Στ’ αλήθεια τώρα, υπάρχει έστω και μια ψυχή εκεί έξω που αιφνιδιάστηκε από την εχμ.. διακριτική τακτοποίηση του ζητήματος των επιδομάτων ύψους 55.000 που έλαβε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του Αναστασιάδη παράνομα σύμφωνα με τον απολυμένο Γενικό Ελεγκτή αλλά όχι με τον Γενικό Εισαγγελέα;
Αν ναι, μάλλον είναι καινούργιος στη χώρα.
Η τελευταία πράξη της ιλαροτραγωδίας με τα προεδρικά επιδόματα παίχτηκε χθες με τη λιτή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με το θέμα: «Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας είναι σεβαστή. Δεν θα επανέλθουμε επί του θέματος, εκτός αν προκύψουν νέα στοιχεία». Τη διαβάζεις και σχεδόν ακούς τον Ανδρέα Παπακωνσταντίνου να ψελλίζει την απάντηση με σκυμμένο κεφάλι. Βλέπετε δεν έχει και άλλη επιλογή. Ο (άχαρος) ρόλος του είναι ένας Γενικός Ελεγκτής όχι απλά στον αντίποδα αλλά στο αντίθετο ημισφαίριο από εκείνο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ένας ΓΕ που να σέβεται τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας σαν θέσφατο. Ευαγγέλιο. Να ορκίζεται πάνω τους στη ζωή του. Άλλωστε ανάμεσα στα όσα έσουρε το Ανώτατο στον Οδυσσέα ήταν και η διαβόητη ανυπακοή του στις αποφάσεις της ΝΥ. Δεν νοείται θεσμός που να μην προσκυνάει τον Μέγα Ανέλεγκτο και Ανεξέλεγκτο. Η παύση του Οδυσσέα έδειξε ξεκάθαρα ποιος είναι το αφεντικό και ποιον δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσει ο νέος Γενικός Ελεγκτής. Και ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου σε αντίθεση με τον Βασίλη δεν στέλνει ειρωνικά χαιρετίσματα στην εξουσία. Τα δικά του τα εννοεί.
Η Νομική Υπηρεσία λοιπόν απάλλαξε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη από την υποχρέωση να επιστρέψει τα 55 χιλιάρικα ήδη από τον περασμένο Απρίλιο (αλλά δεν το έδωσε στη δημοσιότητα παρά πριν από λίγες μέρες), πριν ο τελευταίος δώσει τη σιωπηρή του συγκατάθεση σε Γενικό Εισαγγελέα και Βοηθό να προχωρήσουν στην κατάθεση αιτήματος στο Ανώτατο για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Και όλως παραδόξως η γνωμάτευση, που όχι μόνο δικαιώνει τον Πρόεδρο αλλά τα χώνει άσχημα στον Οδυσσέα τον οποίο κατηγορεί (πάλι) για ανάρμοστη συμπεριφορά και ότι “ακολουθεί μεθοδολογία που δείχνει πρόθεση να θέσει σε ανυποληψία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» (προσέξατε ότι η ΝΥ παίρνει τον ρόλο του νομικού συμβούλου του προέδρου λιιιιίγο πιο σοβαρά απ’ όσο θα έπρεπε;) ΔΕΝ περιλήφθηκε στο μακρύ κατηγορητήριο κατά Οδυσσέα στο Ανώτατο. Προφανώς και δεν χρειαζόταν. Άλλωστε δόθηκε η ευκαιρία στον Πρόεδρο να ανταποδώσει τη χάρη όταν κατέθεσε με τη σειρά του αναφορά στο Ανώτατο για τον νόμο του Πόθεν Έσχες επειδή περιλαμβάνει τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα υιοθετώντας τη σχετική γνωμάτευση των τελευταίων ότι δήθεν είναι αντισυνταγματικός, εξοργίζοντας τόσο τη Βουλή όσο και τη κοινή γνώμη που βλέπει για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο να ευθυγραμμίζεται με τους δύο λιγότερο δημοφιλείς θεσμούς για ένα ζήτημα που εξυπηρετεί προσωπικά μόνο τους ίδιους και όχι τη διαφάνεια και την εντιμότητα των θεσμών που είναι και ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου.
Απ’ ότι φαίνεται όμως οι γνωματεύσεις του Μέγα Ανέλεγκτου και Ανεξέλεγκτου δεν είναι και τόσο θέσφατα όσο πιστεύει ο ίδιος καθώς το Ανώτατο απέρριψε την αναφορά του Προέδρου με το σκεπτικό ότι αφενός Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν δικαιούνται την ειδική μεταχείριση που ζητούσαν μέσα από την αυτορρύθμιση που πρότειναν προς την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, επειδή δεν είναι δικαστές και αφετέρου ότι η περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία (στις οποίες στοχεύει ο νόμος) δεν είναι αντίθετες με το Σύνταγμα του κράτους, αλλά αντιθέτως ενισχυτικές στον ρόλο των ανεξάρτητων θεσμών. Κάτι που είναι no-brainer για όλους μας... εκτός από τους δύο άμεσα ενδιαφερόμενους και τον Πρόεδρο-κλητήρα τους.
Αλήθεια ποιο το όφελος για τον Πρόεδρο (η δημοτικότητα του οποίου καταρρέει ακόμα και στις δημοσκοπήσεις φιλοκυβερνητικών media) να σταθεί απέναντι στη διαφάνεια που υπήρξε σημαία του προεκλογικά και να ταυτιστεί με τα ταυτιστεί με δύο πρόσωπα που εμπνέουν στον κόσμο λιγότερη εμπιστοσύνη κι από email Νιγηριανού πρίγκιπα; Εντάξει, εκτός του ότι βγήκε από την υποχρέωση...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα επίθεση σε διανομέα φαγητού στη Λεμεσό: Έκλεψαν 21χρονο και το έβαλαν στα πόδια
• Σε εξέλιξη οι διεργασίες στο ΣΑ για ψήφισμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Στήριξη για άτυπες συνομιλίες στο Κυπριακό
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις