε ότι δεν είναι το κόμμα του που ψήφισε για υπερπρονόμια τραπεζών και για εκποιήσεις ή στρατηγικούς κακοπηληρωτές. Επέκρινε το ΑΚΕΛ και όσους ψήφισαν κατά της αναβολής ότι εξυπηρετούν κομματικές ατζέντες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι μέρος της φορολόγησης των κερδών θα πάει στα ταμεία του κράτους και δεν υποχρεώνεται το κράτος να κάνει κάτι παραπάνω. Ανέφερε επίσης ότι είναι άξιο απορίας γιατί η Βουλή ενός κράτους της ευρωζώνης κάνει τραπεζική πολιτική. Διερωτήθηκε τι θα κάνουμε στις υπερζημιές και τόνισε ότι με αυτή την πρόταση δεν επιβραδύνεται η μείωση της ψαλίδας προς όφελος του κόσμου αλλά του κρατικού ταμείου.

Εμείς, είπε, θέλουμε να βοηθηθεί ο δανειολήπτης και όχι το ταμείο του κράτους και υπέδειξε ότι στην Ισπανία, με βάση μελέτη της ΕΚΤ, το κόστος μετακυλίστηκε στα επιτόκια εις βάρος των πολιτών.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Λευκωσίας Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι είναι φυσικό να προκαλούνται αντιδράσεις υποδεικνύοντας ότι φορολογούνται τα υπερκέρδη με μια έκτακτη φορολογία. Σε ότι αφορά την μετακύληση του κόστους στους πολίτες, είπε ότι επιτέλους πρέπει να επέμβει η ΕΠΑ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στις προτάσεις που κατά καιρούς το κόμμα του κατέθεσε για προστασία δανειοληπτών από αυθαιρεσίες, τονίζοντας πως αυτές οι αυθαιρεσίες χρονίζουν εις βάρος των πολιτών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι πλέον καταντήσαμε να περνάμε έξω από τις τράπεζες και μας χρεώνουν για τις αναπνοές μας. Τα 50 εκατ ευρώ στα υπερκέρδη, ανέφερε, είναι μια ελάχιστη φορολογία και θα έπρεπε «να μας έδιναν και 50 από πάνω».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε πως δίνουμε στο κράτος έσοδα για να εκπονήσει σχέδια για στήριξη ευάλωτων ομάδων και μέσα από αυτό το έσοδο η Βουλή δίνει μήνυμα ότι αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι οι συνεπείς δανειολήπτες πλήρωσαν για τα απροσδόκητα κέρδη των τραπεζών από το 2013 και μετά, και τώρα ήρθε η ώρα να επιβραβευθούν. Σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τόσο του ΥΠΟΙΚ, όσο και του Διοικητή της ΚΤΚ για μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Σημείωσε ότι η πρόταση μπορεί να μην είναι η καλύτερη αλλά θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι οι τράπεζες πρέπει από κάπου να ελέγχονται.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ζήτησε από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική και να λάβουν υπόψη την κοινωνική πτυχή και να σκεφτούν τη φήμη τους.

Ζήτησε από την Κυβέρνηση και την ΚΤΚ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των δανειστικών επιτοκίων, αύξηση των καταθετικών, παροχή φθηνότερων στεγαστικών για τους νέους, μείωση τραπεζικών χρεώσεων, επιβράβευση των συνετών δανειοληπτών, μέσω της απορρόφησης υπερκερδών. Είπε, επίσης, ότι η ΔΗΠΑ είναι σε διαδικασία συζητήσεων με Κυβέρνηση, ΚΤΚ και διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να επιστραφεί μέρος των υπερκερδών στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο ΑΚΕΛ, είπε ότι φαίνεται πως κάποιοι δεν μαθαίνουν και συνεχίζουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του κυπριακού λαού και της οικονομίας, με πιθανότητα να οδηγηθεί ξανά η χώρα στα βράχια.

