Πολλά παράπονα και καταγγελίες πολιτών για παραπλανητικές εκπτώσεις που υπήρξαν στο τριήμερο του Black Friday, υπογραμμίζει ο Κρατικός Σύνδεσμός Καταναλωτών, τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα δεν είχαν την τιμή που θα έπρεπε.
Μιλώντας στο ThemaOnline η Νομική Λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, κα. Βιργινία Χρίστου, ανέφερε ότι: «Αυτό το οποίο παρατηρήσαμε, είναι ότι την Παρασκευή μέχρι το μεσημέρι υπήρχε μειωμένη κινητικότητα στην αγορά, εκτός από μια επιχείρηση έξω από την οποία καταγραφόταν ουρά από άτομα. Περίμεναν μέχρι και 20 καταναλωτές για να μπουν να ψωνίσουν και αυτό έγινε σε όλες τις επαρχίες για την συγκεκριμένη επιχείρηση που ασχολείται με είδη ένδυσης, με αποτέλεσμα να ξεπουλήσει από τις πρώτες δυο ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι προχώρησε σε πραγματικές εκπτώσεις που εξυπηρετούσαν τους καταναλωτές»
Την τιμητική φέτος, σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε η κα. Χρίστου, είχαν οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης, σημειώνοντας ότι: «Σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις, για την Παρασκευή, η αγορά ήταν λίγο μουδιασμένη ωστόσο μέσα στο σαββατοκύριακο υπήρχε κινητικότητα κυρίως στα εμπορικά κέντρα, όπου παρατηρήσαμε ότι τα είδη ένδυσης και υπόδησης είχαν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, τα οποία έφταναν μέχρι και το 50%, ενώ για ηλεκτρικές συσκευές οι εκπτώσεις κυμαίνονταν μεταξύ 20-30%.
Σε σχέση με τα παράπονα που υπήρξαν από καταναλωτές, έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και ο λόγος είναι γιατί ο κόσμος είναι αρκετά υποψιασμένος με τις αγορές και οι καταγγελίες αφορούν διάφορες κατηγορίες.
«Η πρώτη κατηγορία αφορά μαζικές αγορές προϊόντων από επιχειρήσεις, κυρίως ένδυσης και υπόδησης, όπου οι καταναλωτές διαπίστωσαν μετά την απομάκρυνση τους από το ταμείο, ότι δεν υπολογίστηκε το ποσοστό της έκπτωσης που αναγραφόταν πάνω σε συγκεκριμένα προϊόντα στην τελική τιμή την οποία είχαν πληρώσει», είπε συγκεκριμένα η κα. Χρίστου.
Συνέχισε αναφέροντας ότι: «Είχαμε καταγγελίες, οι οποίες αφορούσαν επιχειρήσεις που δεν εφάρμοσαν τις πρόνοιες της νομοθεσίας σε σχέση που το που θα έμπαινε η έκπτωση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ειδική διάταξη που ρυθμίστηκε το 2021, σε όλα τα κράτη μέλη, μια επιχείρηση για να μπορεί να βάλει έκπτωση σε ένα προϊόν, θα έπρεπε να ανατρέξει 30 μέρες πίσω, να δει την χαμηλότερη τιμή του προϊόντος και να τοποθετήσει την έκπτωση πάνω στην αρχική ή στην υψηλή τιμή. Κάποιες επιχειρήσεις προέβησαν σε παράβαση της ειδικής διάταξης».
Τέλος δήλωσε πως: «Υπήρξαν και καταγγελίες για αγορές μέσω διαφόρων ιστοσελίδων, όπου οι καταναλωτές δεν παρέλαβαν τα προϊόντα τους μέχρι και σήμερα. Είχαμε αγορές όπου καταναλωτές παρέλαβαν άλλα προϊόντα από αυτά που είχαν παραγγείλει και δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την επιχείρηση γιατί δεν υπήρχαν στοιχεία επικοινωνίας».
Καταληκτικά η κα. Χρίστου τόνισε πως: «Προς το καταστηματάρχες λέμε πάντα ότι βρισκόμαστε στην αγορά και παρακολουθούμε τις πρακτικές των επιχειρήσεων και εκεί και όπου εντοπίζουμε παραβάσεις θα προχωρούμε σε καταγγελίες εναντίον τους. Προς τους καταναλωτές αναφέρουμε ότι θα πρέπει να προχωρούμε σε έρευνα αγοράς, να συγκρίνουμε τα προϊόντα τόσο στα καταστήματα όσο και διαδικτυακά, και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να παρακολουθούμε τις τιμές των προϊόντων για να βεβαιωθούμε ότι οι εκπτώσεις είναι πάνω στις μειωμένες τιμές και όχι στις αρχικές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Άναψαν τα φλας»: Πέρασαν με κόκκινο μετά από υπόδειξη αστυνομικού – Τι ισχύει με τα εξώδικα
• Τροχαίο με το «καλημέρα»: Όχημα προσέκρουσε σε κιγκλίδωμα - Στο Νοσοκομείο δύο πρόσωπα
• Τζόκερ: Συνεχίζει ο χορός των εκατομμυρίων - Στα ύψη το ποσό της ερχόμενης κλήρωσης
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις