ΥΓΕΙΑ

Τα γλυκά ισούνται με ευτυχία ή κατάθλιψη; Νέα έρευνα αποκαλύπτει την αλήθεια

Τα γλυκά ισούνται με ευτυχία ή κατάθλιψη; Νέα έρευνα αποκαλύπτει την αλήθεια

Αν ανήκεις σε εκείνους που δεν μπορούν να αντισταθούν σε ένα γλυκό ή ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό κατά τη διάρκεια της μέρας, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Surrey έρχεται να αποκαλύψει ότι η αγάπη σου για τη ζάχαρη μπορεί να κρύβει περισσότερα απ’ όσα νομίζεις - και όχι με την καλή έννοια.

Σίγουρα, τα γλυκά σε κάνουν να νιώθεις καλά προσωρινά, αλλά αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη διάθεσή σου και στην υγεία σου. Ειδικά αν ανήκεις σε εκείνους που η ζάχαρη είναι βασικό κομμάτι της διατροφής τους, τα ευρήματα αυτής της μελέτης ίσως σε κάνουν να σκεφτείς δύο φορές πριν καταναλώσεις το επόμενο γλυκάκι.

Τι έδειξε η έρευνα

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Translational Medicine, συγκέντρωσε δεδομένα από 180.000 άτομα μέσω της UK Biobank και χώρισε τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες:

Υγιεινοί τύποι που προτιμούν φρούτα και λαχανικά και αποφεύγουν τη ζάχαρη.

"Παντός είδους φαγάδες", που απολαμβάνουν ένα μείγμα κρέατος, ψαριού, λαχανικών και επιδορπίων.

Γλυκατζήδες, για τους οποίους η ζάχαρη είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια. Αυτοί συχνά επιλέγουν γλυκά και ζαχαρούχα ποτά, αφήνοντας πιο υγιεινές επιλογές στην άκρη.

Αυτό που οι ερευνητές βρήκαν είναι ότι οι γλυκατζήδες έχουν κατά 31% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Αυτή η ομάδα εμφάνισε επίσης υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και καρδιολογικών προβλημάτων.

Ο καθηγητής Nophar Geifman, που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: "Τα φαγητά που σου αρέσουν ή δεν σου αρέσουν φαίνεται να συνδέονται άμεσα με την υγεία σου. Αν οι αγαπημένες σου τροφές είναι τα κέικ, τα γλυκά και τα ζαχαρούχα ποτά, τότε η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου”.

Τι αποκαλύπτει το αίμα σου για τη διατροφή σου

Η έρευνα δεν σταμάτησε μόνο στο να αναλύσει τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, αλλά εξέτασε και τα βιολογικά τους δεδομένα. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος για να εξετάσουν σχεδόν 3.000 πρωτεΐνες και 168 μεταβολίτες, τα οποία είναι μικρά μόρια που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της πέψης και άλλων χημικών διεργασιών στο σώμα.

Οι γλυκατζήδες παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία είναι ένδειξη φλεγμονής, καθώς και αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και φτωχά λιπιδικά προφίλ. Αυτοί οι δείκτες είναι σαφείς προειδοποιήσεις για υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Από την άλλη πλευρά, οι υγιεινοί τύποι, που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες και γενικότερα πιο υγιεινά τρόφιμα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και καλύτερους βιοδείκτες υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι φάνηκε να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, χρόνιας νεφρικής νόσου και εγκεφαλικού.

Μπορείς να απολαμβάνεις τα γλυκά με μέτρο;

Σύμφωνα με το British Nutrition Foundation, οι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο παίρνουν περίπου το 9% έως 12,5% των ημερήσιων θερμίδων τους από τα λεγόμενα "ελεύθερα σάκχαρα", δηλαδή τα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα και στα ποτά, και όχι τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Και ναι, όλοι ξέρουμε ποιοι είναι οι κύριοι ένοχοι: μπισκότα, κέικ, γλυκά και αναψυκτικά. Αυτά τα τρόφιμα και ποτά αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή των "ελεύθερων σακχάρων" στη διατροφή μας.

Ωστόσο, ο καθηγητής Geifman υπογραμμίζει ότι δεν είναι η δουλειά των ειδικών να λένε στον κόσμο τι να κάνει, αλλά να ενημερώνουν. "Η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι βασικό συστατικό στη διατροφή πολλών ανθρώπων, και αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν ακόμη μία απόδειξη ότι, ως κοινωνία, πρέπει να σκεφτόμαστε πριν φάμε”.

Τι σημαίνει αυτό για εσένα;

Δεν χρειάζεται να κόψεις εντελώς τη ζάχαρη από τη ζωή σου, ούτε να αισθάνεσαι ενοχές κάθε φορά που απολαμβάνεις ένα γλύκισμα. Αντίθετα, το σημαντικό μήνυμα εδώ είναι η ισορροπία. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ειδικά από επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζεις χωρίς καμία γλυκιά απόλαυση.

Σκέψου τα γλυκά ως μια λιχουδιά που απολαμβάνεις περιστασιακά, αντί για καθημερινή συνήθεια. Η επόμενη φορά που θα επιλέξεις ανάμεσα σε ένα φρούτο και μια σοκολάτα, μπορεί να έχεις υπόψη σου τα δεδομένα αυτής της μελέτης. Ένα μήλο ίσως να είναι τελικά καλύτερη επιλογή για τη διάθεσή σου και την υγεία σου στο μέλλον. Αν θέλεις να νιώθεις καλύτερα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, είναι καλή ιδέα να μειώσεις την ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή σου και να στραφείς σε πιο υγιεινές επιλογές, όπως φρούτα και λαχανικά.

Πηγή: shape.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εντοπίστηκαν αποσκευές γεμάτες με ναρκωτικά - Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα - Δείτε φωτογραφίες

• ΥΠΑΝ: Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές - «Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»

• Δίνει οικόπεδα για εκμίσθωση η Κυβέρνηση σε βιομηχανικές περιοχές - Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

• Τζορτζ Μπάλντοκ: Ο Παναθηναϊκός θα τιμήσει το συμβόλαιό του – Τι μεταδίδει η Daily Mail

• Καιρός: Βγάλτε τα χειμωνιάτικα - Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας



Έφτασε στο Λονδίνο ο ΠτΔ - Τον υποδέχτηκαν εκπρόσωποι του Βασιλιά Καρόλου

Έφτασε στο Λονδίνο ο ΠτΔ - Τον υποδέχτηκαν εκπρόσωποι του Βασιλιά Καρόλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αφίχθη σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Κίρ Στάρμερ, το απόγευμα στις 16:45 (ώρα Λονδίνου).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top