Διερωτήθηκε γιατί δεν επέβαλε φορολογία στα κέρδη των τραπεζών το ΑΚΕΛ επί διακυβέρνησής του τότε που είχαν 3 δισ. ευρώ κέρδη μέσα σε τρία χρόνια, ενώ σημείωσε ότι μέσα σε έναν χρόνο με τις πολιτικές τους οδήγησαν τις τράπεζες σε 15,5 εκατ. ευρώ ζημιές.

Σημείωσε τους κινδύνους για την αξιολόγηση της οικονομίας από μια τέτοια πρόταση. Παράλληλα τόνισε ότι οι τράπεζες πληρώνουν ήδη φόρους ετήσιους, είτε έχουν κέρδη είτε όχι, φόρο επί των καταθέσεων και εταιρικό φόρο συν ΦΠΑ. Πρόσθεσε ότι μόνο οι κυπριακές τράπεζες πληρώνουν επιπρόσθετο φόρο επί των καταθέσεων.

Είπε, παράλληλα, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτός ο φόρος να μετακυλιστεί στους συνεπείς δανειολήπτες. Απόψε, σημείωσε, συζητούμε την ποινικοποίηση του κέρδους, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κακώς έχοντα στον τραπεζικό τομέα που πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης των αυθαιρεσιών και όχι με την παρούσα πρόταση.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι οι τράπεζες κέρδισαν δισεκατομμύρια με τις θυσίες των πολιτών και το ΑΚΕΛ θέλει να περάσει το μήνυμα ότι αυτό αναγνωρίζεται και δίνεται μάχη. Είπε ακόμα ότι τα υπερκέδρη προκύπτουν από τις αποφάσεις της ΕΚΤ και όχι από την ποιότητα της εξυπηρέτησης των τραπεζών. Χαρακτήρισε επίσης λαϊκισμό την κινδυνολογία για μια πολύ μικρή περιορισμένης χρονικής διάρκειας φορολογία.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου είπε ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει αντίληψη ότι όταν μιλάμε για τράπεζες εννοούμε τις καταθέσεις του κόσμου, τους συνεπείς δανειολήπτες. Πρόσθεσε ότι η φορολόγηση θα μετακυλιστεί στους πολίτες και αυτό έγινε σε χώρες που εφάρμοσαν την φορολογία. Πρόσθεσε ότι και ο ΔΗΣΥ πιέζει για να βελτιωθούν τα πράγματα στις τράπεζες, ενώ είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να θωρακιστούν περαιτέρω μετά τις αναβαθμίσεις. Εκανε επίσης λόγο για συμπόρευση ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου στηρίζεται μόνο σε πολιτική σκοπιμότητα και δημαγωγικά κριτήρια, χωρίς επιχείρημα που να στηρίζεται σε οικονομικά δεδομένα, αλλά μόνο με θυμό για πρακτικές και φαινόμενα που ενοχλούν όλους μας. Χαρακτήρισε επίσης προκλητικό να τίθεται το ζήτημα "ή με τις τράπεζες ή με την κοινωνία" από το ΑΚΕΛ που επί διακυβέρνησις του επέλεξε τρεις Υπουργούς Οικονομικών από τις τράπεζες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης έκανε λόγο για τοξικότητα και αφορισμούς από συναδέλφους του. Σημείωσε ότι «κάποιοι από εμάς προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους πολλούς μη προνομιούχους και κάποιοι έχουν μόνιμη σταθερή επιδίωξη να εξυπηρετήσουν τους ελάχιστους προνομιούχους.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι αντί επιχειρήματα προσπαθούν να κερδίσουν πόντους σε όσους τους ακούν, ενώ η ΔΗΠΑ σκέφτεται τι θα είναι καλύτερο για την κοινωνία και όχι τι θα αποφέρει περισσότερους ψήφους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης χαρακτήρισε εντελώς ισοπεδωτική την πρόταση που θα χτυπήσει και μικρές και μεγάλες τράπεζες το ίδιο. Είπε επίσης ότι έχει "κομμουνιστική λογική", αφού «δεν μπορούν να δουν κέρδος», ενώ είπε ότι δημιουργεί κακό προηγούμενο αν περάσει. Είπε, επίσης, ότι θα αποτρέψει ξένους επενδυτές που επενδύουν στις κυπριακές τράπεζες, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόταση αποπνέει εμπάθεια προς έναν τομέα της οικονομίας που χρηματοδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Κύπρο κατά 95%.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων από τους επικριτές της πρότασης και είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ "ξέπλυνε" την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Ζήτησε από τον ΔΗΣΥ να μην ανησυχεί για τη συμπόρευση με το ΕΛΑΜ αλλά να ανησυχεί για τις μεταγραφές από τον ΔΗΣΥ στο ΕΛΑΜ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργίαδης είπε ότι οι πολιτικές του ΑΚΕΛ βασίζονται κατά κύριο λόγο στην επιβολή φορολογιών. Για το ΑΚΕΛ η λύση στο κάθε πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι οι φόροι και το κόμμα επέβαλε 14 φορολογίες όταν κυβερνούσε.

Παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ζητήματα στο τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε ότι η πρόταση είναι η λάθος απάντηση σε ένα υπαρκτό ζήτημα, στέλνει λάθος μήνυμα και θα έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι οι τράπεζες είναι ο πιο ρυθμιζόμενος και αυστηρά εποπτευόμενος τομέα της οικονομίας, αφού τα κέρδη τους υποχρεούνται να τα μετατρέψουν σε προβλέψεις και κεφάλαια.

Στη δευτερολογία του ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση έχει αποτέλεσμα με την επαναφορά επιδότησης επιτοκίων από την Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες παραδέχτηκαν ότι υπερχρεώνουν, ασυδοτούν και εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση που έχουν. Ανέφερε, επίσης, ότι κόπτονται για την αξιοπιστία της χώρας αυτοί που έκαναν το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Υπενθύμισε επίσης ότι επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ επιβλήθηκε η φορολογία επί των καταθέσεων.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τροχαίο στη Λεμεσό: Σε κρίσιμη κατάσταση 20χρονος μοτοσικλετιστής

• Πόσες ώρες την εβδομάδα δουλεύουν οι εργαζόμενοι - Από τα μεγαλύτερα ποσοστά με τις πιο πολλές η Κύπρος

• Τζόκερ: Μπες κι εσύ στον χορό των εκατομμυρίων - Εκτοξεύθηκε το ποσό της σημερινής κλήρωσης

• Φωτιές στην Καλιφόρνια: Στους 16 αυξήθηκαν οι νεκροί, ανεξέλεγκτα τα μεγάλα μέτωπα - Πάνω από 12.000 τα σπίτια που κάηκαν

• Έτρεχε η Πυροσβεστική - Έβαλαν μπουρλότο σε οχήματα στη Λεμεσό  - Εκτεταμένες οι ζημιές

• Η Ρωσία «ρίχνει στη μάχη» εμβόλιο mRNA ανακοινώνοντας ότι καταπολεμά τον καρκίνο – Δωρεάν στους ασθενείς από αρχές του 2025



Συνέντευξη Γιάννη Καρούσου στο «T»: «Διεκδίκησα τη θέση του Αντιπροέδρου για να ενώσω και όχι να διχάσω τον ΔΗΣΥ» - Πρόσκληση σε όσους νοιάζονται, αγαπούν και πονούν τον ΔΗΣΥ

Συνέντευξη Γιάννη Καρούσου στο «T»: «Διεκδίκησα τη θέση του Αντιπροέδρου για να ενώσω και όχι να διχάσω τον ΔΗΣΥ» - Πρόσκληση σε όσους νοιάζονται, αγαπούν και πονούν τον ΔΗΣΥ

Ο νέος Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιάννης Καρούσος αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση του Αντιπροέδρου, στέλνει μήνυμα ενότητας και δηλώνει έτοιμος για αλλαγές εντός του κόμματος. Λίγο πριν το καταστατικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου, καταθέτει τις δικές τους απόψεις και θέσεις, για έναν πιο δυνατό Δημοκρατικό Συναγερμό. Την ίδια ώρα, υποδεικνύει με νόημα ότι θα πρέπει να τεθεί θέμα πειθαρχίας στο κόμμα, ενώ απαντά και στο θέμα των διαγραφών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top