Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.
Από τότε πέρασαν 20 ολόκληροι μήνες, με το σκηνικό να αλλάζει δραματικά. Οι σχέσεις των δύο ανδρών, αλλά και η επικοινωνία που είχαν όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν το δεξί χέρι του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, γινόταν αραιά και που.
Τα πρώτα σημάδια ρήξης στις σχέσεις των δύο ανδρών φάνηκαν τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα <Καθημερινή> άφησε αιχμές προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ερωτηθείς για το πώς αξιολογεί τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη: <Θεωρώ πως σε πλείστα όσα θέματα η ακολουθούμενη πολιτική βασίζεται σε αποφάσεις και πολιτικές που χαράχτηκαν επί δικής μου διακυβέρνησης> είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης, συμβουλεύοντας τότε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, να στηρίζει τη λήψη των αποφάσεών του, όχι στον υπολογισμό του πολιτικού κόστους, αλλά στον υπολογισμό του κοινωνικού οφέλους.
Ήταν τότε, που για πρώτη φορά, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν χαρίστηκε στον <εκλεκτό> του και με το γνωστό ύφος, έκανε λόγο για <αλαζονική> στάση. Δεν δίστασε μάλιστα, να χαρακτηρίσει την επαφή των δύο, ως <πολύ αραιή>
Το σημείο μηδέν στις σχέσεις τέως και νυν
Τα σενάρια που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών, έκαναν λόγο για μυστική συμφωνία μεταξύ Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη για όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του τέως Προέδρου, κυρίως τα σκάνδαλα με τα χρυσά διαβατήρια και όχι μόνο και την <κάλυψη> με οποιοδήποτε τρόπο, που θα έδινε ο διάδοχός του. Η εξέλιξη των πραγμάτων όμως, ήταν εντελώς διαφορετική. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι γνώριζε για το ζήτημα των διαβατηρίων, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Την ίδια στάση είχε και εξακολουθεί να έχει και με τα θέματα των δημόσιων συμβάσεων και την κατάρρευσή τους- βλέπε Βασιλικό, λιμάνι, μαρίνα Λάρνακας, Δρόμος Πόλης Χρυσοχούς-Πάφου κλπ.
Σύμφωνα ωστόσο με τα ίδια σενάρια, την έκρηξη του Νίκου Αναστασιάδη πυροδότησε η δήλωση του Νίκου Χριστοδουλίδη περί διαφθοράς στον τόπο μας, <η οποία αποτελεί ένα καταστροφικό καρκίνωμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου μας, με δυσμενείς συνέπειες σε όλους τους τομείς, πλήττοντας την ίδια στιγμή τη φήμη της χώρας μας διεθνώς, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται>.
Η δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδης, είχε γίνει στο πλαίσιο ομιλίας του στην ημερίδα Συμμετοχικής-Διαβουλευτικής Δημοκρατίας <Διαφθορά, το βασικό ανάχωμα στη νεανική πολιτική δραστηριοποίηση>, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένα Σεπτέμβριο, στο προεδρικό. Ήταν την ίδια μέρα, που αναφέρθηκε εκτενώς στο κάλεσμα αξιωματούχων του FBI στην Κύπρο, για διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και διαπλοκής στη χώρα μας.
Από τότε ακολούθησαν πολλά, με τον Νίκο Αναστασιάδη να έχει το βλέμμα στραμμένο στον <διάδοχο> του και κυρίως στις δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος αφού κέρδισε τις εκλογές, ξέχασε τα έργα της δεκαετίας Αναστασιάδη. Αυτό που εξόργισε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει για τα έργα της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ στις περιπτώσεις των δημόσιων συμβάσεων που κατέρρευσαν ήταν σαν ο ίδιος να μην συμμετείχε στην κυβέρνηση η οποία υπέγραψε τα συμβόλαια, για τα μεγάλα έργα.
<Εκφράζω απογοήτευση και πικρία> ήταν τα λόγια του Νίκου Αναστασιάδη αναφερόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με αφορμή την κατάρρευση των συμβάσεων που αφορούν τον δρόμο Πόλης Χρυσοχούς- Πάφου και του αλιευτικού καταφυγίου στον Ποταμό Λιοπετρίου. Οι δηλώσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στο Podcast του Χρύσανθου Τσουρούλλη δεν χωρά καμία αμφιβολία για τα συναισθήματα πικρίας του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος διερωτήθηκε κατά πόσον ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν ήταν υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης. <Εάν διαφωνούσε οπουδήποτε δεν έπρεπε να καταθέσει τη διαφωνία του; Τι σημαίνει τούτα που εκκρεμούν, εκείνα και τα άλλα που έγιναν ή τελειώνουν τώρα; Είναι μόνο για κορδέλες;> διερωτήθηκε.
Η απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να μιλήσει με τόσο αυστηρό ύφος, μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι προφανές πως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει να <απομυθοποιήσει> τον Νίκου Χριστοδουλίδη στη συνείδηση των πολιτών, έχοντας ίσως στο μυαλό του, τον επόμενο <διάδοχο> που όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή τη δεδομένη στιγμή, δεν θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Μέχρι όμως το 2028, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Άλλωστε όπως είπε ο Ηράκλειτος, <τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν>.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία
• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις