Τα 17 παθογόνα, που προκαλούν συχνά ασθένειες, κατέγραψε ως κορυφαίες προτεραιότητες για την ανάπτυξη νέων εμβολίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eBioMedicine. Η μελέτη του ΠΟΥ αποτελεί την πρώτη παγκόσμια προσπάθεια συστηματικής προτεραιοποίησης ενδημικών παθογόνων βάσει κριτηρίων, όπως είναι ο επιπολασμός της νόσου, ο κίνδυνος μικροβιακής αντοχής και ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος.
Η μελέτη επιβεβαιώνει τις διαχρονικές προτεραιότητες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) εμβολίων, όπως για τον ιό HIV, την ελονοσία και τη φυματίωση – τρεις ασθένειες που συλλογικά αφαιρούν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Επίσης, αναδεικνύει παθογόνα, όπως τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α και την Klebsiella pneumoniae, ως κορυφαίες προτεραιότητες ελέγχου ασθενειών, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης νέων εμβολίων για παθογόνα που εμφανίζουν αυξανόμενη αντοχή στα αντιμικροβιακά.
«Συχνά οι παγκόσμιες αποφάσεις για νέα εμβόλια καθοδηγούνται μόνο από την απόδοση της επένδυσης και όχι από τον αριθμό των ζωών που θα μπορούσαν να σωθούν στις πιο ευάλωτες κοινότητες», δήλωσε η Δρ. Kate O’Brien, Διευθύντρια του Τμήματος Εμβολιασμών, Εμβολίων και Βιολογικών Προϊόντων του ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ ζήτησε από ειδικούς να εντοπίσουν παράγοντες που θεωρούν πιο σημαντικούς όταν αποφασίζουν ποια εμβόλια να εισάγουν προς χρήση. Η ανάλυση αυτών των προτιμήσεων, σε συνδυασμό με περιφερειακά δεδομένα για κάθε παθογόνο, κατέληξε σε μια λίστα με τους 10 κορυφαίους προτεραιότητας παθογόνους οργανισμούς για κάθε περιοχή του ΠΟΥ. Οι περιφερειακές λίστες συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια για να σχηματίσουν τη συνολική παγκόσμια λίστα, καταλήγοντας σε 17 παθογόνους οργανισμούς προτεραιότητας για τους οποίους απαιτείται νέα έρευνα, ανάπτυξη και χρήση εμβολίων.
Τα ευρήματα αυτής της νέας έκθεσης για τα ενδημικά παθογόνα αποτελούν μέρος της προσπάθειας του ΠΟΥ να εντοπίσει και να υποστηρίξει τις ερευνητικές προτεραιότητες και ανάγκες των προγραμμάτων εμβολιασμού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, να ενημερώσει το παγκόσμιο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων και να προωθήσει στρατηγικά την ανάπτυξη και την υιοθέτηση εμβολίων προτεραιότητας, ιδίως για παθογόνα που προκαλούν το μεγαλύτερο βάρος στη δημόσια υγεία, καθώς και τον μεγαλύτερο κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο.
Παθογόνα για τα οποία απαιτείται έρευνα για εμβόλια
Στρεπτόκοκκος ομάδας Α
Ιός της ηπατίτιδας C
HIV-1
Klebsiella pneumoniae
Παθογόνα για τα οποία τα εμβόλια χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη
Κυτταρομεγαλοϊός
Ιός γρίπης (ευρέως προστατευτικό εμβόλιο)
Είδη Leishmania
Σαλμονέλα μη τυφική
Νοροϊός
Plasmodium falciparum (ελονοσία)
Είδη Shigella
Staphylococcus aureus
Παθογόνα για τα οποία τα εμβόλια βρίσκονται κοντά σε έγκριση από ρυθμιστικές αρχές, σύσταση πολιτικής ή εισαγωγή
Ιός δάγκειου πυρετού
Στρεπτόκοκκος ομάδας Β
Παθογόνος E. coli
Μυκοβακτηρίδιο φυματίωσης
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις