Παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσε η νέα μυστηριώδης ασθένεια που εμφανίστηκε στο Κονγκό και έχει προκαλέσει ήδη δεκάδες θανάτους.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης καθησύχασε τους Κύπριους πολίτες.
«Προς το παρόν δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για την ασθένεια. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα ανακαλύψουν οι ομάδες των ειδικών που είναι στο Κονγκό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τον τρόπο μετάδοσης, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη πως μεταδίδεται.
«Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι επηρεάζει τα μωρά και κυρίως αυτά που είναι υποσιτισμένα. Είναι εκείνα που παρουσιάζουν προβλήματα και εδώ παρατηρούνται οι περισσότεροι θάνατοι», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Δρ. Καραγιάννη, τα συμπτώματα της ασθένειας είναι πυρετός, κούραση, βήχας και καταρροή.
Το ιστορικό της αδιάγνωστης ασθένειας - Πόσα περιστατικά εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής
Από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, στο Κονγκό καταγράφηκαν 406 περιστατικά της αδιάγνωστης μέχρι τώρα ασθένειας η οποία έχει οδηγήσει στο θάνατο 79 ανθρώπους, 64% των οποίων είναι παιδιά.
Το ECDC ενέταξε την μυστηριώδη ασθένεια στις υπό παρακολούθηση λοιμώξεις, παραθέτοντας σχετικές πληροφορίες στην τελευταία εβδομαδιαία αναφορά του, ενώ κράτη μέλη της Ε.Ε έχουν ήδη αρχίσει την εφαρμογή μέτρων ή μελετούν όλα τα ενδεχόμενα παρακολουθώντας ταυτόχρονα πολύ στενά τις εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά εκτός της αφρικανικής χώρας και δεν έχει διαπιστωθεί η μεταδοτική της δύναμη.
Η αδιάγνωστη ασθένεια καταγράφηκε πρώτη φορά στις 24 περασμένου Οκτωβρίου ενώ στις 29 Νοεμβρίου 2024, το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ενημέρωσε τον ΠΟΥ για αυξημένο αριθμό θανάτων.
Οι Αρχές του Κονγκό ενημέρωσαν σχετικά τον ΠΟΥ και ταυτόχρονα προωθήθηκαν οι απαραίτητοι εργαστηριακοί και άλλοι έλεγχοι προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία, ιός ή βακτήριο, που προκαλεί τη νόσο. Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή για να παραδώσουν αναγκαία φάρμακα και διαγνωστικά κιτς, που θα βοηθήσουν στην ανάλυση της αιτίας της ασθένειας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό να αναφέρει στην προχθεσινή του ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε νέα ενημέρωση μόλις υπάξουν νεότερες πληροφορίες.
Η περιοχή στην οποία εντοπίζεται η μυστηριώδης ασθένεια είναι αγροτική και απομακρυσμένη. Οι ομάδες ταχείας αντίδρασης του ΠΟΥ συλλέγχουν δείγματα για εργαστηριακές δοκιμές, διερευνούν τη δυναμική μετάδοσης της νόσου και βοηθούν στην διαχείριση των ασθενών. Οι ομάδες αποτελούνται από επιδημιολόγους, κλινικούς γιατρούς, τεχνικούς εργαστηρίων και εμπειρογνώμονες σε θέματα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και επικοινωνίας κινδύνου.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα άτομα που προσβλήθηκαν από αυτή, εμφάνισαν αρχικά τα συμπτώματα της γρίπης, περιλαμβανομένου του πολύ ψηλού πυρετού και της έντονης κεφαλαλγίας και μυαλγίας.
Συγκεκριμένα, στο 96,5% των περιστατικών παρουσιάστηκε πυρετός, στο 87,9% βήχας, κόπωση (60,9%) και ρινική καταρροή στο 57,8%.
Τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους, παρουσίασαν επίσης δυσκολία στην αναπνοή, αναιμία και πολλά από αυτά σημάδια οξέος υποσιτισμού ο οποίος μαστίζει την εν λόγω περιοχή της αφρικανικής ηπείρου.
Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, με τα δεδομένα της πληγείσας περιοχής στην οποία επικρατούν ταυτόχρονα αρκετές άλλες λοιμώξεις, οι επιστήμονες πρέπει πρώτα να αποκλείσουν τις υπόλοιπες πιθανότητες και στη συνέχεια να απομονώσουν την αιτία που οδηγεί στην αδιάγνωστη ασθένεια. Το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποια νέα παραλλαγή μιας γνωστής λοίμωξης, επίσης δεν έχει αποκλειστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Άναψαν τα φλας»: Πέρασαν με κόκκινο μετά από υπόδειξη αστυνομικού – Τι ισχύει με τα εξώδικα
• Τροχαίο με διπλοκάμπινο: Πώς συνέβη το ατύχημα - Η κατάσταση υγείας των δύο τραυματιών
• Έχετε κοινό κρυολόγημα ή μήπως hMPV; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις