Το Υπουργείο Υγείας, επί του παρόντος, δεν έχει καταστεί κοινωνός επίσημης ενημέρωσης ή πληροφόρησης σε σχέση με τα ευρήματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν ως προς την ελλιπή σήμανση φαρμακευτικών σκευασμάτων με άδεια κυκλοφορίας αμοιβαίας αναγνώρισης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης” με τίτλο “40% τα φάρμακα με ελλιπή σήμανση”.
Στην ανακοίνωσή το Υπουργείο Υγείας, αναφέρει, επίσης, ότι “εάν το περιεχόμενο του δημοσιεύματος ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι προφανές ότι υπάρχει ζήτημα αφού το Υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίνεται στον εποπτικό του ρόλο για αδειοδότηση και κυκλοφορία των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία”.
“Το Υπουργείο Υγείας αναμένει από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ενημέρωση και σε περίπτωση που διαπιστωθούν κενά στις ακολουθούμενες διαδικασίες επιφυλάσσεται για τη λήψη διορθωτικών μέτρων, περιλαμβανομένης και της πλήρους αναθεώρησης του συστήματος εποπτείας της αγοράς φαρμάκων”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Εξάλλου σε δική της ανακοίνωση η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) αναφέρει ότι “έκπληξη” προκαλούν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες το 40% των φαρμάκων που διατίθενται από τα κρατικά φαρμακεία παρουσιάζουν ελλιπή σήμανση.
Σε δηλώσεις του, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ Κυριάκος Μικέλλης, είπε ότι “λόγω του ότι στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρονται ονομαστικά εταιρείες-μέλη μας στις οποίες δεν έχει κοινοποιηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση, με επιστολή μας καλέσαμε τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί τους και να διερευνήσουν τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα”.
Πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στους ασθενείς, καλώντας ωστόσο το Υπουργείο Υγείας να διερευνήσει τις πληροφορίες και να λάβει τα δέοντα μέτρα.
Η ΚΕΦΕΑ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, “σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί παραβίαση των σχετικών κανονισμών για τη σήμανση, αφού ανέκαθεν το θέμα αυτό αποτελούσε προτεραιότητα για τα μέλη της, τα οποία επένδυσαν σημαντικά χρηματικά ποσά και χρόνο για τη συμμόρφωση με τις οδηγίες αλλά και την εξυπηρέτηση των Κυπρίων ασθενών”.
Για το θέμα της σήμανσης, η ΚΕΦΕΑ θεωρεί ότι “οι οδηγίες χρήσης καθώς και οι υπόλοιπες πληροφορίες, που αναγράφονται στις συσκευασίες των φαρμάκων θα πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα ή στην ελληνική και την αγγλική, αφού είναι σημαντικό όλοι οι Κύπριοι πολίτες να είναι σε θέση να ενημερώνονται στη γλώσσα τους για θέματα που αφορούν τη φαρμακευτική τους περίθαλψη”.
Σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ) αναφέρει πως “την κατάντια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των ελέγχων στα φάρμακα που εισάγονται στην Κύπρο και διατίθενται από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα”.
Προσθέτει πως “όποια εταιρεία παρανομεί και τα φάρμακα της δεν φέρουν τις νόμιμες σημάνσεις θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες”.
Ο ΣΦΕΚ αναφέρει πως “το γεγονός ότι 271 φάρμακα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κυκλοφορούν με ελλιπή σήμανση, καταδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, τμήμα το οποίο έχει κυριολεκτικά ξηλωθεί από τη διεύθυνση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και ικανότατα στελέχη με εμπειρία και γνώσεις, μετατέθηκαν είτε στα κρατικά φαρμακεία ή σε άλλα τμήματα του Υπουργείου Υγείας”.
Προσθέτει πως “τα άτομα που έχουν αναλάβει τις θέσεις αυτές είναι ικανότατα στελέχη, χωρίς όμως να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος εκπαίδευσης και απόκτησης εμπειρίας και αυτό, έχει ως αποτέλεσμα οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν υπό το καθεστώς τρομοκρατίας ή υπό την απειλή εκδικητικών προθέσεων εκ μέρους της διεύθυνσης”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις