ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αγγλίας - Κατηγορείτο πως δεν κατήγγειλε κακοποιήσεις ανηλίκων και νεαρών αγοριών

Παραιτήθηκε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αγγλίας - Κατηγορείτο πως δεν κατήγγειλε κακοποιήσεις ανηλίκων και νεαρών αγοριών

Την παραίτησή του υπέβαλε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αγγλίας Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι.

Ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας τελούσε υπό έντονη πίεση από στελέχη του κλήρου μετά από το πόρισμα έρευνας που τον κατηγορεί πως δεν είχε προβεί σε επίσημη καταγγελία στις αρχές για τις κατηγορίες σε βάρος του κορυφαίου δικηγόρου Τζον Σμάιθ περί κακοποίησης ανηλίκων και νεαρών ανδρών.

Ο Τζον Σμάιθ, που πέθανε το 2018 σε ηλικία 75 ετών στο Κέιπ Τάουν χωρίς να οδηγηθεί σε δίκη, κατηγορείται για την τραυματική σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και πνευματική κακοποίηση περίπου 130 αγοριών και νεαρών ανδρών επί πέντε δεκαετίες από το 1970 και μετά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νότια Αφρική και στη Ζιμπάμπουε. Οι επιθέσεις πιστεύεται ότι έγιναν σε περιόδους που απασχολείτο ως εθελοντής σε εκκλησιαστικές θερινές κατασκηνώσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γουέλμπι διατείνεται ότι δεν γνώριζε ούτε υποψιαζόταν κάτι μέχρι το 2013, αλλά η λεγόμενη έκθεση Μάκιν τού καταλογίζει πως όταν πληροφορήθηκε τις καταγγελίες εκείνη τη χρονιά, γεγονός που ο ανώτατος κληρικός αναγνωρίζει, «προσωπικά δεν έκανε κάτι για να διασφαλίσει» την αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ «μπορούσε και έπρεπε» να το κάνει.

Αίτημα υπέρ της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου, που συνέταξαν μέλη της Γενικής Συνόδου της Εκκλησίας της Αγγλίας είχε συγκεντρώσει πάνω από 1.500 υπογραφές κληρικών.

Στην επιστολή παραίτησης ο 68χρονος Γουέλμπι αναφέρει ότι η έκθεση Μάκιν αποκαλύπτει τη μακρόχρονη «συνωμοσία της σιωπής» για τα ειδεχθή εγκλήματα του Τζον Σμάιθ.

Συνεχίζει λέγοντας πως όταν ενημερώθηκε για τις κατηγορίες το 2013 και για το ότι η Αστυνομία είχε λάβει γνώση, πίστεψε «λανθασμένα» ότι θα ερχόταν η επίλυση της υπόθεσης.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο πως πρέπει να αναλάβω προσωπική και θεσμική ευθύνη για τη μακριά και επανα-τραυματική περίοδο μεταξύ του 2013 και του 2024. Οι τελευταίες ημέρες έχουν ανανεώσει την μακρόχρονη και βαθιά αίσθηση ντροπής που έχω για τις ιστορικές αποτυχίες της Εκκλησίας της Αγγλίας ως προς την ασφάλεια των πιστών», συμπλήρωσε ο παραιτηθείς Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top