ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΚΟ: Πώς ελέγχονται και πότε γίνονται διαγραφές – Έτσι έφτασαν στα χνάρια της 66χρονης

ΜΚΟ: Πώς ελέγχονται και πότε γίνονται διαγραφές – Έτσι έφτασαν στα χνάρια της 66χρονης

Σάλο έχει προκαλέσει η υπόθεση της 66χρονης προέδρου συνδέσμου, που ασχολείται με συγκεκριμένη ασθένεια, η οποία συνελήφθη για αδικήματα οικονομικής φύσεως με τις έρευνες των Αρχών να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε, το ThemaOnline επικοινώνησε με την Λειτουργό Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Μαργαρίτα Κυριάκου η οποία σημείωσε ότι, «όλες οι Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις ελέγχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών κατά την εγγραφή τους με βάση τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν όπως η δημιουργία καταστατικού και ο αριθμός των μελών του».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «όταν οι Μ.Κ.Ο. εγκριθούν και εγγραφούν, αφού έχουν ήδη προσκομίσουν τα έγγραφα που χρειάζεται, τότε κάθε χρόνο υποχρεώνονται να υποβάλλουν τις οικονομικές τους καταστάσεις», οι όποιες όπως πρόσθεσε, «ελέγχονται από το αρμόδιο τμήμα του δημόσιου κορμού, το οποίο τους παραχωρεί και την ανάλογη χορηγία».

Η υπόθεση της 66χρονης προέδρου του συνδέσμου

Αναφερόμενη στην υπόθεση με την 66χρονη πρόεδρο του συνδέσμου σημείωσε πως, «το συγκεκριμένο σωματείο λαμβάνει χορηγίες από το Υπουργείο Υγείας άρα οποιαδήποτε τιμολόγια ελέγχονται από το αρμόδιο υπουργείο και αντίστοιχα γίνεται ο έλεγχος από την κάθε αρμόδια αρχή».

Το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως σημείωσε η κ. Κυριάκου, «δεν νομιμοποιείται να πραγματοποιεί ελέγχους στα οικονομικά του κάθε Μ.Κ.Ο.» και πρόσθεσε ότι, «είναι αρμοδιότητα της κάθε υπηρεσίας που παραχωρεί την χορηγία, να ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις, όπως έπραξε και το Υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα να εντοπίσει παρατυπίες και προβεί σε καταγγελίες».

Οι έλεγχοι σε σωματεία και Μ.Κ.Ο.

Όπως εξάλλου ανέφερε η κ. Κυριάκου, «γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την δραστηριότητα των σωματείων και των Μ.Κ.Ο. και αν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, το καταστατικό και όλα όσα δηλώνουν τότε προχωρούμε σε διαγραφές».

Εισφορές σε σωματεία και Μ.Κ.Ο.

Όσον αφορά τις εισφορές που γίνονται από πολίτες προς τα σωματεία και τις Μ.Κ.Ο., η κ. Κυριάκου σημείωσε ότι, «κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι υποψιασμένος πριν δώσει τα χρήματα του σε κάποια Μ.Κ.Ο.», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Άναψαν τα φλας»: Πέρασαν με κόκκινο μετά από υπόδειξη αστυνομικού – Τι ισχύει με τα εξώδικα

• Netflix: Αυτό είναι το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Ιανουάριο – Δείτε βαθμολογίες και trailer

• Συνεχίζεται η έξαρση των εποχικών ιώσεων: Τρεις οι θάνατοι από Γρίπη Α - Στο 90% η πληρότητα των νοσοκομείων

• Τροχαίο με διπλοκάμπινο: Πώς συνέβη το ατύχημα - Η κατάσταση υγείας των δύο τραυματιών

• Νέος έρωτας στη showbiz: Γνωστή Κύπρια ηθοποιός αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε σχέση - Δείτε φωτογραφίες

• Έχετε κοινό κρυολόγημα ή μήπως hMPV; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά



ΓΓ ΟΗΕ: Μια συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε ουσιαστικό μήνυμα ενόψει διευρυμένης

ΓΓ ΟΗΕ: Μια συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε ουσιαστικό μήνυμα ενόψει διευρυμένης

Μια συμφωνία για το θέμα διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης θα αποτελούσε ουσιαστικό μήνυμα πολιτικής βούλησης ενόψει μιας διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεσή του για τις Καλές του Υπηρεσίες την Κύπρο η οποία κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου 2025 ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αριθμό S/2025/7.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top