«Υπάρχει μια ευνοϊκή δυναμική για την επανέναρξη των συνομιλιών ύστερα από μια μακρά περίοδο ακινησίας, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες Λευκωσίας και Αθήνας».
Με αυτή την τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε το τοπίο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το κυπριακό, λέγοντας πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις προόδου. Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού έγιναν μετά τις διεργασίες της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου και Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, την Τετάρτη.
Εν αναμονή της σύγκλησης διευρυμένης διάσκεψης για το κυπριακό με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αναφέρεται σε «απόλυτη ευθυγράμμιση» των δύο κυβερνήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-2026, λέγοντας πως «είναι μια ακόμη ευκαιρία να έρθουν στο διεθνές προσκήνιο τα εθνικά δίκαια της διαιρεμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε το μήνυμα ότι «το στάτους κβο δεν αποτελεί το μέλλον του κυπριακού λαού, δεν είναι βιώσιμο και ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της ΕΕ, αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα προτεραιότητα μας>.
Εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας
Τα «ήρεμα νερά» στα οποία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάραξε με τις δηλώσεις του, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝΚΑ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το πρωτόκολλο της Βέρνης στο Αιγαίο, καθώς όπως υποστήριξε, διεξάγει έρευνες στη δυνητική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, στην περιοχή.
Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το 2025, ο Γκιουλέρ ανέφερε μεταξύ άλλων πως στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, υφίστανται μια σειρά διαφωνιών για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η χώρα μας πραγματοποιεί διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν τίθεται ζήτημα αίτησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤ
Παρά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για σχέδιο της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν κυρίως από το ΑΚΕΛ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα, αυτή τη στιγμή. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις συνέργειες που δημιουργεί μια ειδική σχέση με χώρες του ΝΑΤΟ και με τον ίδιο τον οργανισμό, για να μπορέσουμε να έχουμε αμυντικό εξοπλισμό στη διάθεσή μας που να μπορεί να μας καλύψει κάποια κενά», ανέφερε ο Γιάννης Αντωνίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28 Νοεμβρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις