Το 2023 έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 785.000 αναφορές για πιθανές περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, σε παγκόσμιο επίπεδο και το 83% των θυμάτων που απεικονίζονται σε αυτό το υλικό είναι παιδιά 3-13 ετών, αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσποινα Μιχαηλίδου, στο μήνυμά της για την 18η Νοεμβρίου, η οποία έχει οριστεί ως ημέρα ευαισθητοποίησης και δράσης σε όλη την Ευρώπη για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η 18η Νοεμβρίου θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2015 με στόχο να ενισχύσει την ενημέρωση της κοινής γνώμης, την προώθηση δράσεων πρόληψης, αλλά και την καταπολέμηση της σιωπής γύρω από τα θέματα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Για το 2024, το Συμβούλιο της Ευρώπης έθεσε ως προτεραιότητα το θέμα «Αναδυόμενες τεχνολογίες: απειλές και ευκαιρίες για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση». Οι αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιούνται συχνά για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον των παιδιών σε περιβάλλοντα κοινωνικών δικτύων και διαδικτυακών παιχνιδιών. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει η Επίτροπος, αυξάνονται οι κίνδυνοι, όπως η έκθεση σε επιβλαβές περιεχόμενο και η παρακίνηση για διακίνηση υλικού που θέτει σε κίνδυνο ένα παιδί. Επιπλέον, η ισχύουσα νομοθεσία στην Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει πλήρως αυτά τα ζητήματα και η κοινή γνώμη δεν είναι ακόμα πλήρως ευαισθητοποιημένη σε αυτούς τους κινδύνους που προέρχονται από τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Τα στατιστικά δεδομένα που αφορούν διαδικτυακό υλικό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέρει η Επίτροπος, σημειώνοντας ότι το 2023 έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 785.000 αναφορές για πιθανές περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Το 83% των θυμάτων που απεικονίζονται σε αυτό το υλικό είναι παιδιά 3-13 ετών, "γεγονός που ξαφνιάζει, αλλά και τονίζει την ανάγκη ανάληψης συλλογικής δράσης για προστασία όλων των παιδιών, ανεξαρτήτου ηλικίας ή φύλου", σημειώνει. Παράλληλα, προσθέτει ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι το 16% των θυμάτων είναι 14-17 ετών, καταγράφοντας αύξηση από 11% το 2022 σε 16% το 2023. Το 95% των θυμάτων είναι κορίτσια.
"Οι αριθμοί αυτοί δεν πρέπει απλά να προβληματίσουν, αλλά και να ενεργοποιήσουν όλους μας για ανάληψη δράσης για σωστή χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών και την εξεύρεση καινοτόμων τρόπων αξιοποίησής τους", αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι η ενημέρωση για σωστή χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών είναι υποχρέωση όλων. "Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα, ας δεσμευτούμε όλοι, να ενημερωθούμε, να δράσουμε, ώστε τα παιδιά να πλοηγούνται στον ψηφιακό κόσμο με ασφάλεια".
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα επίθεση σε διανομέα φαγητού στη Λεμεσό: Έκλεψαν 21χρονο και το έβαλαν στα πόδια
• Σε εξέλιξη οι διεργασίες στο ΣΑ για ψήφισμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Στήριξη για άτυπες συνομιλίες στο Κυπριακό
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις