Μπορεί κάποιοι από εσάς να το μαθαίνουν τώρα πρώτη φορά αλλά η Κύπρος διαθέτει Επίτροπο Ισότητας. Καλά μη φανταστείτε ότι είναι και κάποια θέση με οποιαδήποτε εξουσία ή σοβαρές αρμοδιότητες, να σκεφτείτε ότι τη θέση θέσπισε ο Νίκος Αναστασιάδης που είπε για τα θύματα του Μεταξά “εμείς ζητήσαμε συγγνώμη κι ας ήσαν αλλοδαπές” ή είχε σε ολόκληρη κυβέρνηση μόλις μία Υπουργό. Από κει να καταλάβετε πόσο... υψίστης σημασίας είναι ο θεσμός. Και από το γεγονός ότι πάντα ένας άνδρας διορίζει εκεί μια γυναίκα για να παίζει στην αμμοδόχο του φεμινισμού και να έχει το κεφάλι του ήσυχο.
Η νυν Επίτροπος Ισότητας Τζόζη Χριστοδούλου έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία σε θέματα φύλου κυρίως μέσα από τη δουλειά της ως Συντονίστρια Πολιτικών στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου. Βέβαια είναι γνωστό πως όταν θέλεις να εξουδετερώσεις κάποιον που κάνει καλή δουλειά απλά... διόρισέ τον. Μετά η δουλειά του γίνεται, ας πούμε, επιλεκτική. Για παράδειγμα τον μόνο σεξισμό που είδε η Τζόζη Χριστοδούλου στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στη θέση είναι το... ακόλουθο σκίτσο του Γιώργου Μιτίδη που συνοδεύει ένα επικριτικό σε βάρος της κυβέρνησης άρθρο του διευθυντή του “Πολίτη” Διονύση Διονυσίου.
Έγραψε λοιπόν η Επίτροπος Ισότητας: “Είναι ιδιαίτερα λυπηρό που στην προσπάθεια άσκησης κριτικής προς την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, η εφημερίδα χρησιμοποιεί σεξιστικό λόγο. Το σεξιστικό αυτό σχόλιο θίγει την αξιοπρέπεια όλων των γυναικών, συντηρεί στερεότυπα και προωθεί ταμπού γύρω από το θέμα της περιόδου”. Και καταλήγει με μια νουθεσία: “Σεξισμός σημαίνει κάθε έκφραση (πράξη, λόγος, εικόνα, χειρονομία), η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα, πιο συχνά γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα, λόγω του φύλου τους”. Που δεν βρίσκει την παραμικρή εφαρμογή στο συγκεκριμένο σκίτσο που κάνει απλά ένα μάλλον τετριμμένο λογοπαίγνιο με τις πολλαπλές έννοιες της λέξης “περίοδος”. Εκτός κι αν η χρήση της λέξης από άνδρες είναι σεξισμός. Εκτός κι αν γενικά δεν πρέπει να μιλάμε για περίοδο, να την κρύψουμε κάτω απ’ το χαλάκι όπως γινόταν για δεκαετίες κι από τις ίδιες τις γυναίκες. Ας επανέλθει το μπλε υγρό που υποκαθιστά το αίμα στις διαφημίσεις σερβιετών. Είναι πραγματικά λυπηρό που αναγκαζόμαστε να τονίζουμε τα προφανή αλλά το λογοπαίγνιο δεν θίγει καμία αξιοπρέπεια, δεν υποτιμά ή υποβιβάζει τις γυναίκες (εκτός κι αν η ύπαρξη της ίδιας της περιόδου είναι υποτιμητική για την κα Χριστοδούλου) και φυσικά δεν αναπαράγει κανένα προσβλητικό στερεότυπο - είναι απλά ένα χιλιοειπωμένο αστείο, τοποθετημένο αρκετά πετυχημένα στην τρέχουσα επικαιρότητα και τη μάλλον αδέξια προσπάθεια της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να διασώσει τη μεσαία τάξη της χώρας από τη φτώχεια με (προσωρινό) μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στις σερβιέτες, το παιδικό γάλα και τις πάνες ακράτειας. Κανένα ταμπού. Η περίοδος αποτελεί ταμπού για όσους δεν σηκώνουν ούτε αστείο γι’ αυτή. Έστω και κριντζ. Αστείο όμως. Παραφράζοντας την πρώτη πρόταση της ανακοίνωσης της Επιτρόπου “ είναι ιδιαίτερα λυπηρό που στην προσπάθεια υπεράσπισης της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη απέναντι σε δικαιολογημένη άσκηση κριτικής, η Επίτροπος Ισότητας παίζει το χαρτί του σεξισμού”.
Ειδικά όταν δεν τον βλέπει πουθενά αλλού. Ή σπανίως.
Για παράδειγμα, στην ίδια ανακοίνωση η Τζόζη Χριστοδούλου αναφέρεται γενικά στα προϊόντα γυναικείας υγιεινής που “είναι απαραίτητα και όχι είδος πολυτελείας. Είναι φόρος που επιβαρύνονται μόνο οι γυναίκες, γνωστός στο παγκόσμιο ως Pink tax. Σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο προωθούνται δράσεις καταπολέμησης της "φτώχειας περιόδου"”. Βέβαια από το να μας σερβίρει αναμασημένα γεγονότα η Επίτροπος θα μπορούσε να μας πει τι ακριβώς κάνει η κυβέρνησή της γι’ αυτό; Γιατί τα είδη γυναικείας υγιεινής παραμένουν στον στάνταρ ΦΠΑ του 19% και δεν εντάσσονται μόνιμα στον μειωμένο (5%) όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ακόμα καλύτερα γιατί η προοδευτική, φεμινιστική και σούπερ ντούπερ προχώ κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Σκωτίας και να παρέχει ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ τα προϊόντα αυτά σε όλο τον γυναικείο πληθυσμό; Διατηρούν αυτά τα “απαραίτητα και όχι είδη πολυτελείας” με ΦΠΑ 19% και την πείραξε το λογοπαίγνιο με την περίοδο; Σοβαρά τώρα;
Από την άλλη ο φεμινισμός λειτουργεί καλύτερα όταν αφορά Κύπριες παρά αλλοδαπές όπως επισήμανε πολύ σωστά (και καυστικά) η συνάδελφος Κατερίνα Ηλιάδη στο Χ:
Ωχ, έκανε και η Ηλιάδη λογοπαίγνιο με την περίοδο. Σεξισμός εκ των έσω; Μα πού οδηγείται αυτή η χώρα;
Να μη θυμηθούμε και το περίφημο 50-50 άνδρες-γυναίκες στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που είχαν υποσχεθεί πολλάκις ο Χριστοδουλίδης και η κουστωδία του προεκλογικά και το οποίο έγινε... 12 άνδρες 6 γυναίκες στη διευρυμένη του μορφή και 8 - 3 σε επίπεδο Υπουργών με δικαίωμα ψήφου ενώ στο σημερινό είναι 12 προς 7 με την προσθήκη ενός προσωρινού Υφυπουργείου (το Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μαριλένας Ραουνά). Εκεί η κα Χριστοδούλου δεν είδε, δεν άκουσε, ούτε σχολίασε το... gaslighting της κυβέρνησης που επέμενε ότι το 12-6 είναι... μισό-μισό (πιθανόν στη διαβόητη Κλίμακα Γιαννάκη).
Όμως να μην την αδικούμε την Επίτροπο, έχει άσο στο μανίκι σε ότι αφορά τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων: οι γυναικείες φιγούρες στους φωτεινούς σηματοδότες. Κίνηση που αναμφισβήτητα θα αλλάξει τα φώτα στην πατριαρχία. Κυριολεκτικά. Συν η στενή συνεργασία της σε θέματα φύλου με την... Ιορδανία (όπου πήγε ταξιδάκι courtesy του φορολογούμενου πολίτη) η οποία πέρσι τερμάτισε 126η(!) στον Παγκόσμιο Δείκτη Έμφυλου Χάσματος. Άλλωστε οι αραβικές χώρες ως γνωστόν είναι οι πρώτες που σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς για ισότητα φύλων και γυναικεία ενδυνάμωση, σωστά;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διαδοχικές κακοκαιρίες χτυπούν το νησί – Θα πέσουν χιόνια αλλά θα μείνουν μέχρι τα Χριστούγεννα;
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Δεκεμβρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις