Η κατανάλωση φρουκτόζης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια, κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη ως γλυκαντικού σε ποτά και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τώρα, μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως η φρουκτόζη προάγει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε ζωικά μοντέλα με μελάνωμα, καθώς και καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, η φρουκτόζη δεν τροφοδοτεί άμεσα τους όγκους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης πως το ήπαρ είναι αυτό που μετατρέπει τη φρουκτόζη σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τα καρκινικά κύτταρα, ένα εύρημα που θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου
«Η ιδέα ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο με την κατάλληλη διατροφή είναι ενδιαφέρουσα», λέει ο Γκάρι Πάτι, καθηγητής χημείας, γενετικής και ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ.
«Όταν σκεφτόμαστε τους όγκους, τείνουμε να εστιάζουμε στα διατροφικά συστατικά που καταναλώνουν άμεσα. Βάζεις κάτι στο σώμα σου και μετά φαντάζεσαι ότι το καταλαμβάνει ο όγκος», εξηγεί. «Αλλά ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πολύπλοκος. Αυτό που βάζετε στο σώμα σας μπορεί να καταναλωθεί από υγιείς ιστούς και στη συνέχεια να μετατραπεί σε κάτι άλλο που χρησιμοποιούν οι όγκοι» προσθέτει.
«Η αρχική μας υπόθεση ήταν ότι τα καρκινικά κύτταρα μεταβολίζουν τη φρουκτόζη ακριβώς όπως τη γλυκόζη, χρησιμοποιώντας απευθείας τα άτομά της για να δημιουργήσουν νέα κυτταρικά συστατικά όπως το DNA. Μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε πως η φρουκτόζη μετά βίας μεταβολιζόταν στους τύπους όγκων που δοκιμάσαμε», λέει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Ρόναλντ Φόουλ-Γκράιντερ, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Πάτι.
«Διαπιστώσαμε πως το συκώτι μετατρέπει τη φρουκτόζη σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι όγκοι» προσθέτει.
Χρησιμοποιώντας metabolomics – μια μέθοδο προσδιορισμού προφίλ μικρών μορίων τα οποία κινούνται μέσα από κύτταρα και σε διαφορετικούς ιστούς του σώματος – οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας τρόπος με τον οποίο τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης φρουκτόζης προάγουν την ανάπτυξη του όγκου, είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας των κυκλοφορούντων λιπιδίων στο αίμα. Αυτά τα λιπίδια είναι δομικά στοιχεία της κυτταρικής μεμβράνης και τα καρκινικά κύτταρα τα χρειάζονται για να αναπτυχθούν.
«Εξετάσαμε πολλούς διαφορετικούς καρκίνους σε διάφορους ιστούς σε όλο το σώμα και όλοι είχαν τον ίδιο μηχανισμό», λέει ο Πάτι.
Οι ερευνητές έδωσαν στα ζωικά μοντέλα που έφεραν όγκους, τροφή πλούσια σε φρουκτόζη και στη συνέχεια παρατήρησαν πόσο γρήγορα μεγάλωναν οι όγκοι τους. Διαπίστωσαν ότι η προσθήκη φρουκτόζης προώθησε την ανάπτυξη του όγκου χωρίς να επιφέρει αλλαγές στο σωματικό βάρος, στη γλυκόζη νηστείας ή στα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας.
«Με έκπληξη είδαμε ότι είχε μάλλον δραματικό αντίκτυπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης των όγκων επιταχύνθηκε κατά δύο φορές ή και περισσότερο», λέει ο Πάτι. «Η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης ήταν σαφώς πολύ κακή για την εξέλιξη αυτών των όγκων» προσθέτει.
Οι ερευνητές συστήνουν στους ανθρώπους που έχουν ήδη διαγνωστεί με κάποιον τύπο καρκίνου να αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη. Επίσης, οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι αυτή η μελέτη τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία θα εμποδίζουν τη φρουκτόζη να προάγει καρκινικούς όγκους.
«Μάλλον, μπορούμε να σκεφτούμε να στοχεύσουμε τον μεταβολισμό των υγιών κυττάρων για τη θεραπεία του καρκίνου. Αυτό λειτούργησε με ποντίκια στη μελέτη μας, αλλά θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε τις παρατηρήσεις μας και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή των ασθενών» καταλήγουν οι ερευνητές.
ΠΗΓΗ: Futurity
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εντυπωσιακές εικόνες από το κατάλευκο Τρόοδος - Πόσο έφτασε το ύψος του χιονιού
• Διασωληνωμένα τέσσερα πρόσωπα με γρίπη - Γεμίζουν τα Νοσοκομεία
• Αίσιο τέλος: Βρέθηκε σώος ο νεαρός σκιέρ που αγνοούνταν στο Σέλι
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις