Πάρα πολύ έντονο ενδιαφέρον εκφράζεται από ενεργειακές εταιρείες για ένα τρίτο γύρο αδειοδότησης για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ στον απόηχο της ανακάλυψης του τεράστιου κοιτάσματος Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
«Το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ έντονο», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπυης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, χωρίς όμως να αναφερθεί σε ονόματα.
Πρόσθεσε ότι αυτή αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό μελέτη το ενεργειακό δυναμικό της ΑΟΖ μας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ένα καινούργιο γύρο αδειοδότησης.
«Το τι μπορώ να σας πως είναι ότι εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν πιο άμεσα είναι εκείνοι που κατέχουν τα γεωλογικά στοιχεία της περιοχής μας και μπορούν να αντιληφθούν πιο άμεσα τι σημαίνει γι` αυτούς η ανακάλυψη του Ζορ και πώς ανοίγεται πλέον η γεωλογική προοπτική,” είπε, προσθέτοντας πως «είμαστε βέβαιοι, και είναι επίσης κάτι που κοιτάζουμε, ότι θα ενδιαφερθούν και άλλες εταιρείες που δεν έχουν εμπλακεί στην ΑΟΖ μας και θα ζητήσουν να πάρουν γεωλογικά στοιχεία για να αξιολογήσουν καλύτερα».
Σημείωσε όμως ότι ο ίδιος δεν θα βάλει χρονοδιαγράμματα όσον αφορά το πότε θα προκηρυχθεί ο νέος γύρος αδειοδότησης, λέγοντας ότι «υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία μελετούμε αυτή τη στιγμή».
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ήταν σημαντικό μετά την ανακάλυψη του Ζορ να πάρουμε μια ολιστική άποψη και εικόνα για το τι σημαίνει. Λέγοντας ότι η Κυβέρνηση είχε πει πως η ανακάλυψη του Ζορ ήταν μία πολύ σημαντική εξέλιξη, ο κ. Λακκτρύπης πρόσθεσε πως «ήταν πολύ σημαντικό να αξιολογήσουμε επίσης τι σημαίνει (η ανακάλυψη του Ζορ) για μας εμπορικά, ειδικά με τις προσπάθειές μας για πώληση φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο».
Για αυτό, εξήγησε, είχαν γίνει μια σειρά από συναντήσεις και επαφές στο Λουξεμβούργο, στο Χιούστον και στο Κάιρο. «Σε αυτές τις συναντήσεις επιβεβαιώσαμε και τις γεωλογικές προοπτικές, αλλά και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον αιγυπτιακών εταιρειών για το κυπριακό φυσικό αέριο», συμπλήρωσε.
Είπε ότι, παράλληλα, συνεχίζονται και έχουν εντατικοποιηθεί οι συζητήσεις με την κοινοπραξία του τεμαχίου 12 για να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του Αφροδίτη.
Σε ερώτηση αν η ανακάλυψη του Ζορ ενδεχομένως να επιταχύνει τις εξελίξεις, ο κ. Λακκοτρύπης υπενθύμισε πως ένα από τα θέματα που συζητήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του ήταν η πιθανότητα αξιοποίησης του υποθαλάσσιου αγωγού που θα κατασκευαστεί από το Ζορ προς την Αίγυπτο.
Σημείωσε όμως ότι μεταφέρει το θέμα αυτό με κάθε επιφύλαξη «γιατί θα πρέπει να δούμε τεχνικά εάν είναι εφικτό και πότε».
Όπως είπε, τα θέματα που εξετάζονται είναι το κατά πόσον η επιλογή του κοινού αγωγού μπορεί να γίνει νωρίτερα από την κατασκευή του αγωγού απευθείας από την Αφροδίτη στην Αίγυπτο, το ποια είναι η σύνθεση φυσικού αερίου που θα αποστέλλεται από το Ζορ και ποια θα είναι η σύνθεση φυσικού αερίου που θα αποστέλλεται από την Αφροδίτη.
«Υπάρχουν τεχνικά ερωτηματικά αλλά έχουμε συμφωνήσει ότι θα εξεταστεί και αυτό ως μια επιλογή», πρόσθεσε.
Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Σιζόπουλος διαβεβαίωσε τον Υπουργό Εμπορίου ότι “θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αποφασιστικά με πολιτική συνέπεια και με τεχνοκρατική και επιστημονική τεκμηρίωση τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την όσο το δυνατό γρηγορότερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν ανευρεθεί στην ΑΟΖ,” καθώς και για τη σωστή διαχείριση που πρέπει να τύχουν αυτοί οι πόροι προς όφελος του βιοτικού επιπέδου του λαού μας και της οικονομίας της πατρίδας μας.
Ο κ. Σιζόπουλος μετέφερε την ανησυχία της ΕΔΕΚ «για τον κίνδυνο που ελλοχεύει όσον αφορά την τεχνοοικονομική ανάπτυξη αυτού του προγράμματος από τις γεωστρατηγικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και θα πρέπει να μας καταστήσουν ιδιαίτερα προσεκτικούς, λαμβάνοντας υπόψη την επιθετικότητα την οποία ασκεί στην περιοχή ο τουρκικός επεκτατισμός».
Είπε επίσης ότι θα πρέπει να βρεθούν άμεσα τρόποι για μείωση της τιμής των καυσίμων ή ενδεχομένως ελάφρυνσης με άλλους τρόπους των πολιτών από τους τεράστιους φόρους που καλούνται να καταβάλουν στην τιμή των καυσίμων.
Δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να βρεθεί μια διαδικασία με την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, να ενισχυθεί το παρατηρητήριο τιμών για να είναι πιο αποτελεσματικό, να διεξαχθεί πολύ πιο σοβαρή μελέτη των στοιχείων του κόστους τα οποία δηλώνουν οι εταιρείες καυσίμων στο Υπουργείο, αλλά και να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης ανεξάρτητων πρατηρίων σε ορισμένα στρατηγικά σημεία της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις